Waar kunnen wij u mee helpen? How can we help you?
Search
Contact
Werkgever betaalt te laat: wettelijke verhoging verschuldigd

Werkgever betaalt te laat: wettelijke verhoging verschuldigd

Gepubliceerd: 16-aug-2017 08:00

Een werkgever is verplicht om op overeengekomen tijdstippen het loon van een werknemer te betalen. Dit kan bijvoorbeeld maandelijks, wekelijks of vierwekelijks zijn. Indien een werkgever drie dagen later dan de loonbetalingsdag loon uitkeert, is hij vanaf dat moment een wettelijke verhoging verschuldigd (de “vertragingsrente”). Een dergelijke vertraging moet werkgever wel toe te rekenen zijn.

 

De regels voor wettelijke verhogingen

Vaste rechtspraak bepaalt dat een wettelijke verhoging niet bedoeld is als schadevergoeding voor de werknemer, maar meer als een prikkel voor werkgevers om op tijd het loon van werknemers te betalen. Over de eerste drie vertraagde dagen is de werkgever geen verhoging verschuldigd. Over de vierde tot en met achtste dag is hij 5 procent (per dag) van het totale salaris verschuldigd. De verhoging voor de daarop volgende werkdagen is 1 procent van het totale salaris per dag dat de werkgever te laat is, met een maximum van 50 procent van het totale salaris (per loonperiode). De rechter heeft de bevoegdheid om de wettelijke verhoging te matigen als daar redenen voor zijn. Het versturen van een aanzegging of ingebrekestelling door de werknemer is niet nodig. Ten slotte is het van belang om te weten dat een werknemer nog steeds aanspraak kan maken op de wettelijke verhoging, ook als het salaris is betaald, maar te laat is betaald. Dus het recht op een wettelijke verhoging vervalt niet met de late betaling.

 

Onduidelijkheid over rekeningnummer

Zoals eerder genoemd moet het werkgever toe te rekenen zijn dat hij het loon niet op tijd heeft betaald. Bovenstaande regels werden eind juli toegepast bij de rechtbank Maastricht.  De situatie was toen als volgt. Er was beslag gelegd op de rekening van de werknemer.  Werkgever had nagelaten om het loon en vakantiegeld uit te betalen aan werknemer, omdat het hem onbekend was aan wie hij moest betalen. Volgens de rechter zou dit inderdaad tot onduidelijkheid kunnen leiden, maar werkgever heeft niet aannemelijk kunnen maken dat hij stappen heeft ondernomen om erachter te komen aan wie hij het geldbedrag moest betalen. Werkgever kon dus niet onder de wettelijke verhoging uitkomen.

 

NOVO’s tip

Salarisadministratie is een belangrijk onderdeel van de bedrijfsvoering. Zorg bij aanvang van de arbeidsovereenkomsten dat het duidelijk is voor de werknemer wanneer hij of zij het loon kan ontvangen. Een wettelijke verhoging kan makkelijk worden voorkomen als je eventuele onregelmatigheden van de uitbetaling van het loon – bijvoorbeeld een paar dagen later – goed communiceert naar je werknemers.

Zit je nog met vragen over dit onderwerp? We gaan graag met je in gesprek! Neem contact op met NOVO advocaten, Specialist in Arbeidsrecht. Je kunt ons bellen op 076- 2056040 of stuur een mailtje naar info@novo-advocaten.nl.

Disclaimer

De blogs en publicaties op deze website bevatten informatie van algemene informatieve aard. Afhankelijk van de feitelijke omstandigheden van een specifiek geval kan de informatie op bepaalde gevallen niet, dan wel verminderd van toepassing zijn. De informatie in de blogs/publicaties is niet bedoeld als, en dient niet te worden beschouwd als, juridisch advies van welke aard dan ook. NOVO Advocatuur en Mediation is dan ook niet aansprakelijk voor de gevolgen van het eventuele gebruik dat van de informatie wordt gemaakt, zonder dat deskundig juridisch advies is ingewonnen. Juridisch advies is altijd maatwerk. Wint u dus in een voorkomend geval altijd deskundig juridisch advies in.

Neem contact met ons op

Nieuwsbrief

Wekelijks worden de actualiteiten binnen het arbeidsrecht besproken. De belangrijkste of noemenswaardige uitspraken en artikelen passeren hier de revue.
Uiteraard mag u ook zelf ideeën aandragen. Wellicht ziet u het antwoord daarop hier op de site volgende week terug!
Wilt u niets missen? Meld u zich dan hieronder aan voor de maandelijkse nieuwsbrief!