Waar kunnen wij u mee helpen? How can we help you?
Search
Contact
Ontbinding wegens vermeende ziekte

Ontbinding wegens vermeende ziekte

Gepubliceerd: 20-jul-2017 08:00

 

We schreven al eerder over de tools die je als werkgever kan inzetten in het geval een werknemer ziek wordt op vakantie. De kantonrechter in Alkmaar mocht onlangs over een dergelijke situatie oordelen, waarbij de werkgever zijn uiterste best had gedaan om de tools te gebruiken.

 

De ziekmelding

Een werkneemster had verlof gevraagd voor een dispuut dat zij had over de bouw van een woning van haar in de Dominicaanse Republiek, welk verzoek over de periode van 25 augustus tot 20 september is gehonoreerd door werkgever Hago. Daarnaast wenste werkneemster aansluitend onbetaald verlof op te nemen voor een periode van 3 tot 6 maanden.

Op de eerste dag van haar vakantie, 25 augustus meldt werkneemster zich ziek en blijft zij 4 maanden weg en onbereikbaar voor enige vorm van controle, behoudens een bericht van haar echtgenoot dat zij niet in staat zou zijn naar Nederland te reizen. Hago sommeert te verschijnen, contact op te nemen en stukken te overleggen waaruit blijkt dat zij daadwerkelijk niet in staat zou zijn te reizen. De arbo-arts acht de overgelegde stukken daartoe niet toereikend. Ook het UWV oordeelt vervolgens op 27 december (!!) dat werkneemster onvoldoende heeft gedaan aan haar re-integratieverplichtingen, waarop Hago een ontbindingsverzoek indient.

 

Verwijtbaar handelen door werkneemster

De kantonrechter maakt korte metten met een dergelijke handelswijze van werkneemster en honoreert het verzoek van werkgever om te ontbinden op grond van verwijtbaar handelen van werkneemster (de e-grond). Het opzegverbod bij ziekte (artikel 7:670 BW) staat daaraan naar het oordeel van de kantonrechter niet in de weg. Werkneemster is het verzuimprotocol niet nagekomen en heeft haar re-integratieverplichtingen verzuimd, hetgeen haar aangerekend kan worden. De kantonrechter neemt daarbij in overweging dat de uiteindelijke duur van de afwezigheid van werkneemster nagenoeg overeenkomt met de periode dat zij eigenlijk onbetaald verlof had willen hebben vanwege problemen met de koop van een huis in de Dominicaanse Republiek en een daaraan hangende rechtszaak aldaar. Door haar keuze om ondanks ziekte zonder overleg met een bedrijfsarts af te reizen naar de Dominicaanse Republiek heeft zij het verzuimprotocol aan haar laars gelapt, controle door een bedrijfsarts onmogelijk gemaakt en Hago voor een voldongen feit geplaatst.

 

Transitievergoeding?

De kantonrechter ontbindt de arbeidsovereenkomst dan ook, maar wél met toekenning van de verschuldigde transitievergoeding. Hago wordt daarenboven wél veroordeeld tot alsnog betaling van het loon over de periode dat zij deze had stopgezet.

 

NOVO’s tip

Ontslag tijdens ziekte blijft altijd een heikel punt. Wat kan en mag er verwacht worden van een zieke werknemer en bij wie ligt de verplichting om bewijs aan te leveren. Zeker als er een eigen verzuimprotocol aanwezig is, is het van belang dat eerst gekeken wordt wat de mogelijkheden en gevolgen zijn bij niet naleving van deze regels. Zorg er dan ook voor als werkgever dat er altijd een duidelijk en concreet verzuimprotocol is dat wordt overeengekomen met alle werknemers. Wilt u weten wat uw mogelijkheden zijn bij een zieke werknemer, of wenst u een verzuimprotocol op te laten stellen? NOVO Advocaten, Specialist in Arbeidsrecht, staat u hier graag in bij. U kunt ons bereiken per mail op info@novo-advocaten.nl of telefonisch op nummer : 076-2056040.

Disclaimer

De blogs en publicaties op deze website bevatten informatie van algemene informatieve aard. Afhankelijk van de feitelijke omstandigheden van een specifiek geval kan de informatie op bepaalde gevallen niet, dan wel verminderd van toepassing zijn. De informatie in de blogs/publicaties is niet bedoeld als, en dient niet te worden beschouwd als, juridisch advies van welke aard dan ook. NOVO Advocatuur en Mediation is dan ook niet aansprakelijk voor de gevolgen van het eventuele gebruik dat van de informatie wordt gemaakt, zonder dat deskundig juridisch advies is ingewonnen. Juridisch advies is altijd maatwerk. Wint u dus in een voorkomend geval altijd deskundig juridisch advies in.

Neem contact met ons op

Nieuwsbrief

Wekelijks worden de actualiteiten binnen het arbeidsrecht besproken. De belangrijkste of noemenswaardige uitspraken en artikelen passeren hier de revue.
Uiteraard mag u ook zelf ideeën aandragen. Wellicht ziet u het antwoord daarop hier op de site volgende week terug!
Wilt u niets missen? Meld u zich dan hieronder aan voor de maandelijkse nieuwsbrief!