Waar kunnen wij u mee helpen? How can we help you?
Search
Contact
Vervallen vakantiedagen

Vervallen vakantiedagen

Gepubliceerd: 19-jul-2017 08:00

Een werknemer heeft ieder jaar recht op een wettelijk vastgestelde minimum aantal vakantiedagen. Deze vakantiedagen komen te vervallen “zes maanden na de laatste dag van het kalenderjaar waarin de aanspraak is verworven”. Met andere woorden als je wettelijke vakantiedagen hebt verworven op 01 januari 2017 dan vervallen deze (zes maanden, in het volgend kalenderjaar) 01 juli 2018. De verantwoordelijkheid voor het opnemen van deze vakantiedagen ligt bij de werknemer. Dit werd begin dit jaar nog eens bevestigd door de Amsterdamse rechter.  

De zaak betrof twee werknemers van een schoonheidssalon. Na vertrek claimden zij onder andere uitbetaling van niet opgenomen vakantiedagen over de jaren 2013 en 2014. De rechter bepaalt dat deze zijn komen te vervallen aangezien werkneemsters niet aannemelijk hebben kunnen maken dat zij redelijkerwijs niet in staat waren om vakantiedagen op te kunnen nemen. Werkgever heeft bovendien gemotiveerd aangegeven  dat werkneemsters nooit hebben verzocht om vakantie te mogen opnemen.

Gevolg van deze uitspraak is dat werkneemsters bij elkaar meer dan 3000 euro hebben misgelopen aan uit te keren vakantiedagen.

Voor het beoordelen van deze vraag moet er gekeken worden of de werknemers redelijkerwijs op vakantie hadden gekund. De verantwoordelijkheid ligt bij de werknemers maar het getuigt natuurlijk wel van goed werkgeverschap als je je werknemers op tijd informeert over de vakantiedagen en inlicht over wanneer deze kunnen komen te vervallen.

NOVO’s tip

Let op: bovenwettelijke vakantiedagen, de dagen die je van je werkgever krijgt en dus niet wettelijk verplicht zijn, verjaren na vijf jaar. Voor het bijhouden van de vakanties is een strak en duidelijk registratiesysteem vereist. Zeker bij (middel)grote kantoren is het aan te raden om te werken met systemen waarin wordt bijgehouden wie wanneer op vakantie gaat en hoelang de vakantiedagen nog geldig zijn.  

Heb je zo vlak voor de vakanties nog vragen over de op te nemen vakantiedagen? Neem contact op met NOVO advocaten, specialist in arbeidsrecht. Stuur een mailtje naar info@novo-advocaten.nl of bel naar 076-2056040

Disclaimer

De blogs en publicaties op deze website bevatten informatie van algemene informatieve aard. Afhankelijk van de feitelijke omstandigheden van een specifiek geval kan de informatie op bepaalde gevallen niet, dan wel verminderd van toepassing zijn. De informatie in de blogs/publicaties is niet bedoeld als, en dient niet te worden beschouwd als, juridisch advies van welke aard dan ook. NOVO Advocatuur en Mediation is dan ook niet aansprakelijk voor de gevolgen van het eventuele gebruik dat van de informatie wordt gemaakt, zonder dat deskundig juridisch advies is ingewonnen. Juridisch advies is altijd maatwerk. Wint u dus in een voorkomend geval altijd deskundig juridisch advies in.

Neem contact met ons op

Nieuwsbrief

Wekelijks worden de actualiteiten binnen het arbeidsrecht besproken. De belangrijkste of noemenswaardige uitspraken en artikelen passeren hier de revue.
Uiteraard mag u ook zelf ideeën aandragen. Wellicht ziet u het antwoord daarop hier op de site volgende week terug!
Wilt u niets missen? Meld u zich dan hieronder aan voor de maandelijkse nieuwsbrief!