Waar kunnen wij u mee helpen? How can we help you?
Search
Contact

De stilzwijgende verlenging

Gepubliceerd: 07-okt-2016 08:00

 

Op 30 september heeft de Hoge Raad zich uit mogen laten over de vraag of het niet tijdig opzeggen van een arbeidsovereenkomst nog onder het oude recht leidt tot een stilzwijgende verlenging voor dezelfde duur of tot een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd.

Onbepaalde tijd toezeggen in de arbeidsovereenkomst

Werknemer was sinds 1 november 2010 in dienst bij werkgever, Philips, aanvankelijk op basis van een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd, te weten voor de duur van 12 maanden. De cao Technisch Installatiebedrijf is van toepassing verklaard.

Verder is in de arbeidsovereenkomst opgenomen dat, bij gebleken geschiktheid, na afloop van het contract, een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd zal worden aangegaan.

Werknemer is op 9 oktober 2012 ziek geworden, waarop prompt, een dag later Philips werknemer mededeelt dat het dienstverband per 31 oktober 2012 zal eindigen.

Na een opgestarte procedure in eerste aanleg, oordeelt het Hof dat sprake is van een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd, nu de aanvankelijke arbeidsovereenkomst na 1 november 2011 is voortgezet en in de arbeidsovereenkomst zelf is aangegeven dat dit dan voor onbepaalde tijd zou zijn. Voorts ziet het Hof steun in dit standpunt dat ook de toepasselijke cao expliciet vermeldt dat een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd schriftelijk dient te worden overeengekomen. Het had dus op de weg van Philips gelegen om na 01 november 2011 een tweede arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd af te sluiten, hetgeen Philips heeft nagelaten. Philips is hiertegen in cassatie gekomen.

Schriftelijkheidsvereiste

De Hoge Raad gaat mee in het relaas van het Hof dat uit het feit dat in de arbeidsovereenkomst van werknemer was opgenomen dat na gebleken geschiktheid van de werknemer, het dienstverband voor onbepaalde tijd zou worden voortgezet, kennelijk partijen de intentie gehad hebben om deze daadwerkelijk als onbepaalde tijd voort te zetten.

Een en ander vindt extra kracht door de in de cao opgenomen bepaling dat arbeidsovereenkomsten in beginsel voor onbepaalde tijd worden geacht te zijn aangegaan. Het aangaan van een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd dient uitdrukkelijk schriftelijk te worden overeengekomen.

Bescherming werknemer

Tot slot wordt aansluiting gezocht bij het feit dat een onduidelijke bepaling in een arbeidsovereenkomst in het voordeel van de werknemer dient te worden uitgelegd. Ook in dat licht dient er van uit te worden gegaan dat de arbeidsovereenkomst met werknemer voor onbepaalde tijd was.

De door Philips gedane opzegging per 31 oktober 2012 houdt dan ook geen stand. De arbeidsovereenkomst wordt geacht voort te duren totdat daar rechtsgeldig een einde aan is gekomen.

NOVO’s tip

Het komt vaak voor dat partijen bij het sluiten van een arbeidsovereenkomst dubbelzinnige bepalingen opnemen of bepalingen opnemen die haaks staan op een toepasselijke cao. Het is van belang dat een werkgever, die meestal de arbeidsovereenkomst redigeert, zich zeer wel bewust is van de inhoud van de in de overeenkomst opgenomen bepalingen en de verwachtingen daarbij van partijen over en weer. Heeft u hulp nodig bij het opstellen van een arbeidsovereenkomst of wilt u weten hoe een bepaalde bepaling dient te worden uitgelegd, dan staan wij u daarin graag bij.

U kunt ons bellen op 076-2056040 of mailen naar info@novo-advocaten.nl

Disclaimer

De blogs en publicaties op deze website bevatten informatie van algemene informatieve aard. Afhankelijk van de feitelijke omstandigheden van een specifiek geval kan de informatie op bepaalde gevallen niet, dan wel verminderd van toepassing zijn. De informatie in de blogs/publicaties is niet bedoeld als, en dient niet te worden beschouwd als, juridisch advies van welke aard dan ook. NOVO Advocatuur en Mediation is dan ook niet aansprakelijk voor de gevolgen van het eventuele gebruik dat van de informatie wordt gemaakt, zonder dat deskundig juridisch advies is ingewonnen. Juridisch advies is altijd maatwerk. Wint u dus in een voorkomend geval altijd deskundig juridisch advies in.

Neem contact met ons op

Nieuwsbrief

Wekelijks worden de actualiteiten binnen het arbeidsrecht besproken. De belangrijkste of noemenswaardige uitspraken en artikelen passeren hier de revue.
Uiteraard mag u ook zelf ideeën aandragen. Wellicht ziet u het antwoord daarop hier op de site volgende week terug!
Wilt u niets missen? Meld u zich dan hieronder aan voor de maandelijkse nieuwsbrief!