Waar kunnen wij u mee helpen? How can we help you?
Search
Contact
Rijbewijs kwijt, niet kunnen werken en toch loon?!

Rijbewijs kwijt, niet kunnen werken en toch loon?!

Gepubliceerd: 20-nov-2017 08:00

Een accountmanager van een bekende Nederlandse distilleerderij heeft een ongeval veroorzaakt met zijn leaseauto. Hij bleek onder invloed van alcohol en zijn rijbewijs werd ingenomen. Zonder rijbewijs kon hij zijn werk niet meer doen. Twee dagen na het ongeval heeft de accountmanager zich ziek gemeld.

 

Geen arbeid, geen loon?

Zijn werkgever liet daarop weten dat hij geen salaris meer betaalde, omdat werknemer het er zelf naar gemaakt had dat hij niet meer kon werken; hij was immers zijn rijbewijs kwijt. Of te wel, de werkgever beriep zich op de regel “geen arbeid, geen loon”.

Werknemer heeft daarop in kort geding loon gevorderd. Hij stelde zich op het standpunt dat hij ziek was wegens een alcoholverslaving en recht had op loondoorbetaling bij ziekte.

 

Loondoorbetaling bij ziekte

De kantonrechter kwam tot het oordeel dat werknemer al leed aan de alcoholverslaving voor het ongeval, onder meer op basis van een huisartsverklaring. Ook werd werknemer kort na het ongeval opgenomen in een verslavingskliniek. Volgens vaste rechtspraak wordt alcoholverslaving aangemerkt als ziekte. Omdat werknemer het ongeval veroorzaakt had onder invloed van alcohol, meende de kantonrechter dat het ongeval niet los gezien kon worden van de alcoholverslaving en dus deze ziekte de primaire oorzaak was van het niet kunnen werken. De werkgever werd dan ook veroordeeld het salaris alsnog te betalen.

 

Wat als?

Stel dat werknemer niet had kunnen aantonen dat hij alcoholverslaafd was, dan was de uitkomst anders geweest. Dan was de primaire oorzaak van het niet werken geweest, dat het rijbewijs van werknemer was ingenomen. Dat zou voor eigen rekening en risico van werknemer komen en in dat geval zou werknemer geen recht op loon hebben gehad. Een saillant detail in deze zaak is dat werknemer ten tijde van het ongeval onder invloed van alcohol was, door drank die hij had genuttigd en die als voorraad was opgeslagen in de garagebox van werknemer. De mogelijke risico’s lijken overduidelijk. Daarom had werkgever ook een strikt alcoholprotocol. Maar schending van zo’n protocol zal niet gesanctioneerd kunnen worden met een loonstop als er sprake is van ziekte wegens alcoholverslaving.

 

NOVO’s tip

Zorg als werkgever dat u de feiten en mogelijke persoonlijke omstandigheden in een situatie goed achterhaald, om te voorkomen dat u ten onrechte maatregelen treft, die alleen maar kostenverhogend zullen werken. Wilt u meer weten? Neem vrijblijvend contact op met NOVO Advocaten, specialist in het arbeidsrecht. Wij zijn bereikbaar op 076-2056040 of u kunt mailen naar info@novo-advocaten.nl.

Disclaimer

De blogs en publicaties op deze website bevatten informatie van algemene informatieve aard. Afhankelijk van de feitelijke omstandigheden van een specifiek geval kan de informatie op bepaalde gevallen niet, dan wel verminderd van toepassing zijn. De informatie in de blogs/publicaties is niet bedoeld als, en dient niet te worden beschouwd als, juridisch advies van welke aard dan ook. NOVO Advocatuur en Mediation is dan ook niet aansprakelijk voor de gevolgen van het eventuele gebruik dat van de informatie wordt gemaakt, zonder dat deskundig juridisch advies is ingewonnen. Juridisch advies is altijd maatwerk. Wint u dus in een voorkomend geval altijd deskundig juridisch advies in.

Neem contact met ons op

Nieuwsbrief

Wekelijks worden de actualiteiten binnen het arbeidsrecht besproken. De belangrijkste of noemenswaardige uitspraken en artikelen passeren hier de revue.
Uiteraard mag u ook zelf ideeën aandragen. Wellicht ziet u het antwoord daarop hier op de site volgende week terug!
Wilt u niets missen? Meld u zich dan hieronder aan voor de maandelijkse nieuwsbrief!