Waar kunnen wij u mee helpen? How can we help you?
Search
Contact

Afschaffen thuiswerkdag

Gepubliceerd: 15-jun-2017 08:00

Een thuiswerkdag is – ook indien deze niet schriftelijk overeen is gekomen – een arbeidsvoorwaarde en mag alleen onder omstandigheden eenzijdig worden gewijzigd. Dat oordeelde de rechtbank in Amsterdam begin deze maand. Criteria voor het eenzijdig wijzigen van arbeidsvoorwaarden zullen in dit artikel worden besproken. 

Van wekelijks naar maandelijks

Werknemer is sinds 2010 in dienst bij werkgever. Partijen zijn in hetzelfde jaar overeen gekomen dat werknemer elke vrijdag thuis werkt. Werknemer ontvangt tot 2014 goede beoordelingen. Hierna is er kritiek geuit over zijn werkhouding, met name over zijn inzet, communicatie en flexibiliteit. Naar aanleiding van deze beoordelingen hebben partijen een verbetertraject afgesproken. Een van de elementen van dit verbetertraject was dat werknemer de vrijdagen op kantoor aanwezig zou zijn en dus zijn thuiswerkdag zou “inleveren”.

In juli 2016 heeft werkgever met werknemer besproken dat het verbetertraject voldoende verbetering liet zien en het traject om die reden positief zal worden afgesloten. Werknemer is hierna van mening dat hij dan ook weer recht heeft op zijn wekelijkse thuiswerkdag. Volgens hem was het immers een tijdelijke maatregel, hangende het verbetertraject. Werkgever is daarentegen van mening dat de ingeleverde thuiswerkdag moet worden doorgetrokken, deze zou immers samen hangen met de verbeteringen die werknemer had laten zien.

Over dit geschil gaan partijen in september 2016 in gesprek. Werkgever biedt in dit gesprek een maandelijkse thuiswerkdag aan, bij goed functioneren zou deze in 2017 weer omgezet kunnen worden in een wekelijkse thuiswerkdag. Werknemer neemt hier geen genoegen mee en verschijnt de vrijdagen daarna niet op kantoor, waarop de werkgever de loonbetaling over de niet-aanwezige vrijdagen stopzet.

Beiden partijen stappen naar de rechter. Werkgever gaat naar de kantonrechter met een verzoek tot ontbinding van de arbeidsovereenkomst en werknemer met de vraag: mogen mijn thuiswerkvrijdagen zomaar van mij afgepakt worden? Alleen het beroep van  werknemer zal in dit artikel worden besproken.

De onderliggende juridische vraag die door partijen wordt voorgelegd aan de rechter is: is een thuiswerkdag een arbeidsvoorwaarde en zo ja, mag deze voorwaarde dan eenzijdig worden gewijzigd?

Voorwaarden eenzijdige wijziging

Allereerst stelt de rechter vast dat de wekelijkse thuiswerkdag niet opgenomen is in de arbeidsovereenkomst van de werknemer. Maar gezien het feit dat werknemer sinds 2010 met toestemming van werkgever thuiswerkt, is dit wel een arbeidsvoorwaarde geworden.

Voorts moet de rechter beoordelen of de arbeidsvoorwaarde eenzijdig gewijzigd mocht worden én of het aanbod van de maandelijkse thuiswerkdag met zicht op een wekelijkse thuiswerkdag in 2017 redelijk was. De rechter maakt hierbij gebruik van de zogeheten “Stoof/Mammoet’- criteria.

  • Heeft werkgever een aanleiding tot het wijzigen van de arbeidsvoorwaarde én is deze wijziging redelijk?
  • Hierbij moet gekeken worden naar alle omstandigheden van het geval waaronder de ingrijpendheid van  het voorstel en het belang van de werknemer bij het ongewijzigd blijven van de arbeidsvoorwaarde.
  • Is het redelijk om te verwachten dat werknemer met het voorstel akkoord gaat?

Op basis van deze criteria komt de rechter tot de conclusie dat een wijziging van een wekelijkse thuiswerkdag naar een maandelijkse thuiswerkdag niet onredelijk is. Werkgever heeft er belang bij dat werknemer naar behoren functioneert en dit was ook de aanleiding van het wijzigen van de frequentie van de thuiswerkdag. Daarbij woont werknemer niet ver van zijn werk en de maatregel zou slechts tot begin 2017 duren.

Werkgever voert aan dat de niet-gewerkte vrijdagen niet beloond moeten worden. Geen arbeid, geen loon en het argument dat werknemer wel thuis heeft gewerkt op de niet-aanwezige vrijdagen is naar het oordeel van de werkgever niet te controleren. De rechter haalt een streep door deze argumentatie omdat werkgever in het verleden nooit heeft getwijfeld of werknemer zijn werkzaamheden verrichtte vanuit thuis, althans niet concreet aangevoerd of beargumenteerd heeft in deze zaak dat dit nu anders zou zijn. De niet betaalde dagen moeten dus alsnog betaald worden.

 

 

NOVO’s tip

Eenzijdige wijzigingen zijn alleen onder goede voorwaarden en omstandigheden toegestaan. Wees duidelijk naar je werknemer over waarom een bepaalde bepaling moet worden gewijzigd en waarom het redelijk is dat deze bepaling wordt gewijzigd. Zorg indien van toepassing, voor een afbouwregeling en houd goed in de gaten of de voorgenomen wijziging advies- of instemmingsplichtig is in het kader van de Ondernemingsraad.

Wil je een juridische check van een wijziging van arbeidsvoorwaarden van je werknemer(s)? Neem contact op met NOVO advocaten te Breda, specialist in het arbeidsrecht. Ook met barbecue-weer zijn wij te bereiken op telefoonnummer 076-2056040 of stuur een mailtje naar info@novo-advocaten.nl.

Disclaimer

De blogs en publicaties op deze website bevatten informatie van algemene informatieve aard. Afhankelijk van de feitelijke omstandigheden van een specifiek geval kan de informatie op bepaalde gevallen niet, dan wel verminderd van toepassing zijn. De informatie in de blogs/publicaties is niet bedoeld als, en dient niet te worden beschouwd als, juridisch advies van welke aard dan ook. NOVO Advocatuur en Mediation is dan ook niet aansprakelijk voor de gevolgen van het eventuele gebruik dat van de informatie wordt gemaakt, zonder dat deskundig juridisch advies is ingewonnen. Juridisch advies is altijd maatwerk. Wint u dus in een voorkomend geval altijd deskundig juridisch advies in.

Neem contact met ons op

Nieuwsbrief

Wekelijks worden de actualiteiten binnen het arbeidsrecht besproken. De belangrijkste of noemenswaardige uitspraken en artikelen passeren hier de revue.
Uiteraard mag u ook zelf ideeën aandragen. Wellicht ziet u het antwoord daarop hier op de site volgende week terug!
Wilt u niets missen? Meld u zich dan hieronder aan voor de maandelijkse nieuwsbrief!