Waar kunnen wij u mee helpen? How can we help you?
Search
Contact

Loonstop bij non-actief stelling

Gepubliceerd: 12-mei-2017 08:00

Mag het loon worden stop gezet als een van je medewerkers niet meer in staat is om zijn werkzaamheden uit te oefenen en daarom op non-actief is gesteld? De kort geding rechter in Amsterdam deed daar in april dit jaar een uitspraak over.

 

Geldig rijbewijs

Het gaat hier om een werknemer die sinds 2011 in dienst is bij Connexxion Taxi Services B.V. als taxichauffeur. Als gevolg van zijn diabetes kampt hij met psychische problemen die er toe hebben geleid dat hij in mei 2015 gedeeltelijk arbeidsongeschikt is geraakt.

 

Voor de uitoefening van zijn functie heeft werknemer uiteraard een geldig rijbewijs nodig, maar vanwege zijn diabetes moet hij voor een verlenging van zijn rijbewijs een Eigen Verklaring en een door een arts ingevuld geneeskundig verslag aanleveren bij het CBR. Daar het rijbewijs van werknemer op 23 oktober 2016 zou verlopen, heeft werknemer dit op 29 oktober 2015 bij het CBR ingediend. Naar aanleiding hiervan heeft in juli 2016 een herkeuring bij het CBR plaatsgevonden.

 

Werknemer heeft op 29 augustus 2016 zijn werkzaamheden hervat in volledige uren aangepast eigen werk. Omdat werknemer echter op 23 oktober 2016 nog geen verlenging van zijn rijbewijs heeft ontvangen, stopt Connexxion een dag later de loonbetalingsverplichting en wordt werknemer op non-actief gesteld nu hij zijn werkzaamheden zonder geldig rijbewijs niet kan verrichten. Hiertegen maakt werknemer bezwaar.

 

Op 5 december 2016 maakt CBR kenbaar aan werknemer dat hij medisch geschikt is bevonden om te rijden en hij dus een nieuw rijbewijs kan aanvragen. Niet eerder dan op 17 januari 2017 is werknemer echter pas weer in het bezit van een geldig rijbewijs gekomen, waarna Connexxion de loonstop heeft beëindigd.

 

Nalatigheid?

In deze zaak vordert werknemer dat zijn loon over de periode van 24 oktober 2016 tot en met 16 januari 2017 aan hem wordt voldaan. Werknemer stelt zich op het standpunt dat hij zich heeft ingespannen om tijdig zijn rijbewijs te verlengen en dus niet nalatig is geweest. Hij verwijt Connexxion dat zij weinig steun hebben geboden en geen vervangende werkzaamheden hebben aangeboden in de periode waarin hij niet in het bezit was van een geldig rijbewijs.

 

Connexxion stelt dat zij niet verplicht was het loon door te betalen, aangezien werknemer zijn werkzaamheden niet meer kon uitvoeren. Dit kwam volgens Connexxion doordat werknemer juist wel nalatig is geweest bij het aanvragen van de verlenging van zijn rijbewijs, waardoor het risico van de loonstop voor rekening van werknemer moet komen. Daarnaast stelt Connexxion dat er geen vervangende werkzaamheden voor werknemer waren aangezien die werkzaamheden gereserveerd werden voor mensen die re-integreren bij Connexxion. Werknemer viel hier niet (meer) onder.

 

Gedeeltelijke toewijzing

De kort geding rechter in Amsterdam beslist dat werknemer wel tijdig acties heeft ondernomen om zijn rijbewijs te verlengen en een herkeuring te ondergaan bij het CBR. Het CBR had echter aanvullende informatie nodig van de psycholoog van werknemer. Werknemer heeft deze informatie weliswaar niet tijdig doorgestuurd, maar de rechter oordeelt dat dat hem niet kan worden verweten aangezien hij kampte met psychische problemen. Connexxion wist hier ook van en heeft nagelaten werknemer hierbij te helpen.

 

Daar werknemer in de periode van 8 tot en met 22 december 2016 verlof heeft gehad en Connexxion heeft aangegeven dat deze verlofdagen afgeboekt zullen worden, oordeelt de kort geding rechter dat het loon van 24 oktober 2016 tot en met 22 december 2016 wordt toegewezen.

 

Werknemer was echter op 5 december op de hoogte van het feit dat hij een nieuw rijbewijs kon aanvragen, maar was pas op 17 januari 2017 in het bezit van een nieuw en geldig rijbewijs (mede) omdat werknemer lang(er) gewacht had met de aanvraag. De rechter vindt dat de periode tussen 23 december en 16 januari voor rekening van de werknemer komt, daar het aannemelijk is dat een kantonrechter in een bodemprocedure zal oordelen dat het voor rekening van werknemer komt dat hij in die periode zijn werk niet kon. Over deze periode wordt de loonvordering dan ook niet toegewezen.

 

NOVO’s tip

Een redelijke uitspraak voor beide partijen. Een loonstop is een vergaande maatregel die niet zomaar kan en mag worden toegepast. Win dus op tijd advies in van een deskundige voordat je tot deze maatregel overgaat.

Heb je dergelijk advies over de loonstop nodig? Neem vrijblijvend contact op met NOVO advocaten, specialist in het arbeidsrecht. Je kunt bellen naar 076-2056040 of stuur een mail naar info@novo-advocaten.nl

Disclaimer

De blogs en publicaties op deze website bevatten informatie van algemene informatieve aard. Afhankelijk van de feitelijke omstandigheden van een specifiek geval kan de informatie op bepaalde gevallen niet, dan wel verminderd van toepassing zijn. De informatie in de blogs/publicaties is niet bedoeld als, en dient niet te worden beschouwd als, juridisch advies van welke aard dan ook. NOVO Advocatuur en Mediation is dan ook niet aansprakelijk voor de gevolgen van het eventuele gebruik dat van de informatie wordt gemaakt, zonder dat deskundig juridisch advies is ingewonnen. Juridisch advies is altijd maatwerk. Wint u dus in een voorkomend geval altijd deskundig juridisch advies in.

Neem contact met ons op

Nieuwsbrief

Wekelijks worden de actualiteiten binnen het arbeidsrecht besproken. De belangrijkste of noemenswaardige uitspraken en artikelen passeren hier de revue.
Uiteraard mag u ook zelf ideeën aandragen. Wellicht ziet u het antwoord daarop hier op de site volgende week terug!
Wilt u niets missen? Meld u zich dan hieronder aan voor de maandelijkse nieuwsbrief!