Waar kunnen wij u mee helpen? How can we help you?
Search
Contact

Wat mag verwacht worden bij een werknemer die frequent verzuimt?

Gepubliceerd: 21-apr-2017 08:00

 

 

De rechtbank te Maastricht had in dit geval de eer daar een ei over te leggen. Een werknemer, die al vanaf 1981 bij werkgever bekend was, is de laatste jaren veelvuldig ziek geweest, waarop werkgever (een grote organisatie) ontbindingsprocedure op de c-grond (frequent ziekteverzuim) bij de rechtbank start. De reden is dat de veelvuldige afwezigheid van werknemer een negatieve invloed heeft op de productiviteit en winstgevendheid van de organisatie van werkgever.

 

Werknemer voert verweer

In de procedure komt vast te staan dat de werknemer daadwerkelijk veel verzuimd heeft, steeds als gevolg van ziekte of gebreken. Niet aannemelijk is dat herstel binnen 26 weken zal plaatsvinden. De rechter oordeelt voorts dat er geen aangepast werk voor de werknemer voorhanden is binnen de (grote) organisatie van werkgever, mede ook gebaseerd op het feit dat ook de bedrijfsarts heeft aangegeven dat er geen andere passende arbeid voorhanden is die het verzuim zou kunnen beperken. Ook erkent de rechter dat het frequente ziekteverzuim tot organisatorische problemen leidt, nu het – zoals werkgever stelt – niet meer verantwoord is een beroep op de collegialiteit van de directe collega’s te doen.

 

Negatief effect

Evenwel oordeelt de kantonrechter dat er door de werkgever onvoldoende feiten en omstandigheden worden gesteld waaruit zou moeten volgen dat het ziekteverzuim van deze medewerker een dermate verstorend effect op de organisatie zou hebben dat van de werkgever niet meer in redelijkheid verlangd zou kunnen worden het dienstverband met hem voort te zetten. De rechter erkent dat het veelvuldig verzuim een negatief effect heeft op de financiële en organisatorische situatie, maar als uitgangspunt dient te gelden dat ziekte nu eenmaal voor rekening en risico van de werkgever dient te komen. Dat hierdoor extra kosten voor (tijdelijke) inzet van ander personeel worden gemaakt en leidt tot een verhoogde werkdruk bij directe collega’s, doet daar niet aan af.

 

Een en ander laat evenwel onverlet dat voor een dergelijke grote organisatie van werkgever het niet aannemelijk is (gemaakt) dat dit dermate verstrekkende gevolgen heeft dat dit het einde van de arbeidsovereenkomst zou doen rechtvaardigen.

 

Afwijzing verzoek

De rechter oordeelt dan ook dat, hoewel het frequente en steeds ook langdurige ziekteverzuim van de werknemer ontegenzeggelijk een negatieve invloed op de organisatie van werkgever zal hebben, het van werkgever (zeker van deze omvang) mag worden gevergd dat zij dit probleem anders oplost dan door ontbinding van de arbeidsovereenkomst.

Het verzoek van werkgever wordt dan ook afgewezen.

 

NOVO’s tip

Deze uitspraak laat zien dat er genoeg grond kan zijn voor ontbinding op een c-grond: kosten, hoge werkdruk, belastbaarheid, het inzetten van derden; het wordt allemaal als “lastig” ervaren door de rechter, maar biedt onvoldoende reden om tot ontbinding van de arbeidsovereenkomst te komen. Het is niet uit te sluiten dat bij een werkgever van een geringe omvang de uitslag anders was geweest. Wel geeft het aan dat niet lichtzinnig moet worden gedacht over de toetsing van de ontbindingsgrond wegens veelvuldig ziekteverzuim. Wilt u weten wat uw mogelijkheden zijn of wat wel en niet mag bij een zieke werknemer? Bel of mail ons voor een vrijblijvend gesprek: 076-2056040 of info@novo-advocaten.nl.

 

Disclaimer

De blogs en publicaties op deze website bevatten informatie van algemene informatieve aard. Afhankelijk van de feitelijke omstandigheden van een specifiek geval kan de informatie op bepaalde gevallen niet, dan wel verminderd van toepassing zijn. De informatie in de blogs/publicaties is niet bedoeld als, en dient niet te worden beschouwd als, juridisch advies van welke aard dan ook. NOVO Advocatuur en Mediation is dan ook niet aansprakelijk voor de gevolgen van het eventuele gebruik dat van de informatie wordt gemaakt, zonder dat deskundig juridisch advies is ingewonnen. Juridisch advies is altijd maatwerk. Wint u dus in een voorkomend geval altijd deskundig juridisch advies in.

Neem contact met ons op

Nieuwsbrief

Wekelijks worden de actualiteiten binnen het arbeidsrecht besproken. De belangrijkste of noemenswaardige uitspraken en artikelen passeren hier de revue.
Uiteraard mag u ook zelf ideeën aandragen. Wellicht ziet u het antwoord daarop hier op de site volgende week terug!
Wilt u niets missen? Meld u zich dan hieronder aan voor de maandelijkse nieuwsbrief!