Waar kunnen wij u mee helpen? How can we help you?
Search
Contact
Ontheffing concurrentiebeding, dus ook ontheffing relatiebeding?

Ontheffing concurrentiebeding, dus ook ontheffing relatiebeding?

Gepubliceerd: 26-sep-2017 08:00

Een hoop rechtszaken hadden niet gevoerd hoeven worden als partijen gemaakte afspraken duidelijk en volledig op schrift hadden gezet. Onderstaande zaak is er een van. Ontheffing uit non-concurrentiebeding, betekent dat ook een ontheffing uit een relatie-, geheimhoudings- en ronselbeding?  

Ontslag op staande voet 

Werknemer en werkgever in deze situatie hielden het niet lang met elkaar uit. Na een arbeidshuwelijk van nog geen drie maanden hielden ze het voor gezien. Werknemer werd op staande voet ontslagen.

Goed werkgeverschap zit wel goed binnen dit bedrijf want zelfs na een ontslag op staande voet wordt werknemer ontheven uit het concurrentiebeding omdat hij zicht had op een nieuwe baan. Ook mag hij zijn mobiele nummer inclusief abonnement houden en zal zijn opgebouwde vakantietoeslag worden uitgekeerd.

Bedingen

De gemachtigde van werkgever bevestigt dit op de volgende manier aan de gemachtigde van werknemer: “uw cliënt wordt ontheven van het concurrentiebeding, zoals opgenomen in artikel 12 van de arbeidsovereenkomst.” Het ronselbeding, geheimhoudingsbeding en relatiebeding zitten ook verwerkt in dit artikel. Maar deze worden niet door gemachtigde van werkgever expliciet genoemd.

Ex-werknemer besluit na het ontslag op staande voet enkele relaties van ex-werkgever te benaderen en overtreedt daarmee ook het relatie- en ronselbeding. Hij zegt in de veronderstelling te zijn geweest dat hij ontheven was van alle bedingen die in artikel 12 van zijn arbeidsovereenkomst waren opgenomen.

Daar ging de kort geding rechter niet in mee. Het was duidelijk dat werknemer werd ontheven uit zijn concurrentiebeding om het vinden van een nieuwe baan te vergemakkelijken. Hij had er niet op mogen vertrouwen dat hij van alle andere bedingen was ontheven.

NOVO’s tip

De geluksvogel in deze zaak kreeg meteen al een contract voor onbepaalde tijd. Erg fijn voor de werknemer en een blijk van vertrouwen vanuit de werkgever, maar een tijdelijk contract zou handiger geweest zijn. Het geeft beide partijen de tijd om aan elkaar te wennen en het bespaart je geld en tijd als het niet klikt. Ook mag je als werkgever een proeftijd van één maand bedingen bij contracten van 7 maanden of langer. Maak daar ook gebruik van.

Overigens hoef je een werknemer die op staande voet is ontslagen niet te ontheffen uit een concurrentiebeding. Bij een ontslag op staande voet blijven alle bedingen in principe van kracht. Wil je een voorbeeldwerkgever zijn en je ex-werknemer ontheffen uit een van de opgestelde bedingen? Zorg er dan voor dat deze afspraken duidelijk, volledig en ondubbelzinnig in een contract worden verwerkt.

Heb je hulp nodig bij het opstellen van je arbeidsovereenkomsten? We helpen je graag een handje! Neem contact op met NOVO Advocaten te Breda, Specialist in Arbeidsrecht. Je kunt bellen naar 076-2056040 of stuur een mailtje naar info@novo-advcocaten.nl.

Disclaimer

De blogs en publicaties op deze website bevatten informatie van algemene informatieve aard. Afhankelijk van de feitelijke omstandigheden van een specifiek geval kan de informatie op bepaalde gevallen niet, dan wel verminderd van toepassing zijn. De informatie in de blogs/publicaties is niet bedoeld als, en dient niet te worden beschouwd als, juridisch advies van welke aard dan ook. NOVO Advocatuur en Mediation is dan ook niet aansprakelijk voor de gevolgen van het eventuele gebruik dat van de informatie wordt gemaakt, zonder dat deskundig juridisch advies is ingewonnen. Juridisch advies is altijd maatwerk. Wint u dus in een voorkomend geval altijd deskundig juridisch advies in.

Neem contact met ons op

Nieuwsbrief

Wekelijks worden de actualiteiten binnen het arbeidsrecht besproken. De belangrijkste of noemenswaardige uitspraken en artikelen passeren hier de revue.
Uiteraard mag u ook zelf ideeën aandragen. Wellicht ziet u het antwoord daarop hier op de site volgende week terug!
Wilt u niets missen? Meld u zich dan hieronder aan voor de maandelijkse nieuwsbrief!