Waar kunnen wij u mee helpen? How can we help you?
Search
Contact
Overtreding van het leasereglement

Overtreding van het leasereglement

Gepubliceerd: 04-aug-2017 08:00

Steeds meer bedrijven kennen hun werknemers een leaseauto toe. Vergeten wordt evenwel vaak om een passende gebruikersovereenkomst en / of een leasereglement overeen te komen met de werknemer.

 

 

 

Privé gebruik van de bedrijfsauto

De kantonrechter te Roermond trof een werkgever aan die alles wél netjes geregeld had.

Werknemer was sinds 2001 in dienst getreden bij Asito, een schoonmaakorganisatie. Gedurende de looptijd van zijn dienstverband heeft werknemer diverse malen de leaseregeling aan zijn laars gelapt.

Werknemer heeft hiervoor al meerdere (mondelinge en schriftelijke) waarschuwingen gekregen, onder andere in 2005, 2007 en 2013, waarbij in de laatste waarschuwing was opgenomen dat een eerstvolgend oneigenlijk gebruik van de bedrijfsauto door werknemer tot ontslag op staande voet zou leiden.

De bekende druppel

Op zondag 26 februari 2017 was werknemer bij een van de relaties van Asito, waarbij werknemer gebruik had gemaakt van de bedrijfsauto. Evenwel was het bezoek van werknemer bij deze klant niet bekend, noch dat hij daarvoor de bedrijfsauto zou moeten hebben. Werkgever hoort werknemer hierover waaruit blijkt dat werknemer niet alleen oneigenlijk gebruik van de dienstauto heeft gemaakt, maar bovendien voor eigen rekening werkzaamheden bij deze klant heeft verricht mede met gebruik van bedrijfsmiddelen van Asito.

In de bedrijfsregels van Asito, die door werknemer geaccordeerd zijn, is uitdrukkelijk opgenomen dat het gebruik van de bedrijfseigendommen voor privé doeleinden niet is toegestaan. Ook heeft werknemer een “verklaring geen privégebruik auto” getekend. Asito heeft werknemer hierop op 28 maart op staande voet ontslagen, waartegen werknemer zich verweert door het opstarten van deze procedure.

De kantonrechter oordeelt

De kantonrechter vindt dat onvoldoende vast is komen te staan dat werknemer bij de klant voor eigen rekening werkzaam was. Dat is dan ook volgens de kantonrechter onvoldoende voor het gegeven ontslag op staande voet.

Evenwel, zo gaat de kantonrechter verder, is wél vast komen staan dat werknemer veelvuldig de bedrijfsauto voor privédoeleinden heeft gebruikt, hetgeen een stelselmatige schending van de bedrijfsregels oplevert. Werknemer wist, althans had kunnen weten door de vele eerdere waarschuwingen die zijn gegeven en het feit dat de werknemer ook deze keer geen enkel plausibel verhaal heeft kunnen geven waarom hij op een zondag bij deze klant moest zijn, zulks terwijl de werknemer er uitdrukkelijk op gewezen was wat de gevolgen van een volgende overtreding zouden zijn, een ontslag op staande voet terecht is gegeven. Het complex van feiten en omstandigheden bieden daartoe voldoende grond.

De kantonrechter is van oordeel dat de werknemer ernstig verwijtbaar handelen verweten kan worden nu werknemer misbruik heeft gemaakt van het veelvuldig vertrouwen dat telkenmale door Asito aan hem is gegeven. Het gegeven ontslag op staande voet blijft van kracht en de door de werknemer verzochte transitievergoeding wordt afgewezen.

NOVO’s tip

Als een werkgever speciale arbeidsvoorwaarden aan een werknemer toekent, is het van belang dat daarover duidelijke afspraken worden gemaakt. Een bedrijfsreglement of personeelshandboek kan daarbij al afdoende zijn, maar ook specifiek op die arbeidsvoorwaarde gerichte overeenkomsten worden aanbevolen (telefoon/bedrijfsauto/laptop/enzovoorts). Zodoende is er niet alleen meer duidelijkheid tussen partijen over wat er over en weer van elkaar verwacht mag en kan worden, maar is er bovendien een duidelijk kader waarbinnen partijen zich dienen te bewegen én waarnaar verwezen kan worden indien een der partijen zich niet aan de gemaakte afspraken houdt.

Heeft u hulp nodig bij het opstellen van een regeling? Of wilt u weten of uw regelingen up-to-date en / of afdoende zijn? Bel of mail met NOVO Advocaten te Breda, Specialist in Arbeidsrecht. U kunt ons bereiken via de mail op info@novo-advocaten.nl of telefonisch op 076 – 2056040

 

Disclaimer

De blogs en publicaties op deze website bevatten informatie van algemene informatieve aard. Afhankelijk van de feitelijke omstandigheden van een specifiek geval kan de informatie op bepaalde gevallen niet, dan wel verminderd van toepassing zijn. De informatie in de blogs/publicaties is niet bedoeld als, en dient niet te worden beschouwd als, juridisch advies van welke aard dan ook. NOVO Advocatuur en Mediation is dan ook niet aansprakelijk voor de gevolgen van het eventuele gebruik dat van de informatie wordt gemaakt, zonder dat deskundig juridisch advies is ingewonnen. Juridisch advies is altijd maatwerk. Wint u dus in een voorkomend geval altijd deskundig juridisch advies in.

Neem contact met ons op

Nieuwsbrief

Wekelijks worden de actualiteiten binnen het arbeidsrecht besproken. De belangrijkste of noemenswaardige uitspraken en artikelen passeren hier de revue.
Uiteraard mag u ook zelf ideeën aandragen. Wellicht ziet u het antwoord daarop hier op de site volgende week terug!
Wilt u niets missen? Meld u zich dan hieronder aan voor de maandelijkse nieuwsbrief!