Waar kunnen wij u mee helpen? How can we help you?
Search
Contact

Ten onrechte niet aangesloten bij pensioenfonds? Werkgever let op!

Gepubliceerd: 08-okt-2015 08:00

Tegen alle eerdere uitspraken in, heeft de kantonrechter te Utrecht op 5 oktober jl. een uitspraak gedaan, die de nodige financiële gevolgen heeft voor bedrijven die ten onrechte niet aangesloten zijn bij een Bedrijfstakpensioenfonds.

Wat was het geval: een glazenwassersbedrijf hield zich wel aan de toepasselijke cao voor schoonmaak- en glazenwassersbedrijf, maar had zich niet aangesloten bij het bedrijfstakpensioenfonds, de Stichting Bedrijfstakpensioenfonds voor het Schoonmaak- en Glazenwassersbedrijf (hierna SSG). In 2013 werd dit door het SSG opgemerkt en is zij de werkgever aan gaan schrijven dat premies voor de in dienst zijnde werknemers verschuldigd zijn. Artikel 3:308 van het Burgerlijk Wetboek bepaalt dat rechtsvorderingen tot het betalen van geldsommen, zoals in dit geval aan de orde was, verjaren door verloop van vijf jaar na de aanvang van de dag volgend op die waarop de vordering opeisbaar is geworden. Over dat laatste was in deze kwestie discussie.

Vaste jurisprudentie tot nu was dat in een dergelijk geval SSG, of welk ander bedrijfstakpensioenfonds dan ook, de verschuldigde premies niet verder terug kan worden gevorderd dan tot 5 jaar terug. Daarmee was het voor de werkgever immer “overzienbaar” wat een dergelijke claim kan betekenen. Alle eventuele voorgaande jaren waarover premies verschuldigd zouden zijn geweest, zouden immers in het kader van 3:308 BW verjaard zijn.

De kantonrechter laat deze lijn vallen en geeft aan dat het voor een bedrijfstakpensioenfonds ondoenlijk is om steeds maar zelf op onderzoek uit te gaan en legt de verantwoordelijkheid (volledig) bij de werkgever: die had zich dienen te melden en had daar ook bekend mee kunnen (moeten) zijn. Deze verjaring geldt in dat geval dus alleen voor SSG, in dier voege dat zij vanaf het moment van wetenschap (opeisbaarheid), in dit geval dus 2013, niet langer dan 5 jaar kan wachten tot actie, wil zij zich niet geconfronteerd zien met voornoemde verjaring. Het gaat dus niet over de bekendheid van de werkgever, maar om die van het bedrijfstakpensioenfonds.

In dit geval betekende deze uitspraak van de rechter dat de werkgever over de periode vanaf 2004 alsnog pensioenpremies diende af te dragen aan SSG: een flinke vordering.

Het verdient dus meer dan aanbeveling om, indien u als werkgever nog geen pensioenpremies voldoet voor uw werknemers, om regelmatig te controleren of u niet alsnog of nieuw onder enig verplicht gesteld bedrijfstakpensioenfonds valt en dus premieplichtig bent. Een dergelijke pensioencheck kunt u door  legio pensioenadviseurs laten verrichten en kan u veel tijd en geld schelen.  

http://uitspraken.rechtspraak.nl/inziendocument?id=ECLI:NL:RBMNE:2015:7254

Disclaimer

De blogs en publicaties op deze website bevatten informatie van algemene informatieve aard. Afhankelijk van de feitelijke omstandigheden van een specifiek geval kan de informatie op bepaalde gevallen niet, dan wel verminderd van toepassing zijn. De informatie in de blogs/publicaties is niet bedoeld als, en dient niet te worden beschouwd als, juridisch advies van welke aard dan ook. NOVO Advocatuur en Mediation is dan ook niet aansprakelijk voor de gevolgen van het eventuele gebruik dat van de informatie wordt gemaakt, zonder dat deskundig juridisch advies is ingewonnen. Juridisch advies is altijd maatwerk. Wint u dus in een voorkomend geval altijd deskundig juridisch advies in.

Neem contact met ons op

Nieuwsbrief

Wekelijks worden de actualiteiten binnen het arbeidsrecht besproken. De belangrijkste of noemenswaardige uitspraken en artikelen passeren hier de revue.
Uiteraard mag u ook zelf ideeën aandragen. Wellicht ziet u het antwoord daarop hier op de site volgende week terug!
Wilt u niets missen? Meld u zich dan hieronder aan voor de maandelijkse nieuwsbrief!