Waar kunnen wij u mee helpen? How can we help you?
Search
Contact
De onderzoeksplicht van werkgever als de werknemer opstapt

De onderzoeksplicht van werkgever als de werknemer opstapt

Gepubliceerd: 04-jan-2018 08:00

Als een werknemer ontslag neemt dan dient de werkgever te onderzoeken of werknemer zijn ontslag wel zo bedoeld heeft en of de werknemer gevolgen van die handeling wel overziet. Onlangs heeft de kantonrechter dit bevestigd en geoordeeld dat er in dit soort gevallen een onderzoeksplicht bij de werkgever rust.

Opzegging arbeidsovereenkomst?

Een werknemer heeft sinds augustus 2017 een arbeidsovereenkomst voor de duur van een jaar. Op 5 oktober jl. heeft telefonisch contact plaatsgevonden tussen werknemer en diens werkgever. Over de inhoud van dit gesprek wordt door de werknemer en de werkgever getwist. De werkgever is van mening dat de werknemer zijn arbeidsovereenkomst mondeling heeft opgezegd. Op 5 oktober bevestigt de werkgever dit door middel van een brief gericht aan de werknemer.

Ziekmelding?

De werknemer is echter van mening dat hij zich tijdens het telefonische contact alleen heeft ziekgemeld en geen ontslag heeft genomen. Hij geeft dit per brief op 9 oktober aan de werkgever te kennen. In deze brief heeft de werknemer ook de werkgever gesommeerd het loon door te betalen tijdens ziekte. Op 31 oktober heeft de werkgever het loon betaald. Hierna heeft de werknemer evenwel – zelfs na sommatie tot betaling van achterstallig loon –  geen loon meer ontvangen van de werkgever. De werknemer vordert bij de kantonrechter betaling van het achterstallig loon.

Onderzoeksplicht

De kantonrechter heeft hetgeen de Hoge Raad in 1982* heeft geoordeeld herhaald, namelijk dat bij een opzegging door een werknemer vereist is dat er sprake is van een duidelijke en ondubbelzinnige verklaring. De enkele mededeling van de werknemer (die deze bovendien betwist!) voldoet hier niet aan, omdat de werkgever deze ook als een ziekmelding had kunnen opvatten. Daarnaast mag de werkgever volgens vaste rechtspraak er niet zonder meer op vertrouwen dat een verklaring van de werknemer inhoudende het opzeggen van de arbeidsovereenkomst gericht is op beëindiging van de arbeidsovereenkomst.

Op de werkgever rust een onderzoeksplicht. Dit betekent dat de werkgever zich zekerheid moet verschaffen dat de werknemer wist wat hij deed en de gevolgen van zijn handelen begreep en overzag. De werkgever kan dit niet aannemelijk hebben gemaakt in een telefonisch gesprek van twee minuten. Daarom bestaat ook onvoldoende zekerheid dat de werkgever de mogelijke gevolgen van de opzegging te kennen heeft gegeven aan de werknemer. In de brief van de werknemer ziet de kantonrechter ook reden om de vordering toe te wijzen, omdat de werknemer hierin om doorbetaling van het loon verzoekt. De kantonrechter oordeelt dan ook dat de werkgever het achterstallige loon aan werknemer dient te betalen.

NOVO’s tip

Als een werknemer de arbeidsovereenkomst opzegt, is het van belang dat de werkgever voldoet aan de onderzoeksplicht. De werkgever moet zich namelijk ervan vergewissen dat de werknemer wil dat zijn arbeidsovereenkomst wordt beëindigd en dat hij de gevolgen van zijn verklaring begrijpt. De werknemer zal in dat geval namelijk geen WW-uitkering krijgen. Wilt u als werknemer weten wat de gevolgen zijn van opzegging of wilt u als werkgever weten hoe ver de onderzoeksplicht gaat? Bel of mail NOVO Advocaten te Breda, Specialist in Arbeidsrecht. U kunt ons bereiken op telefoonnummer 076-2056040 of per mail op info@novo-advocaten.nl

 

* Hoge Raad 28 mei 1982, nr. 11856: Coolwijk/Kroes (NJ 1982, 2)

Disclaimer

De blogs en publicaties op deze website bevatten informatie van algemene informatieve aard. Afhankelijk van de feitelijke omstandigheden van een specifiek geval kan de informatie op bepaalde gevallen niet, dan wel verminderd van toepassing zijn. De informatie in de blogs/publicaties is niet bedoeld als, en dient niet te worden beschouwd als, juridisch advies van welke aard dan ook. NOVO Advocatuur en Mediation is dan ook niet aansprakelijk voor de gevolgen van het eventuele gebruik dat van de informatie wordt gemaakt, zonder dat deskundig juridisch advies is ingewonnen. Juridisch advies is altijd maatwerk. Wint u dus in een voorkomend geval altijd deskundig juridisch advies in.

Neem contact met ons op

Nieuwsbrief

Wekelijks worden de actualiteiten binnen het arbeidsrecht besproken. De belangrijkste of noemenswaardige uitspraken en artikelen passeren hier de revue.
Uiteraard mag u ook zelf ideeën aandragen. Wellicht ziet u het antwoord daarop hier op de site volgende week terug!
Wilt u niets missen? Meld u zich dan hieronder aan voor de maandelijkse nieuwsbrief!