Waar kunnen wij u mee helpen? How can we help you?
Search
Contact
Deliveroo is geen werkgever

Deliveroo is geen werkgever

Gepubliceerd: 06-aug-2018 08:00

Deliveroo, een digitaal platform waarop onafhankelijke restaurants digitaal gekoppeld worden aan klanten, besluit op 1 november 2017 over te gaan op een nieuw betaalmodel, het zogenoemde fee per delivery betaalmodel. Op bovenstaande datum worden de maaltijdbezorgers hierover per e-mail geïnformeerd. Bezorger laat op 2 november 2017 weten dat hij zijn aflopende contract om wil zetten naar een zzp-contract. Op 14 november 2017 sluiten partijen daartoe een opdrachtovereenkomst. Bezorger stelt echter dat de betreffende rechtsbetrekking tussen hem en Deliveroo moet worden aangeduid als een arbeidsovereenkomst, zoals bedoeld in art. 7:610 BW. Dit omdat bezorger zich jegens Deliveroo heeft verbonden tot het verrichten van arbeid tegen betaling van loon en er daarbij ook sprake is van een gezagsverhouding. Bezorger start hier een procedure over op bij de rechtbank te Amsterdam en stelt dat er sprake is van een gezagsverhouding (Deliveroo geeft je toegang tot een tijd-systeem en bij goed functioneren verwerf je “extra rechten”), en van “loon” nu Deliveroo zelf de facturatie opstelt).

Wanneer is er sprake van een arbeidsovereenkomst?

In art 7:610 BW wordt bepaald wanneer een rechtsverhouding aangeduid kan worden als een arbeidsovereenkomst, deze punten voert bezorger ook aan (gezag, loon, gedurende een zekere tijd en persoonlijk). De rechtbank vult deze punten aan door te stellen dat er naar alle omstandigheden van het geval moeten worden gekeken. Hieronder vallen niet alleen de rechten en verplichtingen die partijen bij het sluiten van de overeenkomst voor ogen hadden, maar ook de wijze waarop partijen uitvoering hebben gegeven aan hun rechtsverhouding en aldus daaraan inhoud hebben gegeven.

Heeft bezorger gelijk?

Bezorger heeft zich, na zijn e-mail van 2 november, als eenmanszaak ingeschreven bij de Kamer van Koophandel en daarop een btw-nummer aangevraagd.  Hij was zich er dus van bewust dat hij als zelfstandig ondernemer werkzaamheden zou gaan verrichten voor Deliveroo. Deliveroo heeft op zijn beurt ook niet de intentie gehad bezorger als werknemer krachtens een arbeidsovereenkomst in dienst te nemen. Uit de overeenkomst blijkt namelijk dat het de bezorger vrij staat om zijn werkzaamheden zowel zelf als door een ander te laten verrichten (dus niet persoonlijk), hij deze geheel naar eigen inzicht en zonder toezicht van Deliveroo mag verrichten en niet verplicht is om de werkzaamheden uit te voeren (dus geen gezag).

Is er sprake van gezag?

Wanneer een bezorger naar de maatstaven van Deliveroo goed presteert krijgt hij ‘priority acces’, wat inhoudt dat hij de mogelijkheid heeft om een tijdvak in een zone te reserveren waardoor hij meer kans heeft om op gewilde tijden bestellingen aangeboden te krijgen. Zij die minder goed presteren krijgen deze mogelijkheid ook maar pas op een later moment. Daarnaast bestaat er voor iedereen de mogelijkheid om in te loggen zonder dat er vooraf een tijdvak is gereserveerd en de op dat moment aangeboden bestellingen te bezorgen of te weigeren. Er kan dus niet worden vastgesteld dat bezorger per definitie wordt benadeeld door het systeem bij het generen van zijn werkzaamheden.  Het gebruik van dit systeem leidt dan ook niet tot het uitoefen van gezag zoals bedoeld in art. 7:610 BW. Daarbij staat het bezorger vrij om de werkzaamheden in zijn eigen kleding te verrichten en mag hij zelf voorzien in de attributen die nodig zijn voor de uitvoering van zijn werkzaamheden. Ook mag bezorger zijn werkzaamheden aan een ander uitbesteden. Deliveroo stelt hieraan als enige voorwaarde dat de veiligheidseisen hierbij in acht worden genomen.

Loon?

Aan het einde van de rit ontvangt bezorger een factuur van Deliveroo welke aan Deliveroo zelf gericht is. Alhoewel het enigszins opmerkelijk is dat bezorger niet zelf een factuur stuurt aan Deliveroo, is het gezien de omstandigheden wel passend. Deliveroo beschikt namelijk via haar systeem direct over de digitale gegevens van de bezorgingen. Dit sluit overigens niet de mogelijkheid uit voor de bezorger om alsnog een zelf opgemaakte factuur aan Deliveroo te sturen, mocht hij dit wenselijk achten.

Ook het verweer van bezorger dat hij niet heeft kunnen onderhandelen over de tarieven waarvoor hij maaltijden bezorgt, leidt niet tot het aannemen van een arbeidsovereenkomst. De marktwerking speelt namelijk wel een rol in de arbeidsverhouding. Zo biedt Deliveroo bijvoorbeeld op feestdagen een hogere prijs om de bestelling af te leveren en is het ook dan nog steeds aan de bezorger zelf om het aanbod te aanvaarden of te weigeren.

NOVO’s tip

Bezorger krijgt dus ongelijk, er is geen sprake van een arbeidsovereenkomst overeenkomstig art. 7:610 BW waardoor ook de bepalingen van titel 10 boek 7 BW niet van toepassing zijn. Met de uit de nieuwe platformeconomie voorkomende arbeidsverhouding is het soms lastig nagaan met wat voor soort (arbeid)overeenkomst u daadwerkelijk te maken heeft. Sla hierbij acht op alle omstandigheden van het geval en vergeet niet aan de wijze waarop partijen uitvoering hebben willen gegeven aan hun rechtsverhouding te denken. Mocht u hierover meer willen weten of heeft uw vragen m.b.t. uw eigen (arbeid)overeenkomst, neem dan vrijblijvend contact op met NOVO advocaten te Breda, specialist in het arbeidsrecht, via info@novo-advocten.nl of bel naar 076-2056040

Disclaimer

Onze blogs en publicaties op deze website bevatten informatie van algemene informatieve aard. Afhankelijk van de feitelijke omstandigheden van een specifiek geval kan de informatie op bepaalde gevallen niet, dan wel verminderd van toepassing zijn. De informatie in de blogs/publicaties is niet bedoeld als, en dient niet te worden beschouwd als, juridisch advies van welke aard dan ook. NOVO Advocaten is dan ook niet aansprakelijk voor de gevolgen van het eventuele gebruik dat van de informatie wordt gemaakt, zonder dat deskundig juridisch advies is ingewonnen. Juridisch advies is altijd maatwerk. Wint u dus in een voorkomend geval altijd deskundig juridisch advies in.

 

Disclaimer

De blogs en publicaties op deze website bevatten informatie van algemene informatieve aard. Afhankelijk van de feitelijke omstandigheden van een specifiek geval kan de informatie op bepaalde gevallen niet, dan wel verminderd van toepassing zijn. De informatie in de blogs/publicaties is niet bedoeld als, en dient niet te worden beschouwd als, juridisch advies van welke aard dan ook. NOVO Advocatuur en Mediation is dan ook niet aansprakelijk voor de gevolgen van het eventuele gebruik dat van de informatie wordt gemaakt, zonder dat deskundig juridisch advies is ingewonnen. Juridisch advies is altijd maatwerk. Wint u dus in een voorkomend geval altijd deskundig juridisch advies in.

Neem contact met ons op

Nieuwsbrief

Wekelijks worden de actualiteiten binnen het arbeidsrecht besproken. De belangrijkste of noemenswaardige uitspraken en artikelen passeren hier de revue.
Uiteraard mag u ook zelf ideeën aandragen. Wellicht ziet u het antwoord daarop hier op de site volgende week terug!
Wilt u niets missen? Meld u zich dan hieronder aan voor de maandelijkse nieuwsbrief!