Waar kunnen wij u mee helpen? How can we help you?
Search
Contact
Overgang van Avrotros naar Omroep MAX

Overgang van Avrotros naar Omroep MAX

Gepubliceerd: 12-jul-2018 08:00

Overgang van onderneming blijft altijd een casuïstisch verhaal waarin steeds maar teruggevallen wordt op zogenaamde “Spijkers-criteria”. In dit geval liep de Avrotros tegen een werknemer aan die zich op het standpunt stelde dat er géén sprake was van een overgang van onderneming en dus zou Avrotros  aan werknemer onder andere een transitievergoeding en een billijke vergoeding verschuldigd zijn.

Van Nieuwsshow naar Nieuwsweekend

Werknemer werkte samen met 7 collega’s bij de Avrotros voor het radioprogramma Nieuwsshow dat iedere zaterdag tussen 0830 en 1100 op de radio te horen was.

Op 9 november wordt de radiozendtijd op de zaterdagochtend aan Omroep MAX gegund onder de voorwaarde dat Omroep MAX hetzelfde programmaformat zou uitbrengen als Avrotros dat tot dusver deed. Omroep MAX heeft aan alle werknemers van Nieuwsshow aangeboden om met ingang van 01 januari 2018 voor Omroep MAX te komen werken binnen hetzelfde “tijdsslot” van 0830-1100 op de zaterdagochtend. Avrotros stuurt een mailing naar de medewerkers dat zij  binnen drie dagen moeten laten weten of ze mee over gaan naar Omroep MAX óf bij Avrotros willen blijven, maar dat er dan wel gezocht gaat worden naar een andere passende functie.

Werknemer reageert hierop met de melding dat hij niet binnen een zo kort tijdsbestek een keuze kan maken en bovendien niet uitsluit dat een dienstverband bij beide mogelijk is (hij werkt 18 uur per week bij Avrotros). Avrotros geeft daarop aan dat dit in het kader van overgang van onderneming niet mogelijk is en werknemer moet kiezen. Kiest hij niet vóór 28 december, dan kiest Avrotros voor hem en gaat werknemer over naar Omroep MAX.

Werknemer maakt geen keuze, waarop Avrotros hem op 29 december bevestigd dat het dienstverband met Avrotros per 01 januari 2018 eindigt en werknemer per die datum bij Omroep MAX in dienst treedt.

Werknemer tekent op 31 december een arbeidsovereenkomst bij Omroep MAX. Het programmaformat is daarbij ongewijzigd gebleven ten opzichte van dat van Nieuwsshow en 5 van de 8 medewerkers van Nieuwsshow zijn vanaf 01 januari 2018 werkzaam bij Omroep Max voor het radioprogramma met nu de naam Nieuwsweekend en ongewijzigd programmaformat.

Economische eenheid

Naast zijn nieuwe dienstverband bij Omroep MAX, start werknemer een procedure tegen Avrotros waarbij hij de transitievergoeding vordert, een billijke vergoeding, alsook een vergoeding wegens onregelmatige opzegging aangezien de opzegtermijn niet in acht was genomen. De kantonrechter te Almere mag over deze kwestie beslissen en valt daarbij terug op de Spijkers-criteria (zie ons eerdere artikel hierover). Als belangrijkste vraag hierbij toets de kantonrechter of er al dan niet sprake is van een economische eenheid. De kantonrechter oordeelt dat dit het geval is. Immers, is er sprake van een vaste groep medewerkers, waarvan het merendeel is overgegaan, die allen alleen aan deze show werkten (één soort werkzaamheden) waaraan een vaste groep luisteraars verbonden is.

Identiteitsbehoud

Ook is – aldus de kantonrechter – sprake van identiteitsbehoud. Omroep Max heeft hetzelfde budget van NPO beschikbaar gesteld gekregen als Avrotros kreeg, het programmaformat is ongewijzigd gebleven en nu het om een arbeidsintensieve branche gaat (er is geen radioprogramma zonder de arbeid van de werknemers) is daarbij van belang of personeel al dan niet mee over is gegaan. Omroep Max heeft alle werknemers een aanbod gedaan en daarmede een wezenlijk deel overgenomen (althans de intentie daartoe gehad). De kantonrechter oordeelt dat er sprake is van identiteitsbehoud en ook aan de andere criteria wordt voldaan (goodwill, kring van luisteraars).

Wel Overgang

Er is dan ook sprake van een Overgang van Onderneming, waardoor werknemer – met al zijn rechten en verplichtingen – met ingang van 01 januari 2018 van rechtswege bij Omroep Max in dienst is getreden. Alsdan is er geen sprake van een opzegging door Avrotros en is er evenmin grond voor toekenning van de door werknemer ingestelde vorderingen.

Tik op de vingers

Avrotros krijgt wel nog een tik op de vingers van de rechtbank nu zij zo laat pas de werknemers op de hoogte heeft gebracht van de overgang van onderneming; dat is in strijd met de informatieplicht van de werkgever bij overgang van onderneming. 

NOVO’s tip

Het vraagstuk omtrent overgang van onderneming blijft de gemoederen bezighouden. Let daarbij als werkgever ook op de juiste en tijdige verstrekking van informatie. Wilt u weten of er sprake is van een overgang en wat daarbij uw rechten en plichten zijn? Neem dan vrijblijvend contact op met NOVO Advocaten te Breda, specialist in het arbeidsrecht. U kunt contact opnemen via info@novo-advocaten.nl of bellen naar 076-2056040.

Disclaimer

Onze blogs en publicaties op deze website bevatten informatie van algemene informatieve aard. Afhankelijk van de feitelijke omstandigheden van een specifiek geval kan de informatie op bepaalde gevallen niet, dan wel verminderd van toepassing zijn. De informatie in de blogs/publicaties is niet bedoeld als, en dient niet te worden beschouwd als, juridisch advies van welke aard dan ook. NOVO Advocaten is dan ook niet aansprakelijk voor de gevolgen van het eventuele gebruik dat van de informatie wordt gemaakt, zonder dat deskundig juridisch advies is ingewonnen. Juridisch advies is altijd maatwerk. Wint u dus in een voorkomend geval altijd deskundig juridisch advies in.

Disclaimer

De blogs en publicaties op deze website bevatten informatie van algemene informatieve aard. Afhankelijk van de feitelijke omstandigheden van een specifiek geval kan de informatie op bepaalde gevallen niet, dan wel verminderd van toepassing zijn. De informatie in de blogs/publicaties is niet bedoeld als, en dient niet te worden beschouwd als, juridisch advies van welke aard dan ook. NOVO Advocatuur en Mediation is dan ook niet aansprakelijk voor de gevolgen van het eventuele gebruik dat van de informatie wordt gemaakt, zonder dat deskundig juridisch advies is ingewonnen. Juridisch advies is altijd maatwerk. Wint u dus in een voorkomend geval altijd deskundig juridisch advies in.

Neem contact met ons op

Nieuwsbrief

Wekelijks worden de actualiteiten binnen het arbeidsrecht besproken. De belangrijkste of noemenswaardige uitspraken en artikelen passeren hier de revue.
Uiteraard mag u ook zelf ideeën aandragen. Wellicht ziet u het antwoord daarop hier op de site volgende week terug!
Wilt u niets missen? Meld u zich dan hieronder aan voor de maandelijkse nieuwsbrief!