Waar kunnen wij u mee helpen? How can we help you?
Search
Contact

Werkgever doorstaat de toets der kritiek niet als het gaat om haar inspanningsverplichting tot herplaatsing

Gepubliceerd: 07-dec-2016 08:00

Onderstaand bericht is geschreven door Aranka de Voogd en gepubliceerd door SDU Opmaat Arbeidsrecht op 7 december 2016.

 

Het UWV heeft Engie Services geen toestemming gegeven om de arbeidsovereenkomst met werknemer op te zeggen op grond van bedrijfseconomische redenen. Engie Services stapt derhalve naar de kantonrechter maar vangt daar eveneens bot. Het afspiegelingsbeginsel is niet correct toegepast en Engie Services heeft onvoldoende aan haar inspanningsplicht tot herplaatsing gedaan.

Feiten
Enkele werknemers, in dienst bij Engie Services Nederland, worden gedetacheerd bij een van haar dochters, Engie Services Noord. Engie Services Noord haalde een groot deel van haar omzet uit de sector Olie en Gas. Als gevolg van onder andere de dalende en aanhoudende lage olieprijs is de financiële positie van Engie Services Noord verslechterd. Op grond hiervan acht Engie Services Noord het noodzakelijk om in te grijpen. Na verscheidenen ingrepen ziet Engie Services Noord een reorganisatie  noodzakelijk en heeft zij op 2 december 2015 hieromtrent advies gevraagd aan de ondernemingsraad en uiteindelijk op 1 maart jl. een definitief besluit genomen.

Op 4 april 2016 (de peildatum voor de reorganisatie) heeft Engie Services Noord werknemer schriftelijk geïnformeerd over de reorganisatie en boventalligheid aangezegd. In de brief staat onder andere dat de arbeidsovereenkomst per 1 mei 2016 zal eindigen en dat er geen herplaatsingsmogelijkheden voor werknemer zijn gevonden binnen Engie Services.

Begin april 2016 hebben alle boventallige werknemers een vacatureoverzicht ontvangen en zijn uitgenodigd om op passende functies te solliciteren. Een nieuw vacatureoverzicht is op 19 en 20 juli 2016 overhandigd. Tevens zijn geanonimiseerde cv’s opgesteld en gedeeld met de recruiters binnen Engie Services. De werknemers zijn voor een individueel intakegesprek voor outplacement uitgenodigd, waarna zij konden kiezen voor outplacement en/of scholing. Er is ook door Engie Services een programma aangeboden waarbij werknemers ondersteuning krijgen bij het solliciteren. Tot slot hebben er gesprekken plaatsgevonden voor een aantal vacatures en heeft Engie Services Noord extern passende herplaatsingsmogelijkheden onderzocht.

UWV
Engie Services Noord heeft uiteindelijk voor, onder andere, werknemer het UWV toestemming verzocht om de arbeidsovereenkomst te mogen opzeggen op grond van bedrijfseconomische redenen. Hiertegen heeft werknemer verweer gevoerd. Het UWV heeft op 6 juli jl. de gevraagde toestemming geweigerd. UWV is namelijk van oordeel dat een andere reorganisatie dan wel herschikking van de werkzaamheden wellicht wel herplaatsingsmogelijkheden kunnen bieden voor werknemer.

Verzoek
Engie Services heeft vervolgens een ontbindingsverzoek ingediend bij de kantonrechter op grond van bedrijfseconomische redenen (artikel 7:671b lid 1 sub b BW j° artikel 7:669 lid 3 sub a BW). Daarbij geeft zij aan dat haar financiële positie de afgelopen periode sterk is verslechterd en dat kostenbesparingen onvoldoende effect hebben gehad, waardoor het structureel vervallen van arbeidsplaatsen vereist is voor het voortbestaan van de onderneming en daarmee een doelmatige bedrijfsvoering.

Tevens geeft Engie Services aan dat zij de Ontslagregeling en Uitvoeringsregels van het UWV in acht heeft genomen bij het maken van de selectie van werknemers. Conform artikel 14 van de Ontslagregeling is Engie Services Noord een bedrijfsvestiging van Engie Services en dient de selectie van werknemers binnen Engie Services Noord plaats te vinden.

Beoordeling kantonrechter
Bij de beoordeling van het verzoek en het verweer behandelt de kantonrechter de twee geschilpunten tussen partijen, namelijk de toepassing van het afspiegelingsbeginsel en de inspanningsplicht van Engie Services tot herplaatsing van de voor ontslag voorgedragen werknemers, om ontslag te voorkomen.

Afspiegeling
De kantonrechter oordeelt dat het afspiegelingsbeginsel niet juist is toegepast, doordat er te veel differentiatie is aangebracht in de bij Engie Services voorkomende functies. Dit heeft vervolgens ten onrechte geleid tot minder uitwisselbare functies. Zo heeft Engie Services niet gesteld dat functies gelijk(soortig) aan die van werknemer, binnen Engie Services niet (meer) bestaan of alle komen te vervallen.

Verder acht de kantonrechter het niet uitgesloten dat er op twee specifiek aan te wijzen locaties binnen Engie Services uitwisselbare functies gelijk aan die van werknemer aanwezig zijn. Dit, temeer nu door werknemer is gesteld en door Engie Services onvoldoende is weersproken dat met een (zeer) beperkte overdrachtsperiode werknemer binnen die twee specifieke locaties herplaatst had kunnen worden.

Herplaatsing
Engie Services heeft onvoldoende aan haar inspanningsplicht voldaan om werknemer te herplaatsen. 

Om te beoordelen of er bij Engie Services een passende functie voor werknemer beschikbaar is, dienen op grond van artikel 9 van de Ontslagregeling bij deze beoordeling de volgende arbeidsplaatsen te worden betrokken:

  • die waarvoor een vacature bestaat of waarvoor binnen een redelijke termijn een vacature zal ontstaan,
  • die van werknemers/uitzendkrachten/gedetacheerden die werkzaam zijn op basis van - kort gezegd - tijdelijke overeenkomsten van meer 26 weken, en,
  • arbeidsplaatsen in andere tot de onderneming behorende entiteiten.

De redelijke termijn moet volgens artikel 10 van de Ontslagregeling gelijk zijn aan de opzegtermijn, die in dit geval 4 maanden bedraagt. In dit geval had Engie Services aan werknemer laten weten zich enkel in te zullen inspannen voor een eventuele herplaatsing van nog géén maand, wat de kantonrechter geen  redelijke termijn acht.

Engie Services heeft niet kunnen volstaan met het enkel bekendmaken van vacatures binnen het bedrijf. Van een werkgever mag worden verwacht dat zij maatwerk levert en een werknemer actief begeleid, initiatief neemt en eventuele belemmeringen voor een nieuwe functie wegneemt. Daarbij kan het aanbieden van een concrete opleiding een oplossing zijn en dient sowieso het gesprek te worden aangegaan tussen werknemer en werkgever om een volledig beeld van de ambities en mogelijkheden van werknemer in kaart te brengen en dient daarbij eveneens naar eventueel concrete oplossingen te worden gezocht.

De kantonrechter wijst het ontbindingsverzoek af.

Rechtbank Noord-Nederland 21 november 2016, ECLI:NL:RBNNE:2016:5233

 

Bron: Opmaat_Arbeidsrecht, nieuwsbericht 2016/687

Disclaimer

De blogs en publicaties op deze website bevatten informatie van algemene informatieve aard. Afhankelijk van de feitelijke omstandigheden van een specifiek geval kan de informatie op bepaalde gevallen niet, dan wel verminderd van toepassing zijn. De informatie in de blogs/publicaties is niet bedoeld als, en dient niet te worden beschouwd als, juridisch advies van welke aard dan ook. NOVO Advocatuur en Mediation is dan ook niet aansprakelijk voor de gevolgen van het eventuele gebruik dat van de informatie wordt gemaakt, zonder dat deskundig juridisch advies is ingewonnen. Juridisch advies is altijd maatwerk. Wint u dus in een voorkomend geval altijd deskundig juridisch advies in.

Neem contact met ons op

Nieuwsbrief

Wekelijks worden de actualiteiten binnen het arbeidsrecht besproken. De belangrijkste of noemenswaardige uitspraken en artikelen passeren hier de revue.
Uiteraard mag u ook zelf ideeën aandragen. Wellicht ziet u het antwoord daarop hier op de site volgende week terug!
Wilt u niets missen? Meld u zich dan hieronder aan voor de maandelijkse nieuwsbrief!