Waar kunnen wij u mee helpen? How can we help you?
Search
Contact

Wanneer is er sprake van een overgang van onderneming?

Gepubliceerd: 05-mei-2017 08:00

Stel, het bedrijf waar je werkt wordt overgenomen door een andere partij en deze partij biedt jou een arbeidsovereenkomst aan, maar met slechtere arbeidsvoorwaarden. Mag je het aanbod dan weigeren? En wat is het gevolg van die weigering?   Een dergelijke situatie werd onlangs ter beoordeling aan de rechtbank Rotterdam voorgelegd.

 

De overname

De situatie is als volgt. Dienstverlening Van Adrichem B.V. (hierna Van Adrichem) is overgenomen door Groeneweg Diensten B.V. (hierna Groeneweg). Groeneweg heeft zes van de zestien medewerkers een nieuw arbeidsovereenkomst aangeboden, waaronder ook aan de werknemer in kwestie. Uiteindelijk zijn vier van de zes werknemers in dienst getreden bij Groeneweg. De hiervoor genoemde werknemer maakte hier geen deel van uit. Deze werknemer verzoekt de kantonrechter nu dat Adrichem hem een ontbindingsvergoeding betaald.

 

 Onredelijke weigering

Van Adrichem voert aan dat het onredelijk zou zijn als zij nog tot een ontbindingsvergoeding wordt veroordeeld aangezien werknemer zelf niet het aanbod van Groeneweg zou hebben  geaccepteerd.

De Rechtbank ziet niet in waarom dit onredelijk zou zijn aangezien er geen sprake is van een overgang van onderneming. Daarbij weet Van Adrichem dat Groeneweg arbeidsovereenkomsten met slechtere arbeidsvoorwaarden en slechts voor bepaalde tijd heeft aangeboden aan de zes werknemers. Nu de arbeidsovereenkomst is komen te eindigen tussen Van Adrichem en werknemer, wordt Van Adrichem alsnog veroordeeld tot het betalen van de ontbindingsvergoeding  van  € 7.440,92. Ook de proceskosten komen voor haar rekening.

 

Overgang van een onderneming?

Bij het vaststellen of een overname een overgang van onderneming is, is de eerste vraag of de identiteit van de onderneming behouden is. Tot de dag van vandaag gelden daarbij de zogenaamde Spijkers-criteria, uit een arrest uit 1986. Een van die criteria is of er sprake is van een arbeidsintensieve of een kapitaalintensieve sector. Dit onderscheid houdt kort gezegd in: wat is er nodig om een activiteit van een bedrijf uit te voeren, de mensen of de machines?

Een arbeidsintensieve sector is een sector waar de werknemers zonder immateriële of materiele activa prima kunnen functioneren. De schoonmaakbranche is hier een voorbeeld van. Als een groot deel van de medewerkers wordt overgenomen, kan er eerder sprake zijn van een overgang van onderneming.

Bij een kapitaalintensieve sector staan juist de immateriële en materiele activa centraal. Als deze noodzakelijk zijn voor de uitvoering van het werk, kan er eerder worden gesproken van een overgang van onderneming. Een voorbeeld hiervan is een parkeerbeheer, waarbij de voertuigen van belang zijn voor de uitvoering.

 

NOVO’s tip

Overgang van onderneming is een complex onderwerp waar nog altijd veel over geprocedeerd wordt. Ook de overeenkomsten tussen overnemende en overgenomen partijen kunnen van essentieel belang zijn voor de uitkomst van een rechtszaak.

Schakel bij een overname van je bedrijf dus op tijd hulp in van experts om procedures als deze te voorkomen. En als je bij een bedrijf werkt dat wordt overgenomen is het goed om op tijd hulp in te schakelen om op de hoogte te zijn van je rechten. Verslechtering van je arbeidsvoorwaarden kun je dan op tijd voorkomen.

Mocht je meer willen weten over een overgang van onderneming omdat je bedrijf wordt overgenomen of juist een ander bedrijf gaat overnemen, of ben je een werknemer van een overgenomen bedrijf en zit je nog met veel vragen? Neem vrijblijvend contact op met NOVO advocaten, specialist in arbeidsrecht. Je kunt mailen naar info@novo-advocaten.nl of bellen naar 076-2056040.

 

Disclaimer

De blogs en publicaties op deze website bevatten informatie van algemene informatieve aard. Afhankelijk van de feitelijke omstandigheden van een specifiek geval kan de informatie op bepaalde gevallen niet, dan wel verminderd van toepassing zijn. De informatie in de blogs/publicaties is niet bedoeld als, en dient niet te worden beschouwd als, juridisch advies van welke aard dan ook. NOVO Advocatuur en Mediation is dan ook niet aansprakelijk voor de gevolgen van het eventuele gebruik dat van de informatie wordt gemaakt, zonder dat deskundig juridisch advies is ingewonnen. Juridisch advies is altijd maatwerk. Wint u dus in een voorkomend geval altijd deskundig juridisch advies in.

Neem contact met ons op

Nieuwsbrief

Wekelijks worden de actualiteiten binnen het arbeidsrecht besproken. De belangrijkste of noemenswaardige uitspraken en artikelen passeren hier de revue.
Uiteraard mag u ook zelf ideeën aandragen. Wellicht ziet u het antwoord daarop hier op de site volgende week terug!
Wilt u niets missen? Meld u zich dan hieronder aan voor de maandelijkse nieuwsbrief!