Waar kunnen wij u mee helpen? How can we help you?
Search
Contact

Reistijd arbeidstijd?

Gepubliceerd: 14-apr-2017 08:00

Kan reistijd van en naar het werk worden gezien als arbeidstijd? En zo ja, is de werkgever dan ook loon verschuldigd over de reistijd?

 

Hof van Justitie

 

Het Europese Hof van Justitie heeft zich in het verleden al twee keer eerder gebogen over deze vraag, namelijk in het Tyco- en het Skills-arrest. In het Tyco-arrest ging het om het Spaanse veiligheidsbedrijf wiens medewerkers na sluiting van de vestigingen opeens drie uur vanaf hun huis naar hun eerste klant moesten reizen, om vervolgens de veiligheidssystemen te installeren. Tyco zag deze tijd als rusttijd en derhalve niet als arbeidstijd dat beloond zou moeten worden. Het Hof van Justitie dacht hier anders over en bepaalde dat de sluiting van deze vestigingen niet de keus van de medewerkers is, maar van de werkgever. De reistijd van en naar de klanten werd dus aangemerkt als arbeidstijd.

Het Skills-arrest bevestigt de bovenstaande uitspraak voor chauffeurs van vrachtwagens die met hun personenauto naar de standplaats reizen.

 

Connexxion

 

Ook een Nederlandse buschauffeur van Connexxion vond dat de tijd die hij kwijt was aan het reizen van en naar zijn standplaats gedurende twee jaar kon worden aangemerkt als arbeidstijd. Ook vond hij dat deze beloond moest worden door zijn werkgever. Hij gebruikte de eerdergenoemde Europese zaken als grondslag voor deze vordering. De rechtbank was het met de werknemer eens en wees de vordering (meer dan €9.000) toe. Het Hof deelde deze mening evenwel niet (geheel) en wees de vordering af waarbij het volgende overwogen werd:

 

  1. In de aangehaalde arresten van het Europese Hof van Justitie is geen beslissing gegeven over een loonbetalingsverplichting van de reistijd. Enkel de vraag of reistijd als arbeidstijd kon worden aangemerkt was daar aan de orde.
  2. Uit de tekst van de CAO ‘Besloten Busvervoer’ blijkt niet dat er een vergoeding moet worden toegekend voor de reistijd van en naar de standplaats.

 

Hieruit volgt, aldus het Hof, dat de reistijd wél als arbeidstijd dient te worden beschouwd, maar dat daarover geen loon verschuldigd is.

 

Economische redenen

 

Het lijkt erop dat het Hof de bovenstaande uitspraak ook om economische redenen heeft genomen. Indien reistijd ook zou leiden tot beloonde arbeidstijd zou dit grote financiële gevolgen hebben voor andere functies, denk bijvoorbeeld aan vertegenwoordigers en buitendienst-medewerkers. De terughoudende rechter lijkt die mogelijkheid in dit arrest te willen beperken en zelfs te willen voorkomen.

 

NOVO’s tip

 

In de besproken zaken is de inhoud van de CAO een van de onderdelen geweest die bepalend is  voor de uitspraak. Zorg dan ook dat je goed geïnformeerd bent over je eigen CAO. Indien je aanvullende/afwijkende afspraken wil maken (voor zover toegestaan), kun je deze laten opnemen in je arbeidsovereenkomst. Deze afspraken zullen bij eventuele rechtszaak objectief worden bekeken door de rechter.

 

Heb jij een vraag over je CAO of arbeidstijden naar aanleiding van deze uitspraken? Neem dan vrijblijvend contact op met NOVO Advocaten te Breda, specialist in het arbeidsrecht. Je kunt mailen naar info@novo-advocaten.nl of bellen naar 076-2056040.

 

Disclaimer

De blogs en publicaties op deze website bevatten informatie van algemene informatieve aard. Afhankelijk van de feitelijke omstandigheden van een specifiek geval kan de informatie op bepaalde gevallen niet, dan wel verminderd van toepassing zijn. De informatie in de blogs/publicaties is niet bedoeld als, en dient niet te worden beschouwd als, juridisch advies van welke aard dan ook. NOVO Advocatuur en Mediation is dan ook niet aansprakelijk voor de gevolgen van het eventuele gebruik dat van de informatie wordt gemaakt, zonder dat deskundig juridisch advies is ingewonnen. Juridisch advies is altijd maatwerk. Wint u dus in een voorkomend geval altijd deskundig juridisch advies in.

Neem contact met ons op

Nieuwsbrief

Wekelijks worden de actualiteiten binnen het arbeidsrecht besproken. De belangrijkste of noemenswaardige uitspraken en artikelen passeren hier de revue.
Uiteraard mag u ook zelf ideeën aandragen. Wellicht ziet u het antwoord daarop hier op de site volgende week terug!
Wilt u niets missen? Meld u zich dan hieronder aan voor de maandelijkse nieuwsbrief!