Waar kunnen wij u mee helpen? How can we help you?
Search
Contact

Hoe snel kan een arbeidsverhouding verstoord raken?

Gepubliceerd: 13-dec-2016 08:00

 

Om te bepalen of op grond van een verstoorde arbeidsverhouding de arbeidsovereenkomst ontbonden mag worden, toets een rechter aan een van gestelde voorwaarden van de wetgever, namelijk:

“In het Ontslagbesluit gelden als criteria voor het verlenen van toestemming voor ontslag dat de verstoring ernstig en duurzaam moet zijn. Beide criteria gelden in beginsel nog steeds en komen tot uitdrukking in de formulering <zodanig dat van de werkgever redelijkerwijs niet gevergd kan worden de arbeidsovereenkomst te laten voortduren>. In beginsel, omdat ook bij een minder duurzaam verstoorde arbeidsverhouding de arbeidsovereenkomst opgezegd moet kunnen worden als de ernst daarvan zodanig is dat voortzetting van de arbeidsovereenkomst in redelijkheid niet van de werkgever kan worden gevergd.”
(Kamerstukken II 2013/2014, 33818, 3, p.43-46 en p. 98)

In een zaak die bij het hof in Den Bosch werd behandeld was de vraag of daar sprake was van een verstoorde arbeidsverhouding, omdat deze zeer snel zou zijn ontstaan. Hoe?

 

Ontslag op staande voet

Werknemer is sinds 2010 in dienst en sinds november 2015 volledig arbeidsongeschikt voor eigen en aangepast werk.

 

Op 19 februari 2016 heeft er een gesprek plaatsgevonden tussen werkgever en werknemer over de voortgang van het herstel van werknemer. Hierbij heeft werkgever aan werknemer gevraagd of werknemer nevenwerkzaamheden verricht voor zijn vriend die een cateringbedrijf heeft. Werknemer heeft dit ontkend en verteld dat diezelfde vriend hem wel gevraagd heeft om dat aankomende weekend catering-werkzaamheden te verrichten op een benefietavond. Werkgever heeft toen aangegeven dat werknemer dit niet kon maken ten opzichte van werkgever.

Achteraf blijkt middels foto’s en beeldmateriaal dat werknemer op 19 en 20 februari 2016 cateringwerkzaamheden heeft uitgevoerd voor het cateringbedrijf van zijn vriend.

Werkgever confronteert werknemer op 2 maart 2016 met deze informatie. Nadat werknemer geen uitleg kon geven is werknemer op staande voet ontslagen.

De kantonrechter heeft in eerste instantie geoordeeld dat het ontslag op staande voet vernietigd dient te worden, maar dat de arbeidsovereenkomst wel per 1 juni 2016 ontbonden zal worden.

 

Het oordeel van het hof

Werknemer was het hier echter niet mee eens en is in hoger beroep gegaan, waarbij hij aangeeft dat er geen sprake was van nevenwerkzaamheden.

Hij had immers werk verricht voor een vriend, maar dit betrof enkel meehelpen. Om die reden heeft werknemer geen echte werkzaamheden verricht en hij heeft bovendien geen geld daarvoor ontvangen. Daarnaast is werknemer van mening dat er sprake is van een misverstand en dat van een verstoorde arbeidsverhouding geen sprake kan zijn, aangezien er geen pogingen zijn gedaan om het vertrouwen te herstellen (bijvoorbeeld door mediation).

 

Het hof gaat hier niet in mee. Het gaat niet om de intensiteit van de activiteiten die werknemer bij zijn vriend heeft verricht. Het gaat om het feit dat werkgever specifiek naar deze situatie heeft gevraagd en – na antwoord van werknemer – ook heeft aangegeven dat zij het bezwaarlijk zou vinden als werknemer wel werkzaamheden voor die vriend zou verrichten. Doordat werknemer hier niet meer op terug is gekomen, is het hof van oordeel dat dit voorval heeft geleid tot een - in een heel korte tijd ontwikkelde -, zeer ernstige vertrouwensbreuk tussen werkgever en werknemer, die is veroorzaakt door werknemer zelf. Vanwege voorgaande acht het hof het niet meer redelijk dat van werkgever zou worden gevergd dat zij moeite zou doen om de vertrouwensbreuk te herstellen of om te kijken of werknemer wellicht herplaats kon worden.

 

De argumenten van werknemer houden dan ook geen stand en het hof verwerpt de door werknemer aangevoerde argumenten in hoger beroep.

 

 

 

NOVO’s Tip:

De verstoorde arbeidsverhouding is snel ontstaan. Daarmee is niet gezegd dat werkgever en werknemer de boel mogen laten escaleren. Ben je bewust van wat er van jou verwacht wordt als goed werkgever cq. werknemer. Wil je weten wat jij kan doen als de arbeidsverhouding dreigt te escaleren? Bel dan snel met NOVO Advocaten te Breda, specialist in arbeidsrecht, op 076-2056040 of mail je vraag naar info@novo-advocaten.nl.

 

Disclaimer

De blogs en publicaties op deze website bevatten informatie van algemene informatieve aard. Afhankelijk van de feitelijke omstandigheden van een specifiek geval kan de informatie op bepaalde gevallen niet, dan wel verminderd van toepassing zijn. De informatie in de blogs/publicaties is niet bedoeld als, en dient niet te worden beschouwd als, juridisch advies van welke aard dan ook. NOVO Advocatuur en Mediation is dan ook niet aansprakelijk voor de gevolgen van het eventuele gebruik dat van de informatie wordt gemaakt, zonder dat deskundig juridisch advies is ingewonnen. Juridisch advies is altijd maatwerk. Wint u dus in een voorkomend geval altijd deskundig juridisch advies in.

Neem contact met ons op

Nieuwsbrief

Wekelijks worden de actualiteiten binnen het arbeidsrecht besproken. De belangrijkste of noemenswaardige uitspraken en artikelen passeren hier de revue.
Uiteraard mag u ook zelf ideeën aandragen. Wellicht ziet u het antwoord daarop hier op de site volgende week terug!
Wilt u niets missen? Meld u zich dan hieronder aan voor de maandelijkse nieuwsbrief!