Waar kunnen wij u mee helpen? How can we help you?
Search
Contact
De transitievergoeding conform cao voldoen; ongeacht eventueel opvolgend werkgeverschap

De transitievergoeding conform cao voldoen; ongeacht eventueel opvolgend werkgeverschap

Gepubliceerd: 26-jul-2017 08:00

Onderstaand bericht is geschreven door Aranka de Voogd en gepubliceerd door SDU Opmaat Arbeidsrecht op 26 juli 2017.

Verzoek om toekenning transitievergoeding door 122 werknemers die werkten bij het gestopte ZONL. Eventueel opvolgend werkgeverschap van PGVZ doet niets af aan verplichting ZONL op grond van CAO Transitievergoeding VVT. De kantonrechter sluit aan bij de werkelijke bedoeling van artikel 7:673 lid 5 BW in plaats van de letterlijke tekst. Uit de bewoordingen van artikel 2 CAO TV VVT is niet anders af te leiden dan dat de werknemers een rechtstreeks recht op de transitievergoeding is toegekend. Daar er ook sprake is van een gunstigere regeling dan in de wet door het minimumbedrag dat is vastgesteld, gaat de CAO TV VVVT op grond van artikel 7:673b BW voor op de wettelijke regeling.

Feiten
ZONL heeft de arbeidsovereenkomst met haar werknemers met toestemming van het UWV opgezegd tegen 1 januari 2017. ZONL was namelijk voornemens om per die datum haar activiteiten van de ‘Dienst Schoonmaakondersteuning’ te staken. PGVZ heeft middels een aanbestedingsprocedure de schoonmaakondersteuning gegund gekregen en is die activiteiten van ZONL vanaf 1 januari gaan uitvoeren binnen dezelfde gemeenten. Met ingang van 2 januari 2017 zijn 113 van de in totaal 122 werknemers voor onbepaalde tijd in dienst getreden bij PGVZ Services B.V.

Verzoek
De werknemers hebben geen transitievergoeding van ZONL ontvangen en maken aanspraak op betaling van de transitievergoeding, zowel op grond van art. 7:673 BW als op grond van de CAO TV VVVT. 

Beoordeling kantonrechter
Volgens de kantonrechter is aan alle voorwaarden van artikel 7:673 lid 1 BW voldaan, waardoor ZONL een transitievergoeding verschuldigd is aan de werknemers.

ZONL heeft tevergeefs een viertal argumenten aangevoerd waarom er geen transitievergoeding verschuldigd zou zijn.

1. Overgang van onderneming

Volgens ZONL is er sprake van overgang van onderneming. Hierdoor zijn alle werknemers in dienst getreden van PGVZ en zou PGVZ bij een eventuele beëindiging van de arbeidsovereenkomst op haar initiatief een transitievergoeding verschuldigd zijn.

Vanuit het oogpunt van hoor en wederhoor (artikel 19 Rv) en het feit dat PGVZ geen partij is in deze procedure oordeelt de kantonrechter dat de vraag of er sprake is van een overgang van onderneming niet beantwoord hoeft te worden.

2. Opvolgend werkgeverschap

ZONL stelt dat er sprake is van opvolgend werkgeverschap en dat de anciënniteit en de plicht tot het betalen van een transitievergoeding daarmee zijn overgegaan op PGVZ. PGVZ zou conform die bepaling moet worden aangemerkt als opvolgend werkgever. Dit zou volgens ZONL vervolgens betekenen dat niet ZONL, maar PGVZ bij het einde van het dienstverband een transitievergoeding verschuldigd is. ZONL verwijst daarbij naar artikel 7:673 lid 4 onder b BW, waaruit volgt dat de dienstjaren van de werknemers bij ZONL meetellen bij de berekening van de hoogte van de transitievergoeding die door PGVZ zou moeten worden voldaan.

Werknemers hebben naar aanleiding van dit verweer gewezen op artikel 7:673 lid 5 BW, waarin is bepaald dat in het geval er al een transitievergoeding zou zijn voldaan, dat dat bedrag door PGVZ in mindering gebracht zou mogen worden.

De kantonrechter passeert dit verweer van ZONL en oordeelt dat ZONL een verkeerde lezing van dit artikel heeft. Artikel 7:673 lid 4 BW bepaald immers niet dat de opgevolgde werkgever geen transitievergoeding behoeft te betalen en dat die plicht naar de opvolgend werkgever zou gaan. Deze bepaling treft enkel een voorziening voor de berekening van de duur van de arbeidsovereenkomst voor werknemers die met een werkgeverswisseling te maken krijgen. Tevens sluit de lezing van ZONL ook niet aan bij artikel 7:673 lid 5 BW.

3. CAO TV VVT

In artikel 2 van de CAO TV VVT staan onder welke voorwaarden er een transitievergoeding zal worden uitgekeerd, welke kosten in mindering mogen worden gebracht en wat het minimumbedrag is dat dan nog wordt uitgekeerd. Volgens ZONL kan het verzoek van de werknemers niet gebaseerd worden op de CAO TV VVT, daar deze geen zelfstandig recht op een transitievergoeding toekent. De wet geeft uitsluitsel of dat recht er is.

​Uit de bewoordingen van artikel 2 CAO TV VVT is niet anders af te leiden dan dat de werknemers een rechtstreeks recht op de transitievergoeding is toegekend. Voor de uitleg van een bepaling van de cao moet naar objectieve maatstaven uitleg worden gegeven, waarbij in beginsel de bewoordingen van die bepaling, in het licht van de gehele cao van doorslaggevende betekenis is (de zogeheten cao-norm). Ook kan bij de uitleg betekenis worden toegekend aan de bedoeling van partijen bij de cao naar objectieve maatstaven, indien die bedoeling volgt uit de cao-bepalingen en de eventueel daarbij behorende schriftelijke toelichting. (Vgl. HR 25 november 2016,JAR 2016/303). Partijen hebben echter verklaard dat er geen toelichting is opgesteld bij de CAO TV VVT.

Daar er ook sprake is van een gunstigere regeling dan in de wet door het minimumbedrag dat is vastgesteld, gaat de CAO TV VVVT op grond van artikel 7:673b BW voor op de wettelijke regeling.

Verder merkt de kantonrechter op dat zonder enig voorbehoud de CAO TV VVT de transitievergoeding toekent. Er is door de cao-partijen geen rekening gehouden met de problematiek rondom aanbestedingen, eventuele contractswisselingen, enz. terwijl dit bij de cao-partijen bekend mocht worden verondersteld. Desondanks is er geen voorziening in de bepaling voor opgenomen, aldus de kantonrechter.

De kantonrechter oordeelt dat de werknemers voldoen aan de voorwaarden van de CAO TV VVT en dat deze voorgaat op de wettelijke regeling, waardoor de werknemers in beginsel recht hebben op een transitievergoeding.

4. Doel transitievergoeding en redelijkheid en billijkheid

Volgens ZONL verzetten het doel van de transitievergoeding en de redelijkheid en billijkheid zich tot slot tegen het toekennen van een transitievergoeding.

De kantonrechter overweegt dat de doelen van de transitievergoeding (financiële compensatie en transitie van werk naar werk) zich niet verzetten tegen de toekenning van een transitievergoeding, mits aan de eisen van artikel 7:673 BW is voldaan.

Daarnaast geldt ten aanzien van het beroep op de beperkende werking van de redelijkheid en billijkheid dat deze slechts onder bijzonder voorwaarden slaagt. In dit geval wijst de kantonrechter er op dat voor het onderhavige geval de wetgever geen uitzondering heeft willen maken om hiervoor een wettelijk geregelde uitzondering te maken op de regeling betreffende de transitievergoeding. Mocht hier toch daadwerkelijk sprake zijn van een omissie dan dient de wetgever daarin te voorzien (Vgl. Hof Arnhem-Leeuwarden 22 maart 2017, JAR 2017/109).

Conclusie

Gezien voorstaande overwegingen oordeelt de kantonrechter dat de werknemers recht hebben op een transitievergoeding en veroordeelt ZONL tot betaling van de transitievergoedingen.

Rechtbank Overijssel 13 juli 2017, ECLI:NL:RBOVE:2017:2780

Bron: Opmaat_Arbeidsrecht, nieuwsbericht 2017/0395

Disclaimer

De blogs en publicaties op deze website bevatten informatie van algemene informatieve aard. Afhankelijk van de feitelijke omstandigheden van een specifiek geval kan de informatie op bepaalde gevallen niet, dan wel verminderd van toepassing zijn. De informatie in de blogs/publicaties is niet bedoeld als, en dient niet te worden beschouwd als, juridisch advies van welke aard dan ook. NOVO Advocatuur en Mediation is dan ook niet aansprakelijk voor de gevolgen van het eventuele gebruik dat van de informatie wordt gemaakt, zonder dat deskundig juridisch advies is ingewonnen. Juridisch advies is altijd maatwerk. Wint u dus in een voorkomend geval altijd deskundig juridisch advies in.

Neem contact met ons op

Nieuwsbrief

Wekelijks worden de actualiteiten binnen het arbeidsrecht besproken. De belangrijkste of noemenswaardige uitspraken en artikelen passeren hier de revue.
Uiteraard mag u ook zelf ideeën aandragen. Wellicht ziet u het antwoord daarop hier op de site volgende week terug!
Wilt u niets missen? Meld u zich dan hieronder aan voor de maandelijkse nieuwsbrief!