Waar kunnen wij u mee helpen? How can we help you?
Search
Contact

Ondanks cao behoort ORT tot vakantieloon

Gepubliceerd: 15-jun-2017 08:00

In de cao Gehandicaptenzorg is bepaald dat de onregelmatigheidstoeslag (ORT) niet behoort tot het vakantieloon. De cao is een onderhandelingsresultaat en wijziging hiervan zou een onaanvaardbare financiële last (door precedentwerking) opleveren. De cao wordt evenwel door de Wet en de Arbeidstijdenrichtlijn opzij gezet aldus de kantonrechter te Tilburg d.d. 7 juni 2017.

De werknemer heeft zich op het standpunt gesteld dat de werkgever ten onrechte geen ORT heeft betaald over haar vakantie- en verlofuren, terwijl de werkgever de wettelijke plicht heeft om haar gedurende haar vakantie het loon door te betalen. Ook heeft het Europese Hof van Justitie (Williams/BA) overwogen:

"elke last die intrinsiek samenhangt met de uitvoering van taken die de werknemer zijn opgedragen in zijn arbeidsovereenkomst en waarvoor hij een financiële vergoeding ontvangt, wordt gerekend tot de globale beloning van de werknemer"

De werkgever heeft onder andere aangevoerd dat de cao een onderhandelingsresultaat is, waarvan niet kan worden afgeweken en bovendien dat een afwijking van hetgeen de cao-partijen hebben afgesproken zou leiden tot een ontoelaatbare toename van kosten en de werkgever onevenredig hierdoor zou worden getroffen.

De kantonrechter is van oordeel dat ORT onderdeel uitmaakt van het loon en dat de werknemer recht heeft op loondoorbetaling (inclusief ORT) over de dagen dat hij vakantie of verlof heeft. De kantonrechter te Den Haag heeft op 28 april 2015 en 2 juni 2015 en het gerechtshof 's-Gravenhage op 13 september 2016 in gelijke zin geoordeeld.

NOVO's tip
In de cao Gehandicaptenzorg 2017 is opgenomen dat de werknemers die geen ORT hebben ontvangen over hun vakantieloon 2012 - 2015 in het laatste kwartaal van 2017 nog een extra uitkering ontvangen.

Wil je meer weten? Neem contact op met NOVO advocaten te Breda, specialist in het arbeidsrecht. Wij zijn te bereiken op telefoonnummer 076-2056040 of stuur een mailtje naar info@novo-advocaten.nl.

Disclaimer

De blogs en publicaties op deze website bevatten informatie van algemene informatieve aard. Afhankelijk van de feitelijke omstandigheden van een specifiek geval kan de informatie op bepaalde gevallen niet, dan wel verminderd van toepassing zijn. De informatie in de blogs/publicaties is niet bedoeld als, en dient niet te worden beschouwd als, juridisch advies van welke aard dan ook. NOVO Advocatuur en Mediation is dan ook niet aansprakelijk voor de gevolgen van het eventuele gebruik dat van de informatie wordt gemaakt, zonder dat deskundig juridisch advies is ingewonnen. Juridisch advies is altijd maatwerk. Wint u dus in een voorkomend geval altijd deskundig juridisch advies in.

Neem contact met ons op

Nieuwsbrief

Wekelijks worden de actualiteiten binnen het arbeidsrecht besproken. De belangrijkste of noemenswaardige uitspraken en artikelen passeren hier de revue.
Uiteraard mag u ook zelf ideeën aandragen. Wellicht ziet u het antwoord daarop hier op de site volgende week terug!
Wilt u niets missen? Meld u zich dan hieronder aan voor de maandelijkse nieuwsbrief!