Waar kunnen wij u mee helpen? How can we help you?
Search
Contact

Wat te doen met langdurig zieke werknemers? Waar er twee vechten, …

Gepubliceerd: 12-nov-2015 08:00

Werkgever had een werknemer in dienst die al sinds 5 november 2014 meer dan twee jaar ziek was (er bestond dus geen loondoorbetalingsverplichting meer voor de werkgever). De werkgever was van oordeel dat hij bot zou vangen bij de reguliere route via het UWV omdat hij niet kon voldoen aan de (oude) beleidsregel-eis van het UWV om een recente arbo-rapportage te overleggen. Daarom grondde hij zijn verzoek op verwijtbaar handelen aan de zijde van de werknemer en diende hij een verzoekschrift bij de kantonrechter in. De reden voor de verwijtbaarheid: werknemer gaf geen gehoor aan oproepen van de bedrijfsarts. 

De kantonrechter oordeelde dat de werkgever ten onrechte zich op deze (oude) beleidsregels beriep, omdat per 01 juli 2015 de nieuwe Regeling UWV Ontslagprocedure geldt en de oude regels vervallen zijn. In de nieuwe Regeling wordt deze eis niet zo hard neergelegd dat het UWV een verzoek dan per definitie buiten beschouwing zou moeten laten; het UWV kán er om vragen, maar dat betekent niet dat het overgelegd móét worden. Bovendien oordeelt de rechter dat er geenszins sprake is van verwijtbaar handelen aan de zijde van de werknemer, en dus wordt het ontbindingsverzoek afgewezen.

Maar ook de werknemer wordt teleurgesteld: zijn tegenverzoek om toekenning van een billijke vergoeding (van dezelfde hoogte als de transitievergoeding), wordt evenmin toegewezen. De werknemer was van oordeel dat de werkgever bewust de arbeidsovereenkomst “slapend” had gehouden, om zo onder de transitievergoeding uit te komen en vindt dat hij daardoor recht heeft op een vergoeding. De rechter oordeelt allereerst dat er geen enkele verplichting op de werkgever rust om, na de 2-jaar ziekte periode, de arbeidsovereenkomst te beëindigen. Dat is een keuze van de werkgever. Verder neemt de rechter geen tekortkoming aan de zijde van de werkgever aan, zodat er geen reden is voor toekenning van enige vergoeding.

Beide partijen vangen dus bot en de arbeidsovereenkomst blijft gewoon in stand. Dit terwijl partijen het er over eens zijn dat werknemer niet terug kan keren in zijn eigen functie en er evenmin ander passend werk voorhanden is.

Wilt u weten wat uw mogelijkheden als werkgever zijnde wél zijn, in geval van langdurige arbeidsongeschiktheid? Wij staan u graag bij. U komt ons een mail sturen info@novo-advocaten.nl of telefonisch contact met ons opnemen op 076-2056040.

Disclaimer

De blogs en publicaties op deze website bevatten informatie van algemene informatieve aard. Afhankelijk van de feitelijke omstandigheden van een specifiek geval kan de informatie op bepaalde gevallen niet, dan wel verminderd van toepassing zijn. De informatie in de blogs/publicaties is niet bedoeld als, en dient niet te worden beschouwd als, juridisch advies van welke aard dan ook. NOVO Advocatuur en Mediation is dan ook niet aansprakelijk voor de gevolgen van het eventuele gebruik dat van de informatie wordt gemaakt, zonder dat deskundig juridisch advies is ingewonnen. Juridisch advies is altijd maatwerk. Wint u dus in een voorkomend geval altijd deskundig juridisch advies in.

Neem contact met ons op

Nieuwsbrief

Wekelijks worden de actualiteiten binnen het arbeidsrecht besproken. De belangrijkste of noemenswaardige uitspraken en artikelen passeren hier de revue.
Uiteraard mag u ook zelf ideeën aandragen. Wellicht ziet u het antwoord daarop hier op de site volgende week terug!
Wilt u niets missen? Meld u zich dan hieronder aan voor de maandelijkse nieuwsbrief!