Waar kunnen wij u mee helpen? How can we help you?
Search
Contact
Wetsvoorstel Wet arbeidsmarkt in Balans (WAB), de herziening van de WWZ

Wetsvoorstel Wet arbeidsmarkt in Balans (WAB), de herziening van de WWZ

Gepubliceerd: 13-apr-2018 08:00

De Wet Werk en Zekerheid (WWZ) had tot doel het arbeidsrecht eenvoudiger, sneller en goedkoper te maken, zodat het voor werkgevers aantrekkelijker zou zijn om vaste dienstverbanden aan te gaan. Deze doelstellingen zijn niet bereikt. Sterker nog, door de ontslaggronden wordt 40% van de ontbindingsverzoeken door de rechter afgewezen. De WAB, met beoogde inwerkingtreding per 1 januari 2020 zou daar verandering in moeten brengen. De contouren op een rijtje:
 

Ontslagrecht

De introductie van de zogenaamde i-grond. Deze grond is van toepassing als er sprake is van een combinatie van twee of meer in de persoon gelegen ontslaggronden. Wanneer bijvoorbeeld de afzonderlijke grond disfunctioneren (d-grond) niet aannemelijk kan worden gemaakt, kan de cumulatie met de verstoorde arbeidsverhouding (g-grond) wel voldoende grond zijn om het dienstverband te beëindigen.

Bij een ontbinding door de rechter op basis van de cumulatiegrond, kan de rechter de werknemer een extra vergoeding toekennen van maximaal 150% van de transitievergoeding. Deze vergoeding kan worden verhoogd met een billijke vergoeding bij ernstig verwijtbaar handelen of nalaten door de werkgever.

 

Proeftijd

Bij een vast contract kan een proeftijd van maximaal 5 maanden en bij een tijdelijk contract (2 jaar of langer) van maximaal 3 maanden worden overeengekomen.

 

Concurrentiebeding

Een werkgever kan geen rechten ontlenen aan een schriftelijk overeengekomen concurrentiebeding als een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd tijdens de proeftijd wordt beëindigd, tenzij er sprake is van zwaarwegende bedrijfs- of dienstbelangen.

 

Transitievergoeding (TV)

De TV is vanaf de eerste werkdag verschuldigd in plaats van na 24 maanden.

Geen verhoging van de TV bij overeenkomsten vanaf 10 jaar.

Compensatie van kleine werkgever voor de TV bij bedrijfsbeëindiging of pensionering werkgever.

Verruiming van de mogelijkheid om scholingskosten in mindering te brengen op de TV.

 

Ketenregeling

De maximale termijn waarbinnen overeenkomsten kunnen worden gesloten is 36 maanden (is 24 maanden).

De 'tussenpoos' kan bij cao worden teruggebracht van 6 maanden naar 3 maanden.

De tijdelijke invalkracht in het primair onderwijs wordt uitgezonderd van de ketenregeling.

 

Oproepovereenkomsten

De werkgever moet de werknemer tenminste vier dagen voor de werkzaamheden oproepen. Doet de werkgever dat niet, dan hoeft de werknemer geen gehoor aan de oproep te geven. Als de werkgever binnen die vier dagen de oproep intrekt, dan heeft de werknemer recht op het loon, voor de periode dat hij is opgeroepen (afwijking bij cao is mogelijk).

Indien de omvang van de arbeid niet of niet eenduidig is vastgelegd, doet de werkgever steeds als de arbeidsovereenkomst 12 maanden heeft geduurd binnen een maand schriftelijk of elektronisch een aanbod voor een arbeidsomvang die ten minste gelijk is aan de gemiddelde omvang van de arbeid per maand in die voorafgaande periode van 12 maanden. Doet de werkgever dat niet dan heeft de werknemer recht op op niet-genoten loon vanaf de uiterlijke datum waarop de werkgever het aanbod had moeten doen.

De opzegtermijn voor de oproepkracht is in beginsel gelijk aan de oproeptermijn die de werkgever in acht moet nemen (vier dagen).

 

Payrolling

Payrollbedrijven worden verplicht om werknemers die zij ter beschikking stellen dezelfde arbeidsvoorwaarden te bieden als die van de opdrachtgever, met uitzondering van pensioen (eigen regeling).

 

Premiedifferentiatie WW

Werkgevers betalen een lagere WW-premie voor een werknemer in vaste dienst.

 

NOVO's tip

De voorgestelde i-grond zal er zeker voor zorgen dat het eenvoudiger zal worden om het dienstverband met een werknemer te beëindigen en daarmee komt het behalen van de doelstellingen van de WWZ dichterbij, maar de beoogde balans in de arbeidsmarkt betekent niet voor elk wat wils. Met name flexwerk wordt flink duurder. Wordt vervolgd.

De internetconsultatie van het wetsvoorstel duurt tot 7 mei duur tot 7 mei 2018. Een reactie kan worden kenbaar gemaakt op de website: www.internetconsultatie.nl

Wilt u meer weten ? Bel of mail naar NOVO Advocaten te Breda, Specialist in het Arbeidsrecht. U kunt ons bereiken op 076-2056040 of per mail: info@novo-advocaten.nl.

 

Disclaimer

De blogs en publicaties op deze website bevatten informatie van algemene informatieve aard. Afhankelijk van de feitelijke omstandigheden van een specifiek geval kan de informatie op bepaalde gevallen niet, dan wel verminderd van toepassing zijn. De informatie in de blogs/publicaties is niet bedoeld als, en dient niet te worden beschouwd als, juridisch advies van welke aard dan ook. NOVO Advocatuur en Mediation is dan ook niet aansprakelijk voor de gevolgen van het eventuele gebruik dat van de informatie wordt gemaakt, zonder dat deskundig juridisch advies is ingewonnen. Juridisch advies is altijd maatwerk. Wint u dus in een voorkomend geval altijd deskundig juridisch advies in.

Neem contact met ons op

Nieuwsbrief

Wekelijks worden de actualiteiten binnen het arbeidsrecht besproken. De belangrijkste of noemenswaardige uitspraken en artikelen passeren hier de revue.
Uiteraard mag u ook zelf ideeën aandragen. Wellicht ziet u het antwoord daarop hier op de site volgende week terug!
Wilt u niets missen? Meld u zich dan hieronder aan voor de maandelijkse nieuwsbrief!