Waar kunnen wij u mee helpen? How can we help you?
Search
Contact

Schending van het relatiebeding

Gepubliceerd: 10-apr-2017 08:00

Rechter houdt een ontslag op staande voet in stand omdat werknemer in strijd met zijn relatiebeding, geheimhoudingsverklaring en de geldende gedragsregels heeft gehandeld.

Het relatiebeding

Werknemer is met werkgever een arbeidsovereenkomst met een relatiebeding overeengekomen. Hierin staat dat het werknemer verboden is om gedurende de arbeidsovereenkomst en twee jaar na de beëindiging van de overeenkomst relaties van werkgever te benaderen. Naast het relatiebeding heeft werknemer ook een geheimhoudingsverklaring getekend waarin onder andere is opgenomen dat het werknemer verboden is om bijzonderheden of informatie betreffende werkgever en diens zakelijke relaties te delen met anderen. Ook is er een gedragscode voor internetgebruik, computernetwerk en e-mail toegezonden aan werknemer. Omdat de arbeidsovereenkomst al enige tijd op losse schroeven stond, zijn partijen in november 2016 overeengekomen dat de arbeidsovereenkomst per 1 maart 2017 zal worden beëindigd met wederzijds goedvinden.

Bedrijfsgevoelige informatie

Werknemer heeft in de periode van september 2016 tot en met februari 2017 contact met een van de distribiteurs van werkgever gehad. In het e-mailcontact, verstuurd vanaf het zakelijke e-mailadres van werknemer, wordt duidelijk dat werknemer gevoelige bedrijfsinformatie over andere distribiteurs doorspeelt naar de betreffende distribiteur. Werknemer laat zich in deze e-mails negatief uit over zijn werkgever. In november 2016 stuurt werknemer de gehele adressenlijst van werkgever door naar zijn privé e-mailadres. Deze e-mails vormen voor werkgever een basis om werknemer in december 2016 op staande voet te ontslaan (voor de duidelijkheid: dit is in de periode tussen het tekenen van de vaststellingsovereenkomst en het einde van de arbeidsovereenkomst met wederzijds goedvinden). Werknemer is van mening dat het ontslag op staande voet niet rechtmatig is en vordert een billijke vergoeding van de werkgever.

Goed werknemerschap

De rechter oordeelt dat het ontslag wel rechtmatig is. Werknemer heeft zich volgens de rechter niet gedragen als een goede werknemer, heeft de goede naam van de directeur van het bedrijf en de onderneming geschaad en heeft duidelijk het oogmerk gehad om zaken met de distribiteur te doen zonder medeweten van werkgever. De vordering voor een billijke vergoeding wordt afgewezen. Partijen discussiëren ter zitting nog over de vaststellingsovereenkomst en of deze nog in stand moet worden gehouden, maar de rechter kan daar geen uitspraak over doen omdat partijen hierover geen vordering hebben ingediend.

NOVO’s tip

We hebben al vaak situaties voorbij zien komen waarin de rechter de werkgever op zijn vingers tikt, omdat hij zich niet heeft gedragen als ‘goede’ werkgever. Bovenstaande zaak is een goed voorbeeld van een werknemer die zich niet gedraagt als ‘goede’ werknemer. Werkgever heeft een goed dossier opgebouwd voordat het ontslag op staande voet is gegeven, onder andere door een duidelijke interne gedragscode voor internetgebruik, computernetwerk en e-mail op te stellen.  

Een tip die deze werkgever wel kon gebruiken is een extra (belangrijke!) bepaling in de vaststellingsovereenkomst op te nemen waarin staat dat rechten uit hoofde van die overeenkomst komen te vervallen indien werknemer in de tussentijd op staande voet wordt ontslagen. Hiermee voorkom je dat rechten en plichten uit hoofde van de vaststellingsovereenkomst kunnen blijven bestaan.

Heb je hulp nodig bij het opstellen van jouw interne gedragscodes in je bedrijf of twijfel je aan de geldigheid van je relatiebeding? Neem contact met ons op via e-mail info@novo-advocaten.nl of via telefoonnummer 076-2056040.

Disclaimer

De blogs en publicaties op deze website bevatten informatie van algemene informatieve aard. Afhankelijk van de feitelijke omstandigheden van een specifiek geval kan de informatie op bepaalde gevallen niet, dan wel verminderd van toepassing zijn. De informatie in de blogs/publicaties is niet bedoeld als, en dient niet te worden beschouwd als, juridisch advies van welke aard dan ook. NOVO Advocatuur en Mediation is dan ook niet aansprakelijk voor de gevolgen van het eventuele gebruik dat van de informatie wordt gemaakt, zonder dat deskundig juridisch advies is ingewonnen. Juridisch advies is altijd maatwerk. Wint u dus in een voorkomend geval altijd deskundig juridisch advies in.

Neem contact met ons op

Nieuwsbrief

Wekelijks worden de actualiteiten binnen het arbeidsrecht besproken. De belangrijkste of noemenswaardige uitspraken en artikelen passeren hier de revue.
Uiteraard mag u ook zelf ideeën aandragen. Wellicht ziet u het antwoord daarop hier op de site volgende week terug!
Wilt u niets missen? Meld u zich dan hieronder aan voor de maandelijkse nieuwsbrief!