Waar kunnen wij u mee helpen? How can we help you?
Search
Contact

Ontbinding arbeidsovereenkomst bij drugsgebruik

Gepubliceerd: 25-mei-2017 08:00

 

Het drugsgebruik van de werknemer vormt in deze zaak grondslag om de arbeidsovereenkomst te ontbinden. De rechter neemt ernstig verwijtbaar handelen aan en er wordt geen transitievergoeding toegekend.

Nultolerantiebeleid

Werknemer is in dienst bij ECT, een bedrijf dat containerterminals levert in de Rotterdamse Haven. Hij was daar werkzaam als brugkraanmachinist en was verantwoordelijk voor het laden en lossen van containers. Omdat werkgever in deze branche veiligheid boven alles plaatst, heeft zij een ‘nultolorantiebeleid’ en een strikt anti alcohol- en drugsbeleid. Dit beleid was onder alle medewerkers bekend. Door het internationale karakter van de werkzaamheden van ECT had zij een AEO (Authorised Economic Operator)-vergunning. Als je als bedrijf een dergelijke vergunning bezit, heeft dit tot voordeel dat er minder fysieke- en documentcontroles bij de douane zijn. Mede gelet op deze vergunning rust er op ECT een zwaardere plicht om streng op te treden bij drugscriminaliteit en daaraan verbonden ronselpraktijken.

Functioneringstraject

Werkgever heeft in 2013, 2014 en 2015 diverse gesprekken gevoerd met werknemer met betrekking tot zijn houding en functioneren. Terugkerende problematiek was veelvoudig te laat komen, ziekteverzuim en zijn agressieve houding. In een van deze gesprekken heeft de leidinggevende vermoedens van drugsgebruik geuit. In de daarop volgende maanden zet werkgever zich intens in voor de werknemer door onder andere een functioneringtraject aan te bieden, een afspraak in te plannen bij het Bedrijfsmaatschappelijk werk en een organisatie voor psychische hulpverlening in te schakelen. Werknemer komt zijn afspraken met deze instanties, werkgever en zijn bedrijfsarts niet na. Na een ongeluk met een voertuig op het werk (werknemer was in slaap gevallen op het voertuig) en een aanhouding in een onverzekerde auto door de politie op verdenking van drugssmokkel, dient werkgever een verzoek in tot ontbinding van de arbeidsovereenkomst op basis van verwijtbaar handelen aan de zijde van de werknemer (e-grond) of disfunctioneren (d-grond). En met succes!

Ernstig verwijtbaar handelen

De kantonrechter in Rotterdam komt tot het oordeel dat werknemer ernstig verwijtbaar heeft gehandeld en daarom ook geen recht heeft op een transitievergoeding. Hij onderbouwt zijn uitspraak met de volgende punten:

Uit het onderzoek ter terechtzitting en de drugstest die werknemer na het ongeluk met het voertuig heeft gedaan, is gebleken dat werknemer harddrugs gebruikt (heeft). Dit beperkte zich niet tot recreatief gebruik zoals werknemer beweerde. De rechter rekent het de werknemer zwaar aan dat hij zijn drugsgebruik al die tijd heeft verzwegen voor werkgever.

Ook het feit dat hij de hoogste functie in de operatie heeft waardoor er veel meer van hem wordt verwacht dan van een gemiddelde andere werknemer, leidt ertoe dat van hem een grotere verantwoordelijkheid wordt verwacht. Hij wordt geacht zich bewust te zijn van het belang van veiligheid en gezondheid op de werkvloer.

Een beschikking van de rechter waarin verwijtbaar handelen wordt vastgesteld, betekent niet per definitie geen recht op een Werkloosheidsuitkering. Het kan echter wel meewegen in de beoordeling van het UWV. In dit geval is het bijna zeker dat er geen Werkloosheidsuitkering zal worden toegekend. Erg zuur, zeker na een dienstverband van 31 jaar waarbij er bovendien geen  transitievergoeding is toegekend.  

NOVO’s tip 

Werkgever heeft in deze casus een goed dossier opgebouwd. Er waren beleidsregels aangaande het nultolerantiebeleid, er zijn meerdere waarschuwingen gegeven, er is een (extern) traject aangeboden en er hebben gesprekken  plaatsgevonden voorafgaand aan de indiening van het ontbindingsverzoek.

Alleen dan kan de rechter voldoende toetsen of werkgever aan zijn verplichtingen als ‘goede werkgever’ heeft voldaan. Dus wederom: zorg dat alle gesprekken, trajecten en waarschuwingen van je werknemer goed gedocumenteerd zijn.  (En natuurlijk: stay away from drugs; zorg dat je daarover een duidelijk gecommuniceerd beleid hebt.)

Wil je meer weten? Of wil je vrijblijvend een keer een gesprek aangaan om te bezien wat wij voor jou kunnen betekenen? NOVO Advocaten, specialist in Arbeidsrecht, gevestigd te Breda, komt graag bij je langs. Bel op 076-2056040 of mail even naar info@novo-advocaten.nl

 

 

 

EDIT d.d. 15 juni 2017

 

Werknemer is in hoger beroep gegaan bij het Hof in Den Haag. Het Hof  heeft in juli 2016 uitspraak gedaan en oordeelt als volgt:

 

De rechtbank heeft terecht de arbeidsovereenkomst ontbonden maar onterecht niet de geldende opzegtermijn (4 maanden) in acht genomen. Er is immers geen sprake van een dringende reden / ernstige verwijtbaarheid aan de zijde van de werknemer. De arbeidsovereenkomst en dus ook de loonbetalingsverplichtingen duurden nog voort tot 1 april 2016. Ook het niet toekennen van een transitievergoeding is naar het oordeel van Hof onjuist.  

 

Het Hof weegt zwaar aan het feit dat werknemer 31 jaar in dienst was en nog last heeft van de burn-out waar werknemer mee te maken heeft gehad. Ook is het Hof van oordeel dat het niet uitgesloten kan worden dat niet het drugsgebruik maar zijn burn-out de oorzaak is van het veroorzaken van het ongeluk tijdens dienstverband.

 

Disclaimer

De blogs en publicaties op deze website bevatten informatie van algemene informatieve aard. Afhankelijk van de feitelijke omstandigheden van een specifiek geval kan de informatie op bepaalde gevallen niet, dan wel verminderd van toepassing zijn. De informatie in de blogs/publicaties is niet bedoeld als, en dient niet te worden beschouwd als, juridisch advies van welke aard dan ook. NOVO Advocatuur en Mediation is dan ook niet aansprakelijk voor de gevolgen van het eventuele gebruik dat van de informatie wordt gemaakt, zonder dat deskundig juridisch advies is ingewonnen. Juridisch advies is altijd maatwerk. Wint u dus in een voorkomend geval altijd deskundig juridisch advies in.

Neem contact met ons op

Nieuwsbrief

Wekelijks worden de actualiteiten binnen het arbeidsrecht besproken. De belangrijkste of noemenswaardige uitspraken en artikelen passeren hier de revue.
Uiteraard mag u ook zelf ideeën aandragen. Wellicht ziet u het antwoord daarop hier op de site volgende week terug!
Wilt u niets missen? Meld u zich dan hieronder aan voor de maandelijkse nieuwsbrief!