Waar kunnen wij u mee helpen? How can we help you?
Search
Contact
Ontslag op staande voet voor het stelen van twee palmbomen

Ontslag op staande voet voor het stelen van twee palmbomen

Gepubliceerd: 04-sep-2017 08:00

Voor een rechtsgeldig ontslag op staande voet is een dringende reden vereist. Heb je dit niet, dan kan dat je duur komen te staan bij de rechter. Zeker met de nieuwe regels van het New Hairstyle-arrest van de Hoge Raad. Dit artikel legt uit welke factoren er meespelen bij het bepalen van de hoogte van de billijke vergoeding.

Palmbomen

Werkneemster in kwestie is sinds februari 2016 in dienst bij werkgever als medewerker fastfood. Werkgever heeft al haar werknemers in april 2017 op non-actief gesteld wegens bedrijfseconomische redenen. De onderneming is later die maand opgeheven. Bij de ontruiming van het pand heeft werkneemster twee palmbomen meegenomen. Werkgever ontslaat haar diezelfde dag nog op staande voet wegens diefstal. Werkneemster verzoekt om vernietiging van het ontslag op staande voet en om een billijke vergoeding.

Werkneemster voert aan toestemming te hebben gekregen van de pandeigenaar om de twee palmbomen mee te nemen. De palmbomen zouden toch naar de milieustraat zijn gebracht. Werkneemster heeft een schriftelijke verklaring van de pandeigenaar in het geding gebracht. Zij heeft sterk het idee dat werkgever met het ontslag op staande voet ‘goedkoop’ de arbeidsovereenkomst wil beëindigen.

Werkgever voert aan dat zij genoodzaakt was om haar werknemers op non-actief te stellen aangezien de gemeente haar geen lening wilde verstrekken. Werkgever wilde met die lening de lonen van de werknemers betalen. Zij heeft iedereen een vaststellingsovereenkomst aangeboden zodat alle medewerkers nog een beroep konden doen op een WW-uitkering, een en ander met het idee de financiële schade voor de werknemers zo gering mogelijk te houden.

Ontslag gerechtvaardigd?

Een ontslag op staande voet kan alleen rechtsgeldig worden gegeven indien daarvoor een dringende reden is. Er moet per situatie worden gekeken naar onder andere de persoonlijke omstandigheden van de werknemer, diens leeftijd, de aard en de duur van het dienstverband en de gevolgen van het ontslag op staande voet.

Werkgever heeft in de ontslagbrief naar de werkneemster aangegeven dat zij is ontslagen voor het wegnemen van twee palmbomen. De Limburgse rechter is van oordeel dat dit niet voldoende is om een rechtsgeldig ontslag op staande voet te rechtvaardigen. Werkneemster had immers toestemming gekregen van de pandeigenaar en de palmen zouden anders toch naar de milieustraat zijn gegaan.

Berekening billijke vergoeding – New Hairstyle arrest

Nu de rechter heeft geoordeeld dat er geen sprake is van een dringende reden en het ontslag op staande voet dus nietig is, komt werkneemster in aanmerking voor het ontvangen van een billijke vergoeding.

Daarvoor gelden de criteria uit het (veelbesproken) New Hairstyle-arrest van de Hoge Raad. Bij het vaststellen van de billijke vergoeding kijkt de rechter naar:

  • wat werkneemster aan loon zou hebben genoten als de opzegging zou zijn vernietigd;
  • of het mogelijk was voor de werkgever om de arbeidsovereenkomst op rechtmatige wijze te beëindigen;
  • of werkneemster een andere baan heeft gevonden en zo ja;
  • hoeveel zij per maand zal gaan verdienen;
  • de mate waarin werkgever verwijtbaar heeft gehandeld. 

In deze situatie was de financiële situatie van werkgever al erg slecht en de onderneming zou al per april 2017 sluiten. Het is dan ook aannemelijk dat de arbeidsovereenkomst van werkneemster op korte termijn zou komen te eindigen. Ook staat vast dat werkneemster op korte termijn bij een andere werkgever aan de slag kan. Rekening houdende met deze omstandigheden wordt de billijke vergoeding door de rechter vastgesteld op € 3.051 ,-. De onregelmatige opzegging van de arbeidsovereenkomst heeft ertoe geleid dat werkgever ook nog een schadevergoeding van bijna € 2400 ,-  moet betalen aan werkneemster.

NOVO’s tip

Een billijke vergoeding neemt niet het recht op een transitievergoeding weg, ook daar kan een werknemer aanspraak op maken bij de beëindiging van een arbeidsovereenkomst die langer dan 24 maanden heeft geduurd. De rechtbank maakt in de bovenstaande zaak korte metten met werkgevers die te snel werknemers ontslaan op staande voet. In de bovenstaande zaak heeft werkgever naast de transitievergoeding en de billijke vergoeding ook nog de proceskosten moeten vergoeden aan werkneemster.

Win altijd eerst advies in van een jurist om te kijken of er niet andere (goedkopere) mogelijkheden zijn om een arbeidsovereenkomst te beëindigen.

Voor dat juridische advies kun je natuurlijk bij NOVO Advocaten terecht, gevestigd in Breda en specialist in Arbeidsrecht! Heb je een druppel-emmer situatie met een van je werknemers en weet je niet zo goed hoe je een en ander moet aanpakken? Stuur een mailtje naar info@novo-advocaten.nl of bel ons op 076-2056040.

Disclaimer

De blogs en publicaties op deze website bevatten informatie van algemene informatieve aard. Afhankelijk van de feitelijke omstandigheden van een specifiek geval kan de informatie op bepaalde gevallen niet, dan wel verminderd van toepassing zijn. De informatie in de blogs/publicaties is niet bedoeld als, en dient niet te worden beschouwd als, juridisch advies van welke aard dan ook. NOVO Advocatuur en Mediation is dan ook niet aansprakelijk voor de gevolgen van het eventuele gebruik dat van de informatie wordt gemaakt, zonder dat deskundig juridisch advies is ingewonnen. Juridisch advies is altijd maatwerk. Wint u dus in een voorkomend geval altijd deskundig juridisch advies in.

Neem contact met ons op

Nieuwsbrief

Wekelijks worden de actualiteiten binnen het arbeidsrecht besproken. De belangrijkste of noemenswaardige uitspraken en artikelen passeren hier de revue.
Uiteraard mag u ook zelf ideeën aandragen. Wellicht ziet u het antwoord daarop hier op de site volgende week terug!
Wilt u niets missen? Meld u zich dan hieronder aan voor de maandelijkse nieuwsbrief!