Waar kunnen wij u mee helpen? How can we help you?
Search
Contact

Schorsing maakt ontslag onmogelijk.

Gepubliceerd: 19-aug-2016 08:00

Op 08 augustus jl. had de kantonrechter te Rotterdam zich te buigen over de vraag of ontbinding na een schorsing (zonder behoud van loon) mogelijk is. Het oordeel was dat dit niet kan omdat de werknemer dan dubbel gesanctioneerd zou worden.

RTV Rijnmond

Werknemer was al sinds 1999 in dienst als verslaggever/redacteur van de RTV Rijnmond, op wiens arbeidsovereenkomst de cao voor het omroeppersoneel van toepassing is. In de cao is een bepaling opgenomen ter zake het sanctioneren van plichtsverzuim, waarbij ingeval van verwijtbaar handelen of nalaten van een werknemer onder andere schorsing met gehele of gedeeltelijke inhouding van salaris voor maximaal 2 weken mogelijk is gemaakt.

Na publicatie in een krant van de salarissen van de directie van RTV, heeft werknemer in een mail zijn ongenoegen geuit over het feit dat de directeur, naar zeggen van de werknemer, getracht heeft de hoogte van salaris en bonus “in de doofpot” te stoppen en wordt aangegeven dat daarmee de directeur (onder andere) moreel gezag en geloofwaardigheid verliest en de OR het onderwerp zal agenderen. Ook nadien volgt nog een mail van werknemer aan de directeur met het verzoek in te gaan op de ophef omtrent salaris en bonussen, waarop door de directeur wordt gereageerd dat zijn salaris en bonussen geen effect op RTV zullen hebben en bovendien ter beoordeling van de Raad van Commissarissen zijn.  

Rol van de raad van Commissarissen

Een kleine maand later wordt door twee leden van de Raad van Commissarissen een gesprek gevoerd met werknemer waarin wordt aangegeven dat het niet aan een individuele werknemer is om een oordeel uit te spreken over de inhoud van de arbeidsovereenkomst van de directeur, waarbij eveneens wordt aangegeven dat de toon van de mails van de werknemer leiden tot een verstoorde arbeidsverhouding en dit slechts éénmaal geaccepteerd zal worden, maar bij herhaling gevolgen zal hebben voor de arbeidsverhouding. Verder geeft de Raad van Commissarissen aan dat dit verslag aan het personeelsdossier van werknemer zal worden toegevoegd.

Werknemer geeft aan zich niet neer te leggen bij het verslag en geeft daarbij aan geen arbeidsovereenkomst met de Raad van Commissarissen te hebben en zich (dus) afvraagt wat de status van die gesprekken is geweest.

Vertrek directeur

Een dag voor het vertrek van de directeur stuurt werknemer een mail naar alle werknemers van RTV Rijnmond waarin werknemer aangeeft dat het afscheid in het teken van, kort gezegd “slechte bewindvoering” staat en hij eveneens de betrokkenheid van de Raad van Commissarissen suggereert. P&O reageert daarop dat dergelijke mails niet gepast zijn. Schorsing (zonder behoud van salaris) volgt kort daarop, met als reden de mailing naar alle medewerkers, ondanks het feit dat hij al eerder door de Raad van Commissarissen erop geattendeerd was dat dit niet (nogmaals) zou worden getolereerd.

RTV Rijnmond dient vervolgens een ontbindingsverzoek in bij de kantonrechter zonder rekening te houden met een opzegtermijn en zonder toekenning van een transitievergoeding, vanwege het ernstig verwijtbaar handelen van werknemer. 

Rol Raad van Commissarissen

De kantonrechter stelt voorop dat er geen arbeidsverhouding is tussen de Raad van Commissarissen en de werknemer. De eerdere waarschuwing door de Raad van Commissarissen kan dan ook niet in dit verband worden meegewogen. De kantonrechter oordeelt daarbij dat het de Raad van Commissarissen weliswaar vrij staat om te bemiddelen indien er een conflict dreigt of is ontstaan tussen een werknemer en de directeur, maar het staat haar niet vrij om sancties aan een werknemer op te leggen of daarmee te dreigen.

Dubbele sanctie?

De kantonrechter deelt de mening van RTV Rijnmond dat er verwijtbaar is gehandeld, maar oordeelt voorts dat dat thans niet tot ontbinding van de arbeidsovereenkomst kan leiden, nu de werknemer hiervoor reeds gesanctioneerd is door de schorsing zonder behoud van salaris. Artikel 5 van de toepasselijke cao biedt die mogelijkheid evenwel niet: indien de werkgever in geval van het opleggen van een sanctie, kiest voor beëindiging va het dienstverband, kan hij ook geschorst worden, maar mét behoud van salaris. Nu RTV Rijnmond gekozen heeft voor inhouding van salaris, is daarmee de weg naar de ontbinding afgesloten. Dat zou immers tot een dubbele sanctie leiden. Ontbinding op grond van verwijtbaar handelen is dan ook naar het oordeel van de kantonrechter niet aan de orde.

Opheffing schorsing en voortzetting dienstverband

De schorsing wordt dan ook op verzoek van de werknemer opgeheven en de wedertewerkstelling toegewezen, met veroordeling van RTV Rijnmond in de proceskosten.

NOVO’s tip:

In dit geval is de werkgever de boot ingegaan door enerzijds de onjuiste afdeling een waarschuwing te laten geven, anderzijds door niet (tijdig) de mogelijkheden van sanctioneren in kaart te brengen zoals deze in de cao zijn opgenomen. Veel werkgevers “vergeten” dat, zulks terwijl een adequaat huishoudelijk reglement waarin eveneens disciplinaire maatregelen kunnen worden vastgesteld ook vaak ontbreekt. Als werkgever zijnde trek je daarbij al snel aan het kortste eind. Wilt u weten wat uw rechten en plichten zijn? Neem vrijblijvend contact met NOVO Advocaten te Breda op via info@novo-advocaten.nl of telefonisch op 076-2056040.

 

Disclaimer

De blogs en publicaties op deze website bevatten informatie van algemene informatieve aard. Afhankelijk van de feitelijke omstandigheden van een specifiek geval kan de informatie op bepaalde gevallen niet, dan wel verminderd van toepassing zijn. De informatie in de blogs/publicaties is niet bedoeld als, en dient niet te worden beschouwd als, juridisch advies van welke aard dan ook. NOVO Advocatuur en Mediation is dan ook niet aansprakelijk voor de gevolgen van het eventuele gebruik dat van de informatie wordt gemaakt, zonder dat deskundig juridisch advies is ingewonnen. Juridisch advies is altijd maatwerk. Wint u dus in een voorkomend geval altijd deskundig juridisch advies in.

Neem contact met ons op

Nieuwsbrief

Wekelijks worden de actualiteiten binnen het arbeidsrecht besproken. De belangrijkste of noemenswaardige uitspraken en artikelen passeren hier de revue.
Uiteraard mag u ook zelf ideeën aandragen. Wellicht ziet u het antwoord daarop hier op de site volgende week terug!
Wilt u niets missen? Meld u zich dan hieronder aan voor de maandelijkse nieuwsbrief!