Waar kunnen wij u mee helpen? How can we help you?
Search
Contact
Staken: is er een grens aan dit uiterst drukmiddel?

Staken: is er een grens aan dit uiterst drukmiddel?

Gepubliceerd: 04-mei-2018 08:00

In tegenstelling tot landen om ons heen wordt er over het algemeen in Nederland weinig gestaakt. Werkgevers en vakbonden komen meestal wel tot een oplossing. Het recht op staken wordt niet zomaar ingezet, maar heeft wel een functie en is sinds vorig jaar in populariteit gestegen. Zo staakten: basisschoolleraren, chauffeurs van regionale vervoersbedrijven en bagagepersoneel om hun eisen kracht bij te zetten of druk te zetten op vastgelopen onderhandelingen. Hoe ver mag een werknemer/vakbond eigenlijk gaan?

 

Het Europees Sociaal Handvest waarborgt het recht van de werknemers/vakbonden om te staken/collectief op te treden wanneer er sprake is van een belangengeschil. Dat recht kan beperkt worden wanneer dat maatschappelijk gezien dringend noodzakelijk is. Bij die beoordeling moeten alle (feitelijke) omstandigheden van het geval worden meegewogen. Daarbij kunnen onder meer van belang zijn:

 

- de (tijdige) aanzegging van de actie;

- de (inhoud van de) impasse tussen werkgever en vakbond

- de aard en duur van de actie;

- de verhouding tussen de actie en het doel;

- de daardoor veroorzaakte schade.

 

Beperkingen op het recht op staken van de werknemers/vakbonden worden zelden toegewezen en heeft meestal het effect dat partijen toch weer gaan overleggen en proberen de problemen op te lossen. Als dat niet lukt is het alternatief om samen met de ondernemingsraad een zogenaamde arbeidsvoorwaardenregeling af te spreken. Dat is Jumbo onlangs gelukt en het merendeel van de werknemers van Jumbo heeft met de arbeidsvoorwaardenregeling ingestemd. De vakbonden spelen daar geen rol en zijn buiten spel gezet.

 

NOVO’s tip

Werknemers hebben het recht om te staken, waarbij het belangrijk is om met elkaar in gesprek te blijven. Een gang naar de rechter is zelden effectief. Het denken in oplossingen wel. Wilt u weten meer weten? Neem contact op met NOVO Advocaten te Breda, Specialist in Arbeidsrecht. U kunt ons bereiken per mail op: info@novo-advocaten.nl of telefonisch via telefoonnummer 076 – 2056040.

 

Onze blogs en publicaties op deze website bevatten informatie van algemene informatieve aard. Afhankelijk van de feitelijke omstandigheden van een specifiek geval kan de informatie op bepaalde gevallen niet, dan wel verminderd van toepassing zijn. De informatie in de blogs/publicaties is niet bedoeld als, en dient niet te worden beschouwd als, juridisch advies van welke aard dan ook. NOVO Advocaten is dan ook niet aansprakelijk voor de gevolgen van het eventuele gebruik dat van de informatie wordt gemaakt, zonder dat deskundig juridisch advies is ingewonnen. Juridisch advies is altijd maatwerk. Wint u dus in een voorkomend geval altijd deskundig juridisch advies in.

Disclaimer

De blogs en publicaties op deze website bevatten informatie van algemene informatieve aard. Afhankelijk van de feitelijke omstandigheden van een specifiek geval kan de informatie op bepaalde gevallen niet, dan wel verminderd van toepassing zijn. De informatie in de blogs/publicaties is niet bedoeld als, en dient niet te worden beschouwd als, juridisch advies van welke aard dan ook. NOVO Advocatuur en Mediation is dan ook niet aansprakelijk voor de gevolgen van het eventuele gebruik dat van de informatie wordt gemaakt, zonder dat deskundig juridisch advies is ingewonnen. Juridisch advies is altijd maatwerk. Wint u dus in een voorkomend geval altijd deskundig juridisch advies in.

Neem contact met ons op

Nieuwsbrief

Wekelijks worden de actualiteiten binnen het arbeidsrecht besproken. De belangrijkste of noemenswaardige uitspraken en artikelen passeren hier de revue.
Uiteraard mag u ook zelf ideeën aandragen. Wellicht ziet u het antwoord daarop hier op de site volgende week terug!
Wilt u niets missen? Meld u zich dan hieronder aan voor de maandelijkse nieuwsbrief!