Waar kunnen wij u mee helpen? How can we help you?
Search
Contact
Naar het buitenland tijdens ziekte

Naar het buitenland tijdens ziekte

Gepubliceerd: 21-mrt-2018 08:00

Hoe ver strekken de re-integratieverplichtingen van een zieke werknemer en wat mag wel of juist niet. Discussie hierover is aan de orde van de dag. Ook de vraag of iemand al dan niet tijdens ziekte naar het buitenland toe mag. Rechtbank Noord-Holland heeft over dit laatste op 16 februari jl. een uitspraak mogen doen.

Contact

Werknemer is in 2014 in dienst getreden bij PostNL in de functie van pakketbezorger. De cao voor Postbezorging is van toepassing. Op 21 april 2017 heeft werknemer zich ziek moeten melden, waarna hij een uitnodiging voor de arbo-arts heeft ontvangen. Daar is werknemer evenwel nooit verschenen. Ook op de uitnodiging van 26 juni is werknemer niet ingegaan en heeft hij zich evenmin afgemeld. PostNL heeft werknemer diverse malen schriftelijk aangemaand om zijn re-integratieverplichtingen na te komen, alsook heeft zijn leidinggevende hem diverse keren gepoogd te bellen, maar ook daar blijft werknemer hardnekkig zwijgen.

Loonsanctie

Omdat op geen enkele wijze contact met werknemer is te krijgen, heeft PostNL het loon aanvankelijk opgeschort, daarna gestopt. Op het verzoek aan het UWV om een deskundigenoordeel te verrichten, wordt door het UWV geantwoord dat dit niet mogelijk blijkt omdat contact leggen met werknemer onmogelijk blijkt.

Ontbindingsverzoek

PostNL doet vervolgens onderzoek waaruit blijkt dat werknemer nimmer op het bij PostNL bekende woonadres heeft ingeschreven gestaan en zelfs zou zijn geëmigreerd. Dat is voor PostNL reden om een ontbindingsverzoek bij de rechtbank in te dienen wegens ernstig verwijtbaar handelen of nalaten van de werknemer en zonder toekenning van een transitievergoeding. Zoals het zich laat raden, verschijnt werknemer ook niet ter zitting, ondanks daartoe behoorlijk te zijn opgeroepen.

Rekening en risico werknemer

De kantonrechter beslist dat het de taak van werknemer is om te zorgen dat werkgever over de juiste adresgegevens van de werknemer beschikt en verplicht is eventuele wijzigingen (tijdig) aan werkgever door te geven. Op het door werknemer doorgegeven adres en telefoonnummer, krijgt PostNL evenwel geen gehoor.

Opzegverbod

De kantonrechter oordeelt voorts dat er geen sprake is van een opzegverbod nu de reden voor ontbinding gelegen is in een andere grond dan de ziekte, te weten het verwijt dat werknemer niet voldoet aan de op hem rustende re-integratieverplichtingen. Het feit dat PostNL geen UWV-verklaring kan overleggen, wordt in dit geval PostNL vergeven nu de reden hiervoor voor rekening en risico van werknemer komt.

Ontbinding

De kantonrechter oordeelt dat in redelijkheid niet van PostNL kan worden gevergd het dienstverband nog langer voort te laten duren nu werknemer op geen enkele actie van de zijde van PostNL reageert, noch op enige andere wijze kenbaar heeft gemaakt waar of op welke wijze hij benaderd zou kunnen worden. Werknemer heeft op geen enkele wijze invulling gegeven aan de op hem rustende re-integratieverplichtingen hetgeen een redelijke grond voor ontbinding van de arbeidsovereenkomst oplevert. Sterker nog, acht de kantonrechter dit zó ernstig dat er sprake is van ernstig verwijtbaar handelen zodat – conform het verzoek van PostNL – evenmin een transitievergoeding aan werknemer verschuldigd is.

NOVO’s tip

Zoals gezegd, blijft de discussie over hoe ver de re-integratieverplichtingen over en weer strekken altijd een heikel punt in de literatuur en jurisprudentie. In dit geval was de rechter snel klaar: het consistent zwijgen van werknemer wordt hem ernstig aangerekend en leidt in dit geval tot ontbinding van de arbeidsovereenkomst. Wilt u weten wanneer u voldoet aan uw re-integratieverplichtingen of wanneer sancties toegestaan zijn? Bel of mail naar NOVO Advocaten te Breda, Specialist in het Arbeidsrecht. U kunt ons bereiken op 076-2056040 of per mail: info@novo-advocaten.nl

Disclaimer

De blogs en publicaties op deze website bevatten informatie van algemene informatieve aard. Afhankelijk van de feitelijke omstandigheden van een specifiek geval kan de informatie op bepaalde gevallen niet, dan wel verminderd van toepassing zijn. De informatie in de blogs/publicaties is niet bedoeld als, en dient niet te worden beschouwd als, juridisch advies van welke aard dan ook. NOVO Advocatuur en Mediation is dan ook niet aansprakelijk voor de gevolgen van het eventuele gebruik dat van de informatie wordt gemaakt, zonder dat deskundig juridisch advies is ingewonnen. Juridisch advies is altijd maatwerk. Wint u dus in een voorkomend geval altijd deskundig juridisch advies in.

Neem contact met ons op

Nieuwsbrief

Wekelijks worden de actualiteiten binnen het arbeidsrecht besproken. De belangrijkste of noemenswaardige uitspraken en artikelen passeren hier de revue.
Uiteraard mag u ook zelf ideeën aandragen. Wellicht ziet u het antwoord daarop hier op de site volgende week terug!
Wilt u niets missen? Meld u zich dan hieronder aan voor de maandelijkse nieuwsbrief!