Waar kunnen wij u mee helpen? How can we help you?
Search
Contact
Het verschil tussen een doorstart en overgang van onderneming

Het verschil tussen een doorstart en overgang van onderneming

Gepubliceerd: 24-aug-2017 08:00

Stel je wordt ontslagen bij het bedrijf waar je werkt met de reden dat de onderneming ophoudt te bestaan. Je collega’s worden niet ontslagen maar overgenomen door “een andere onderneming”, een die qua werkzaamheden en structuur verdacht veel lijkt op de huidige onderneming. Wat kun je doen als je het idee hebt dat er sprake is van een overgang van onderneming?

Ontslagvergunning aanvragen

In 2016 vraagt Blincker Multi Services BV, een schoonmaakbedrijf gevestigd in Amsterdam, een ontslagvergunning aan bij het UWV wegens bedrijfseconomische redenen voor twee van haar werknemers. Voor al haar overige werknemers vraagt zij geen ontslagvergunning aan, want die kunnen hun schoonmaakwerkzaamheden voorzetten bij “een andere ondernemer”, Anjer Schoonmaak en bedrijfsdiensten BV. Het UVW overweegt bij voorlopig oordeel dat er sprake kan zijn van een overgang van onderneming en werknemer gewoon in dienst is getreden bij Anjer. Of er sprake is van een overgang van onderneming is niet een taak van het UWV, maar de van rechter. Het UWV houdt haar beslissing dan ook aan in afwachting van een beslissing van de rechtbank. Blincker heeft de arbeidsovereenkomst met werkneemster niet opgezegd.

Bewijs aanleveren

Uit onderzoek blijkt dat Blincker in een brief naar haar klanten schrijft dat Anjer “alle diensten van haar zal overnemen” en “U zult uw betrouwbare schoonmakers en uw contactpersoon altijd om u heen hebben”. Anjer schrijft in een aanvullende brief aan de overgenomen klanten dat “de overname geruisloos zal gaan en dat de klant dezelfde medewerkers en contactpersonen zal behouden”.

Ondertussen heeft werkneemster noch van Blincker noch van Anjer een salaris mogen ontvangen. Om die reden dagvaardt zij beiden partijen en vordert zij betaling van de (tot dan) twee (achterstallige) maandsalarissen.    

Het Hof te Amsterdam is – net als de rechtbank in eerste aanleg – van mening dat er sprake is van een overgang van onderneming. Verschillende bronnen en documenten hebben kunnen bewijzen dat vrijwel alle opdrachtgevers, bedrijfsactiviteiten, tarieven en condities van Blincker zijn overgenomen door Anjer. Omdat het hier gaat om een arbeidsintensieve sector (een waar de schoonmakers de kern vormen van de arbeidsactiviteiten) is met name de overname van het personeel van belang voor de identiteit van de onderneming. Zowel Anjer als Blincker hebben naar de werknemers toe benadrukt dat voor hen niks zal veranderen.

Geen doorstart

Anjer heeft de boel nog proberen te redden door aan te voeren dat deze zaak slechts een doorstart is van Blincker nu er sprake is zou zijn van een liquidatie van de onderneming van Blincker. Hier maakt het Hof korte metten mee aangezien het in deze zaak niet gaat om het liquideren van het vermogen van de onderneming, maar duidelijk is geworden dat alle activiteiten simpelweg overgenomen zijn door Anjer.

Gevolg is dat er geen ontslagvergunning is verkregen van het UWV, de arbeidsovereenkomst van werkneemster is dus nog niet beëindigd en mee overgegaan, waardoor Anjer werkneemster in dienst moet nemen/houden.

NOVO’s tip

Zoals we al in een van onze eerdere artikelen hebben aangegeven, is wetgeving over overgang van onderneming nog vrij summier en moeten veel advocaten in deze zaken het nog steeds doen met jurisprudentie. Evenwel is deze ook zeer casus-gebonden. Per geval kijkt de rechter naar de omstandigheden van het geval. Daarbij is bewijs een enorm belangrijk punt. Documenten als huurcontracten, getuigenverklaringen van overgenomen personeel, verklaringen van opdrachtgevers en andere partijen kunnen het verschil maken bij het bepalen van een overgang van onderneming.

Zit je zelf in een dergelijke situatie en weet je niet wat je moet doen? Of twijfel je als werkgever zijnde wat je moet doen met je werknemers bij de verkoop van je onderneming? Wij gaan graag met je in gesprek! Neem contact op met NOVO Advocaten te Breda, Specialist in Arbeidsrecht. Stuur een mailtje naar info@novo-advocaten.nl of bel naar 076-2056040.

Disclaimer

De blogs en publicaties op deze website bevatten informatie van algemene informatieve aard. Afhankelijk van de feitelijke omstandigheden van een specifiek geval kan de informatie op bepaalde gevallen niet, dan wel verminderd van toepassing zijn. De informatie in de blogs/publicaties is niet bedoeld als, en dient niet te worden beschouwd als, juridisch advies van welke aard dan ook. NOVO Advocatuur en Mediation is dan ook niet aansprakelijk voor de gevolgen van het eventuele gebruik dat van de informatie wordt gemaakt, zonder dat deskundig juridisch advies is ingewonnen. Juridisch advies is altijd maatwerk. Wint u dus in een voorkomend geval altijd deskundig juridisch advies in.

Neem contact met ons op

Nieuwsbrief

Wekelijks worden de actualiteiten binnen het arbeidsrecht besproken. De belangrijkste of noemenswaardige uitspraken en artikelen passeren hier de revue.
Uiteraard mag u ook zelf ideeën aandragen. Wellicht ziet u het antwoord daarop hier op de site volgende week terug!
Wilt u niets missen? Meld u zich dan hieronder aan voor de maandelijkse nieuwsbrief!