Waar kunnen wij u mee helpen? How can we help you?
Search
Contact
Verandering rechtspositie ambtenaren; voor ambtenaren geldt straks het private arbeidsrecht

Verandering rechtspositie ambtenaren; voor ambtenaren geldt straks het private arbeidsrecht

Gepubliceerd: 27-feb-2019 08:00

Op 1 januari 2020 treedt – vermoedelijk – de Wet normalisering rechtspositie ambtenaren (Wnra) in werking. Ambtenaren krijgen zoveel mogelijk dezelfde rechten als werknemers in het bedrijfsleven, voor ambtenaren gaat straks het private arbeidsrecht gelden. Dat betekent dat ook ambtenaren, in plaats van naar de bestuursrechter, straks naar de kantonrechter moeten in geval van een geschil met zijn of haar werkgever. Het UWV wordt, net als in het reguliere ontslagrecht, de bevoegde organisatie als het gaat om ontslag wegens bedrijfseconomische omstandigheden of ontslag na twee jaar ziekte.

 

Arbeidsovereenkomst in plaats van aanstelling

De aanstellingen van ambtenaren verdwijnt en ambtenaren krijgen straks (automatisch) een arbeidsovereenkomst. De arbeidsvoorwaarden voor ambtenaren veranderen niet door de nieuwe wet. Salaris, eindejaarsuitkering of vakantiedagen blijven in de arbeidsovereenkomst zoals deze al zijn. Cao’s gaan de rechtspositieregelingen vervangen. Werkgevers binnen de overheid zijn net als reguliere werkgevers straks vrij om wel of geen cao te sluiten.

 

Transitievergoeding

Net als werknemers in het bedrijfsleven hebben ambtenaren straks ook recht op een transitievergoeding bij ontslag. Hiervoor geldt uiteraard wel dat een werknemer minimaal 24 maanden in dienst is geweest (uitgaande nog van de WWZ; hoe dat zijn werking gaat krijgen onder de Wab is nog niet bekend) en de beëindiging van het dienstverband plaatsvindt op initiatief van de werkgever.

 

Medewerkers politie en defensie uitgezonderd

De Wnra gaat gelden voor de meeste ambtenaren. Medewerkers van politie, defensie, politieke ambtsdragers, rechters en officieren van justitie zijn uitgezonderd en houden hun oude positie.

 

Onderwijs; wijziging alleen voor openbaar onderwijs

Medewerkers in het openbaar onderwijs vallen nu nog onder het ambtenarenrecht. Na invoering van de Wnra gaat hun rechtpositie veranderen. Het gaat om medewerkers van de volgende openbare onderwijsinstellingen:

  • primair onderwijs;
  • voortgezet onderwijs;
  • universiteiten en universitaire medische centra;
  • onderzoeksinstellingen.

 

Voor het primair onderwijs geldt dat aansluiting bij de Bezwarencommissie funderend onderwijs ook verplicht wordt voor het openbaar onderwijs. Voor het voortgezet onderwijs geldt dat de CAO VO van toepassing wordt zonder dat hiervoor een rechtspositiebesluit genomen hoeft te worden.

 

Er verandert niets voor medewerkers in het middelbaar (mbo) en hoger beroepsonderwijs (hbo). In het mbo en hbo zijn geen openbare onderwijsinstellingen, maar alleen bijzondere instellingen. Medewerkers van bijzondere onderwijsinstellingen vallen al onder het private arbeidsrecht.

 

Novo’s tip

Bent u ambtenaar of werkgever en bent u benieuwd naar de gevolgen die de Wnra voor u heeft? Neem vrijblijvend contact op met NOVO Advocaten te Breda, Specialisten in Arbeidsrecht. U kunt ons bereiken per mail op info@novo-advocaten.nl of telefonisch op nummer 076-2056040.

Disclaimer

De blogs en publicaties op deze website bevatten informatie van algemene informatieve aard. Afhankelijk van de feitelijke omstandigheden van een specifiek geval kan de informatie op bepaalde gevallen niet, dan wel verminderd van toepassing zijn. De informatie in de blogs/publicaties is niet bedoeld als, en dient niet te worden beschouwd als, juridisch advies van welke aard dan ook. NOVO Advocatuur en Mediation is dan ook niet aansprakelijk voor de gevolgen van het eventuele gebruik dat van de informatie wordt gemaakt, zonder dat deskundig juridisch advies is ingewonnen. Juridisch advies is altijd maatwerk. Wint u dus in een voorkomend geval altijd deskundig juridisch advies in.

Neem contact met ons op

Nieuwsbrief

Wekelijks worden de actualiteiten binnen het arbeidsrecht besproken. De belangrijkste of noemenswaardige uitspraken en artikelen passeren hier de revue.
Uiteraard mag u ook zelf ideeën aandragen. Wellicht ziet u het antwoord daarop hier op de site volgende week terug!
Wilt u niets missen? Meld u zich dan hieronder aan voor de maandelijkse nieuwsbrief!