Waar kunnen wij u mee helpen? How can we help you?
Search
Contact
All-in salaris, niet altijd “all-in”

All-in salaris, niet altijd “all-in”

Gepubliceerd: 14-feb-2019 08:00

All-in salaris, niet altijd “all-in”

Regelmatig krijgen we de vraag of we een arbeidsovereenkomst kunnen opstellen waarin een salaris inclusief vakantiegeld en vakantiedagen wordt overeengekomen. Meestal gaat het om oproepcontracten waarbij het praktischer is, omdat een werknemer toch maar een paar uur gaat werken, direct het vakantiegeld en de vakantiedagen uit te betalen. Immers, waarom zou je als werkgever vakantiegeld moeten reserveren en een vakantiedagen registratie bijhouden als het om oproepkrachten gaat die toch maar een aantal uren per week werken! De vraag is echter of je dat mag afspreken?

Salaris inclusief vakantiegeld

Op grond van de Wet minimumloon en minimumvakantiebijslag (WML) is het toegestaan een salaris inclusief vakantiegeld (minimaal 8%) uit te keren, zolang die afspraak maar schriftelijk tussen werkgever en werknemer is overeengekomen en de afspraak niet in strijd is met een toepasselijke cao. Zorg er bovendien voor dat op de salarisstrook duidelijk is gespecificeerd welk bedrag aan salaris en welk bedrag aan vakantiegeld wordt uitbetaald.

Salaris inclusief vakantiedagen

Salaris ook inclusief vakantiedagen uitbetalen ligt wat ingewikkelder. Het is in principe niet toegestaan het recht op vakantie te vervangen door een financiële vergoeding. De achterliggende gedachte is dat het opnemen van vakantie, zeker in deze tijden waarin burn-outklachten veelvuldig voorkomen, een ‘recuperatiefunctie’ heeft. Met andere woorden; een werknemer moet werkelijk kunnen uitrusten. Als een werknemer zijn vakantiedagen wekelijks/maandelijks krijgt uitgekeerd, bestaat de kans dat een werknemer daarnaast geen vakantie meer neemt omdat hij dan tijdens de vakantie geen salaris meer ontvangt. Het uitgangspunt dat het niet is toegestaan om vakantiedagen te vervangen door een financiële vergoeding, geldt niet indien het gaat om uitbetaling van openstaande maar niet genoten vakantiedagen bij einde dienstverband.

Salaris inclusief vakantiegeld en vakantiedagen

Er bestaan uitspraken waaruit volgt dat het onder strikte condities tóch is toegestaan een all-in salaris ook daadwerkelijk all-in te laten zijn; dus inclusief vakantiegeld én vakantiedagen.

In een uitspraak van 25 april 2017 oordeelt de kantonrechter van de rechtbank Noord-Nederland bijvoorbeeld dat:

De strekking van de artikelen 7:639 en 7:640 BW is dat werknemers in staat worden gesteld daadwerkelijk vakantie op te nemen, zonder hiervan financieel nadeel te ondervinden. Aan [werkneemster] zij toegegeven dat een all-in beloning op gespannen voet kan staan met voormeld uitgangspunt. Echter, de wijze waarop [werkgever] [werkneemster] daadwerkelijk de gelegenheid biedt om gedurende de zomermaanden de door haar opgebouwde vakantie-uren daadwerkelijk op te nemen, terwijl haar voorts op inzichtelijke wijze een vergoeding voor deze uren wordt uitbetaald, maakt dat naar het voorlopig oordeel van de kantonrechter een dergelijke wijze van beloning niet in strijd is met voormeld uitgangspunt.”

In een procedure tussen de vakbonden en Albert Heijn oordeelt de kantonrechter van de rechtbank Noord-Holland op 21 november 2013 dat de ‘recuperatiefunctie’ in geval van werknemers met een klein dienstverband (vaak scholieren of studenten met een bijbaan voor enkele uren per week) in mindere mate speelt. Daarom is het in het geval van dergelijke dienstverbanden (vaak een nul-uren of oproepcontract) onder omstandigheden toegestaan om het loon inclusief vakantiegeld en inclusief vakantiedagen uit te betalen.

De volgende criteria zijn van belang om te kunnen bepalen of een all-in salaris ook daadwerkelijk all-in kan zijn:

  • het moet gaan om een dienstverband waarbij er onregelmatig en bovendien weinig uren wordt gewerkt. De werknemer heeft genoeg momenten buiten werktijd om waarop hij of zij kan herstellen;
  • werkgever moet er op toezien dat een werknemer daadwerkelijk vakantie opneemt en tijd neemt om te herstellen;
  • dit alles moet zowel in de arbeidsovereenkomst als de salarisstrook zorgvuldig worden vastgelegd.

NOVO’s tip

Voor een salaris inclusief vakantiegeld en vakantiedagen is een juiste contractuele vastlegging en een duidelijke specificatie in de loonstrook nodig. Voorkom dat u achteraf alsnog moet betalen en laat uw documenten door ons controleren. Neem daarvoor contact op met NOVO Advocaten te Breda, Specialisten in Arbeidsrecht. U kunt ons bereiken per mail op info@novo-advocaten.nl of telefonisch op nummer 076-2056040.

Disclaimer

Onze blogs en publicaties op deze website bevatten informatie van algemene informatieve aard. Afhankelijk van de feitelijke omstandigheden van een specifiek geval kan de informatie op bepaalde gevallen niet, dan wel verminderd van toepassing zijn. De informatie in de blogs/publicaties is niet bedoeld als, en dient niet te worden beschouwd als, juridisch advies van welke aard dan ook. NOVO Advocaten is dan ook niet aansprakelijk voor de gevolgen van het eventuele gebruik dat van de informatie wordt gemaakt, zonder dat deskundig juridisch advies is ingewonnen. Juridisch advies is altijd maatwerk. Wint u dus in een voorkomend geval altijd deskundig juridisch advies in.

 

Disclaimer

De blogs en publicaties op deze website bevatten informatie van algemene informatieve aard. Afhankelijk van de feitelijke omstandigheden van een specifiek geval kan de informatie op bepaalde gevallen niet, dan wel verminderd van toepassing zijn. De informatie in de blogs/publicaties is niet bedoeld als, en dient niet te worden beschouwd als, juridisch advies van welke aard dan ook. NOVO Advocatuur en Mediation is dan ook niet aansprakelijk voor de gevolgen van het eventuele gebruik dat van de informatie wordt gemaakt, zonder dat deskundig juridisch advies is ingewonnen. Juridisch advies is altijd maatwerk. Wint u dus in een voorkomend geval altijd deskundig juridisch advies in.

Neem contact met ons op

Nieuwsbrief

Wekelijks worden de actualiteiten binnen het arbeidsrecht besproken. De belangrijkste of noemenswaardige uitspraken en artikelen passeren hier de revue.
Uiteraard mag u ook zelf ideeën aandragen. Wellicht ziet u het antwoord daarop hier op de site volgende week terug!
Wilt u niets missen? Meld u zich dan hieronder aan voor de maandelijkse nieuwsbrief!