Waar kunnen wij u mee helpen? How can we help you?
Search
Contact
Geen arbeid geen loon, tenzij… of toch niet?

Geen arbeid geen loon, tenzij… of toch niet?

Gepubliceerd: 22-dec-2017 08:00

Het is heel helder; geen arbeid geen loon. Of toch niet? Op deze regel zijn een aantal nuanceringen aangebracht. Zo heb je als werknemer namelijk wel recht op (een gedeelte van je) loon als je arbeidsongeschikt bent. Maar wanneer ben je dan arbeidsongeschikt? Onlangs boog het hof in Den Bosch zich over deze vraag.

 

 

De ziekmelding

Werknemer meldt zich regelmatig ziek en werkgever heeft op enig moment duidelijke schriftelijke afspraken gemaakt met werknemer over de wijze waarop hij zich ziek dient te  melden.

 

Per 31 december 2013 zou de arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd van rechtswege eindigen. Op 28 november 2013 informeert werknemer via WhatsApp aan een medewerker dat hij met griep op bed ligt. Op diezelfde dag verstuurt werkgever een brief aan werknemer met de afspraken over de invulling van zijn werktijd tot en met 31 december en wordt aangegeven dat werknemer voor de uitvoering van die werkzaamheden niet meer op zijn werk aanwezig hoeft te zijn, maar deze thuis kan verrichten. Wel wordt werknemer opgeroepen om op 23 december op kantoor te verschijnen voor een gesprek. In datzelfde schrijven wordt werknemer nogmaals aangesproken over de wijze van ziekmelden en wordt werknemer gewaarschuwd dat als hij zijn werkzaamheden niet zal verrichten, dit gevolgen zal hebben voor de salarisbetaling over december. 

 

Op 5 december 2013 stuurt werkgever een mail naar werknemer, waarin wordt aangegeven dat werknemer de verzochte werkzaamheden nog niet zou hebben uitgevoerd. Werkgever verzoekt werknemer om de gevraagde werkzaamheden gereed te hebben op 18 december.

 

Op 22 december in de avond meldt werknemer per mail zich af voor de afspraak op 23 december. Werknemer geeft aan dat hij hier niet toe in staat is en dat de redenen hiervoor reeds bij zijn leidinggevende bekend zijn, daar die een brief van de huisarts van werknemer d.d. 29 november zou hebben ontvangen.

 

Werknemer is op 24 december op vakantie gegaan naar Canada.

 

Geen arbeid, geen loon

Werkgever heeft het salaris over december 2013 niet voldaan. Werknemer is zodoende naar de kantonrechter gestapt om zijn loon te vorderen. De kantonrechter heeft overwogen dat werknemer geen recht heeft op het loon over december 2013. Werknemer is in hoger beroep gegaan. Het hof laat het oordeel van de kantonrechter in stand en overweegt daarbij dat ondanks de duidelijke instructies die werknemer had meegekregen, werknemer zich middels het bericht dat hij stuurde op 28 november niet (correct) heeft ziekgemeld. Werkgever hoefde dan ook niet aan te nemen dat werknemer zijn bedongen werkzaamheden niet kon verrichten en het was niet aan de medewerker van werknemer toe te rekenen dat die het bericht van 28 november 2013 niet met  werkgever heeft gedeeld of had moeten delen. De verantwoordelijkheid om zich volgens de instructies ziek te melden lag bij werknemer. Temeer nu hij hier al meermaals op was aangesproken.

 

Het feit dat werknemer ook niet had gereageerd op de brief van 28 november en de mail van 5 december van werkgever en pas op 22 december heeft bericht dat hij niet op het gesprek kon komen (op 23 december) om vervolgens zonder overleg op vakantie te gaan, maakt het de werkgever ook onmogelijk om te onderzoeken of werknemer daadwerkelijk arbeidsongeschikt was door middel van de inschakeling van een Arboarts.

 

Het feit dat werknemer voorts zijn werkzaamheden niet heeft verricht en de ziekmelding werkgever niet heeft bereikt, is volgens het hof dan ook voor rekening van werknemer.

Het hof bekrachtigt daarom het vonnis van de kantonrechter. Werknemer heeft geen recht op het loon over december 2013.

 

NOVO’s tip

Duidelijke afspraken over de wijze waarop werknemer zich ziek kan melden en bij wie, zijn, zoals we hier zien, van cruciaal belang om te bepalen of iemand zich ziek heeft gemeld. In het geval een werknemer zich niet ziekmeldt, heeft de werkgever ook geen reden om een Arboarts in te schakelen om te bepalen of er sprake is van arbeidsongeschiktheid en zou er dus feitelijk gezien sprake zijn van werkweigering. Hiermee gaat de hoofdregel “geen arbeid, geen loon” gelden. Zorg er als werkgever dan ook altijd voor dat er een ziekteverzuimprotocol bekend is bij de werknemers en zorg er als werknemer voor dat je je op de correcte wijze ziekmeldt. Heeft u vragen of wilt u bijvoorbeeld hulp bij het opstellen van een ziekteverzuimprotocol? Neem dan vrijblijvend contact op met NOVO Advocaten, specialist in het arbeidsrecht. U kunt ons bereiken via info@novo-advocaten.nl of bellen naar 076-2056040.

Disclaimer

De blogs en publicaties op deze website bevatten informatie van algemene informatieve aard. Afhankelijk van de feitelijke omstandigheden van een specifiek geval kan de informatie op bepaalde gevallen niet, dan wel verminderd van toepassing zijn. De informatie in de blogs/publicaties is niet bedoeld als, en dient niet te worden beschouwd als, juridisch advies van welke aard dan ook. NOVO Advocatuur en Mediation is dan ook niet aansprakelijk voor de gevolgen van het eventuele gebruik dat van de informatie wordt gemaakt, zonder dat deskundig juridisch advies is ingewonnen. Juridisch advies is altijd maatwerk. Wint u dus in een voorkomend geval altijd deskundig juridisch advies in.

Neem contact met ons op

Nieuwsbrief

Wekelijks worden de actualiteiten binnen het arbeidsrecht besproken. De belangrijkste of noemenswaardige uitspraken en artikelen passeren hier de revue.
Uiteraard mag u ook zelf ideeën aandragen. Wellicht ziet u het antwoord daarop hier op de site volgende week terug!
Wilt u niets missen? Meld u zich dan hieronder aan voor de maandelijkse nieuwsbrief!