Waar kunnen wij u mee helpen? How can we help you?
Search
Contact
Wanneer mag je een OR-deelname weigeren?

Wanneer mag je een OR-deelname weigeren?

Gepubliceerd: 09-aug-2017 08:00

Het komt niet vaak voor, sterker nog, vaak moet een werkgever potentiële leden voor een OR met een zaklampje zoeken, maar mag een werkgever deelname van een werknemer ook weigeren?

Deze vraag werd medio vorige maand aan de kantonrechter te Leeuwarden voorgelegd.

 

Onverenigbare belangen?

Werknemer was al sinds 1979 in dienst bij werkgever AB Vakwerk Agri in de functie van bedrijfsverzorging. Sinds 2011 is werknemer toegetreden tot de OR van Agri en wel voor de duur tot (uiteindelijk) 01 maart 2019. Samen met een ander OR-lid, vormt werknemer de “financiële commissie” van de OR en daarnaast is werknemer een actief kaderlid bij de FNV.

In zijn hoedanigheid van functionaris van de financiële commissie, is werknemer bij email van 19 april 2016 op de hoogte gesteld van (vertrouwelijke) kostprijsberekeningen van Agri. Werknemer heeft deze informatie met de OR gedeeld. Tijdens de vergadering met de OR heeft werknemer zich vervolgens discriminerend uitgelaten over een getinte medewerker van Agri met bewoordingen van ”toch goed dat er zwarten zijn om ons te helpen.”. De OR heeft daarop besloten niet meer te willen vergaderen in het bijzijn van werknemer.

De OR en Agri verzoeken de rechter thans om werknemer uit zijn functie te zetten voor de rest van de zittingsperiode.

 

De kantonrechter oordeelt

De kantonrechter is van oordeel dat de opmerking van werknemer over zijn getinte collega op zijn zachtst gezegd “ongelukkig” is, maar de samenwerking tussen werknemer en de OR als zodanig niet raakt. Evenwel is het feit dat werknemer vertrouwelijke informatie die hij uit hoofde van zijn functie binnen de “financiële commissie” heeft toegedeeld gekregen, zonder toestemming van Agri met de OR heeft gedeeld, wél een punt dat hem aangerekend kan worden. Hij had daartoe eerst immers bij Agri dienen te toetsen of het delen van deze informatie op bezwaren zou hebben gestuit, althans dit eerst met zijn collega binnen deze commissie moeten delen. Door als vertrouwelijk bestempelde informatie in strijd met de gemaakte afspraak aan de OR te verstrekken, heeft werknemer het in hem als OR-lid gestelde vertrouwen ernstig beschadigd.

Daarnaast weegt de kantonrechter ook mee dat werknemer al meerdere malen op zijn gedrag, houding en wijze van communicatie aangesproken is. De kantonrechter is voorts van oordeel dat werknemer zijn rol als vakbondslid méér van belang acht dan zijn functies binnen de OR van Agri. Naar het oordeel van de kantonrechter is het werknemer niet duidelijk dat zijn verschillende posities ook verschillende rollen met zich meebrengen, althans laat hij dat onvoldoende zien.

De kantonrechter wijst het verzoek van de OR en Agri dan ook toe en acht sprake van ernstige belemmeringen voor werknemer om zijn functie als OR-lid voort te kunnen zetten.

 

NOVO’s tip

De verhouding tussen een OR en werkgever is vaak gespannen; hoe belangrijk de rol van de OR ook is, veelal wordt deze door de werkgever als belemmerend beschouwd: zonder de OR zouden veel sneller en gemakkelijker beslissingen kunnen worden doorgevoerd, terwijl de OR daarenboven kritisch naar het beleid van werkgever dient te kijken. Veel werkgevers zijn zich niet bewust van het feit dat al bij 50 medewerkers een OR verplicht is. Aanbevolen wordt om al eerder met een vrijwillige vorm van personeelsvertegenwoordiging te werken. Evenwel is het van belang dat de onderlinge verstandhoudingen tussen bestuurder en OR goed en ontspannen zijn. Zo wordt een makkelijke vorm van communicatie open gelaten en zal er over en weer meer ruimte zijn voor overleg en tegemoetkoming. 

Wilt u weten of u OR-plichtig bent en wat daar bij komt kijken of heeft u vragen over een OR-lidmaatschap? Bel of mail dan met NOVO Advocaten, Specialist in Arbeidsrecht te Breda. U kunt ons bereiken op het mailadres info@novo-advocaten.nl of op telefoonnummer 076-2056040.

Disclaimer

De blogs en publicaties op deze website bevatten informatie van algemene informatieve aard. Afhankelijk van de feitelijke omstandigheden van een specifiek geval kan de informatie op bepaalde gevallen niet, dan wel verminderd van toepassing zijn. De informatie in de blogs/publicaties is niet bedoeld als, en dient niet te worden beschouwd als, juridisch advies van welke aard dan ook. NOVO Advocatuur en Mediation is dan ook niet aansprakelijk voor de gevolgen van het eventuele gebruik dat van de informatie wordt gemaakt, zonder dat deskundig juridisch advies is ingewonnen. Juridisch advies is altijd maatwerk. Wint u dus in een voorkomend geval altijd deskundig juridisch advies in.

Neem contact met ons op

Nieuwsbrief

Wekelijks worden de actualiteiten binnen het arbeidsrecht besproken. De belangrijkste of noemenswaardige uitspraken en artikelen passeren hier de revue.
Uiteraard mag u ook zelf ideeën aandragen. Wellicht ziet u het antwoord daarop hier op de site volgende week terug!
Wilt u niets missen? Meld u zich dan hieronder aan voor de maandelijkse nieuwsbrief!