Waar kunnen wij u mee helpen? How can we help you?
Search
Contact
Het nulurencontract en het rechtsvermoeden van de arbeidsomvang

Het nulurencontract en het rechtsvermoeden van de arbeidsomvang

Gepubliceerd: 15-apr-2019 08:00

Een nulurencontract houdt in dat een werknemer niet het recht heeft om opgeroepen te worden tenzij er een structuur is ontstaan in de hoeveelheid uren die zij maakt. Deze structuur in het aantal uren dat de werknemer feitelijk werkt, wordt het rechtsvermoeden van de arbeidsomvang genoemd. De werknemer wordt zo beschermd bij arbeidscontracten die zijn aangegaan zonder een duidelijke omvang van het aantal arbeidsuren.  Hieronder bespreken we een situatie waarin de feitelijke arbeidsuren sterk afweken van het arbeidscontract.

Werkneemster werkt op basis van een nulurencontract, voor de duur van een jaar. Echter werkt zij in augustus, september en oktober 40 uur per week. Begin november heeft werkgever kenbaar gemaakt dat zij de arbeidsovereenkomst wenst te beëindigen en heeft zij werkneemster verzocht een verklaring te ondertekenen waarin staat dat de arbeidsovereenkomst met wederzijds goedvinden is komen te eindigen. Deze verklaring heeft werkneemster niet ondertekend.

Werkneemster maakt aanspraak op haar loon, omdat zij drie maanden achtereenvolgens 40 uur per week heeft gewerkt en van mening is dat er een rechtsvermoeden van de arbeidsomvang is van een arbeidscontract voor 40 uur per week. Zij sommeert werkgever meerdere malen tot het betalen van het achterstallige loon over november en december en stelt zich beschikbaar voor werkzaamheden.

Eind december bevestigt werkgever schriftelijk dat de omvang van het aantal arbeidsuren van werkneemster zal worden teruggebracht naar vier uren per week met ingang van 1 januari. Dit, omdat er gewerkt wordt met een nieuw boekhoudprogramma waardoor werkneemster niet meer nodig is en werkneemster haar werkzaamheden niet op het gewenste HBO-niveau uitvoert.

Volgens werkneemster wist werkgever al vanaf het begin dat zij niet op HBO-niveau is opgeleid en dat er wel werk is, maar dat deze op dit moment door stagiaires wordt uitgevoerd.

De rechter stelt de werkneemster in het gelijk en maakt korte metten met de wijziging van het aantal arbeidsuren, omdat werkgever niet heeft kunnen bewijzen dat er sprake is van zwaarwegende belangen. Het gevorderde (betaling van reiskostenvergoeding, achterstallig loon en wettelijke rente) wordt toegewezen.

NOVO’s tip

Bij elke situatie en bij elke werknemer past een ander soort arbeidscontract (vast, tijdelijk, ZZP-basis, projectbasis, 0 uur, 40 uur…). Bedenk daarom van tevoren wat voor soort contract het beste en goedkoopste is voor de werknemers van uw onderneming. Mocht u ons advies daarbij willen, dan gaan we graag met u in gesprek! NOVO Advocaten, Specialisten in Arbeidsrecht te Breda. Wij zijn te bereiken via telefoonnummer 076-2056040 of per mail op info@novo-advocaten.nl.  En lees ook onze andere nieuwsberichten over het rechtsvermoeden van de arbeidsomvang.

Disclaimer

Onze blogs en publicaties op deze website bevatten informatie van algemene informatieve aard. Afhankelijk van de feitelijke omstandigheden van een specifiek geval kan de informatie op bepaalde gevallen niet, dan wel verminderd van toepassing zijn. De informatie in de blogs/publicaties is niet bedoeld als, en dient niet te worden beschouwd als, juridisch advies van welke aard dan ook. NOVO Advocaten is dan ook niet aansprakelijk voor de gevolgen van het eventuele gebruik dat van de informatie wordt gemaakt, zonder dat deskundig juridisch advies is ingewonnen. Juridisch advies is altijd maatwerk. Wint u dus in een voorkomend geval altijd deskundig juridisch advies in.

Disclaimer

De blogs en publicaties op deze website bevatten informatie van algemene informatieve aard. Afhankelijk van de feitelijke omstandigheden van een specifiek geval kan de informatie op bepaalde gevallen niet, dan wel verminderd van toepassing zijn. De informatie in de blogs/publicaties is niet bedoeld als, en dient niet te worden beschouwd als, juridisch advies van welke aard dan ook. NOVO Advocatuur en Mediation is dan ook niet aansprakelijk voor de gevolgen van het eventuele gebruik dat van de informatie wordt gemaakt, zonder dat deskundig juridisch advies is ingewonnen. Juridisch advies is altijd maatwerk. Wint u dus in een voorkomend geval altijd deskundig juridisch advies in.

Neem contact met ons op

Nieuwsbrief

Wekelijks worden de actualiteiten binnen het arbeidsrecht besproken. De belangrijkste of noemenswaardige uitspraken en artikelen passeren hier de revue.
Uiteraard mag u ook zelf ideeën aandragen. Wellicht ziet u het antwoord daarop hier op de site volgende week terug!
Wilt u niets missen? Meld u zich dan hieronder aan voor de maandelijkse nieuwsbrief!