Waar kunnen wij u mee helpen? How can we help you?
Search
Contact
Onterecht ontslag op staande voet: geen transitievergoeding!?

Onterecht ontslag op staande voet: geen transitievergoeding!?

Gepubliceerd: 26-jul-2018 08:00

Als een werknemer recht heeft op een transitievergoeding en de ex-werkgever wil deze om wat voor reden dan ook niet betalen, dan kan de werknemer een verzoek bij de kantonrechter indienen om de werkgever te veroordelen tot betaling hiervan.

 

Vervaltermijn

Let wel! Zo’n verzoek moet binnen 3 maanden nadat de arbeidsovereenkomst is geëindigd bij de kantonrechter zijn ingediend. Gebeurt dit na die drie maanden, dan zal de vordering niet ontvankelijk worden verklaard.

 

Ontslag op staande voet

Het geval dat een werknemer op staande voet is ontslagen is een van de uitzonderingen, waarbij de werknemer géén aanspraak heeft op een transitievergoeding. De arbeidsovereenkomst is dan immers (vrijwel altijd!) geëindigd door ernstig verwijtbaar handelen van werknemer.

 

Wanneer is de vervaltermijn aangevangen?

Het hof Den Bosch heeft zich onlangs mogen buigen over een kwestie waarbij het de vraag was of de vervaltermijn al was aangevangen en of werknemer dan ook te laat het verzoek om toekenning van een transitievergoeding bij de kantonrechter had ingediend.

 

Kantonrechter: ontslag op staande voet is terecht gegeven

Werknemer was op 23 november 2016 op staande voet ontslagen. Hij is naar de kantonrechter gestapt met het verzoek het ontslag op staande voet te vernietigen en voor zover nodig de arbeidsovereenkomst te herstellen. De kantonrechter ging hier echter niet in mee en heeft in haar beschikking op 6 maart 2017 de verzoeken van werknemer afgewezen.

 

Hoger beroep: ontslag op staande voet is niet rechtsgeldig

In hoger beroep krijgt werknemer echter gelijk! Op 9 november 2017 overweegt het Hof dat het ontslag op staande voet niet rechtsgeldig is gegeven en dat de kantonrechter het eerdere verzoek van werknemer ten onrechte heeft afgewezen. Omdat het hof het herstel van de arbeidsovereenkomst echter niet opportuun achtte, besluit het hof ambtshalve een billijke vergoeding aan werknemer toe te gaan kennen.

 

Nieuwe procedure: nieuwe vervaltermijn?

Op 15 december 2017 start werknemer een nieuwe procedure, naar aanleiding van de overweging van het Hof, zoals hiervoor besproken. Werkgever is namelijk niet gewillig de transitievergoeding te betalen (die was in een eerder stadium niet gevraagd omdat werknemer toen uitsluitend om herstel heeft verzocht). De kantonrechter komt echter niet eens aan een inhoudelijke behandeling van het verzoek van werknemer toe. Volgens de kantonrechter is hij namelijk te laat. De arbeidsovereenkomst is volgens de kantonrechter immers geëindigd op 23 november 2016 en daarmee is de vordering is vervallen!

 

Nieuwe procedure: hoger beroep

Ook in dit geval gaat werknemer in hoger beroep. Werknemer is namelijk van mening dat de kantonrechter ten onrechte van oordeel is dat de vervaltermijn hier van toepassing is. Doordat het hof op 9 november 2017 heeft overwogen dat het ontslag op staande voet niet rechtsgeldig was, betekent dit volgens werknemer dat het ontslag nietig is. De vervaltermijn is dus pas op 9 november 2017 aangevangen. Het einde van de arbeidsovereenkomst is nu volgens werknemer namelijk het gevolg van de beslissing van het hof om de arbeidsovereenkomst niet te herstellen. Doordat werknemer niet eerder wist dat het hof de arbeidsovereenkomst niet zou herstellen, kon hij toen pas weten dat de vervaltermijn aan zou vangen, aldus werknemer.

Het hof overweegt dat het feit dat geoordeeld is dat het ontslag op staande voet niet rechtsgeldig was, dit niet betekent dat deze nietig is. Er is dan namelijk vastgesteld dat er niet aan de vereisten van het ontslag op staande voet is voldaan. Wanneer er dan in hoger beroep wordt geoordeeld dat ten onrechte het verzoek tot vernietiging van het ontslag op staande voet is afgewezen, biedt de wet de rechter (hier het hof) de mogelijkheid om óf de arbeidsovereenkomst te herstellen, óf een billijke vergoeding aan werknemer toe te kennen. De beëindiging van de arbeidsovereenkomst blijft echter in stand,in dit geval per 23 november 2016. De vervaltermijn is dan ook overschreden en werknemer kan geen aanspraak meer maken op een transitievergoeding.

 

NOVO’s tip

Het is altijd van belang om alle risico’s en mogelijkheden te voorzien en overzien, voor zover dat natuurlijk mogelijk is. In deze zaak was het wellicht verstandig geweest om voor te sorteren op de mogelijkheid dat er geen herstel van de arbeidsovereenkomst, maar dus een billijke vergoeding zou worden toegekend. In dat laatste geval is de arbeidsovereenkomst namelijk geëindigd op het moment dat het ontslag op staande voet is gegeven en is de vervaltermijn aangevangen. Wilt u niet het risico lopen dat u de transitievergoeding misloopt? Of wilt u weten of er nog wel een aanspraak op een transitievergoeding is? Neem vrijblijvend contact op met NOVO Advocaten te Breda, specialist in het arbeidsrecht, via info@novo-advocaten.nl of bel naar 076-2056040.

 

Disclaimer

Onze blogs en publicaties op deze website bevatten informatie van algemene informatieve aard. Afhankelijk van de feitelijke omstandigheden van een specifiek geval kan de informatie op bepaalde gevallen niet, dan wel verminderd van toepassing zijn. De informatie in de blogs/publicaties is niet bedoeld als, en dient niet te worden beschouwd als, juridisch advies van welke aard dan ook. NOVO Advocaten is dan ook niet aansprakelijk voor de gevolgen van het eventuele gebruik dat van de informatie wordt gemaakt, zonder dat deskundig juridisch advies is ingewonnen. Juridisch advies is altijd maatwerk. Wint u dus in een voorkomend geval altijd deskundig juridisch advies in.

Disclaimer

De blogs en publicaties op deze website bevatten informatie van algemene informatieve aard. Afhankelijk van de feitelijke omstandigheden van een specifiek geval kan de informatie op bepaalde gevallen niet, dan wel verminderd van toepassing zijn. De informatie in de blogs/publicaties is niet bedoeld als, en dient niet te worden beschouwd als, juridisch advies van welke aard dan ook. NOVO Advocatuur en Mediation is dan ook niet aansprakelijk voor de gevolgen van het eventuele gebruik dat van de informatie wordt gemaakt, zonder dat deskundig juridisch advies is ingewonnen. Juridisch advies is altijd maatwerk. Wint u dus in een voorkomend geval altijd deskundig juridisch advies in.

Neem contact met ons op

Nieuwsbrief

Wekelijks worden de actualiteiten binnen het arbeidsrecht besproken. De belangrijkste of noemenswaardige uitspraken en artikelen passeren hier de revue.
Uiteraard mag u ook zelf ideeën aandragen. Wellicht ziet u het antwoord daarop hier op de site volgende week terug!
Wilt u niets missen? Meld u zich dan hieronder aan voor de maandelijkse nieuwsbrief!