Waar kunnen wij u mee helpen? How can we help you?
Search
Contact
Grensoverschrijdend gedrag? Ja, maar onzorgvuldig onderzoek is prijzig

Grensoverschrijdend gedrag? Ja, maar onzorgvuldig onderzoek is prijzig

Gepubliceerd: 30-mrt-2018 08:00

De hashtag #MeToo werd in 2017 internationaal trending topic. Hier in arbeidsrechtland waren kritische geluiden te horen over het beoordelen van rechters over (seksueel) grensoverschrijdend gedrag: Nederlandse rechter oordeelt veel te mild”, “Rechters laten slachtoffers in kou staan”, “De vaak te slappe optredens van rechters …”.

Het optreden van de kantonrechter te Amsterdam is bepaald niet “slap” te noemen, maar vooral niet richting de werkgever, de hogeschool.

Wat was er aan de hand?

Bij deze hogeschool was een docent werkzaam, over wie meerdere studenten klachten hadden geuit over seksueel getinte en denigrerende opmerkingen, innige omhelzingen, het geven van een zoen en verbaal agressieve reacties naar studenten. De leidinggevende van de docent heeft hem hierop aangesproken en de docent ontving een schriftelijke waarschuwing.

Na een nieuwe klacht van een student, heeft de hogeschool via een extern bureau de klachten laten onderzoeken. Het onderzoeksbureau concludeerde dat de docent ongewenste (seksueel getinte) opmerkingen heeft gemaakt en studenten verbaal agressief heeft bejegend.

Ontslagprocedure

Daarop is de hogeschool een ontslagprocedure gestart bij de kantonrechter wegens ernstig verwijtbaar handelen van de docent.

De kantonrechter stelt keurig voorop dat grensoverschrijdend gedrag van een docent jegens een student vanwege de afhankelijkheidspositie van een student ontoelaatbaar is. Daartegenover stelt de kantonrechter dat zeker in de maatschappelijke context anno 2017 (de #MeToo beweging) de werkgever/hogeschool bij de behandeling van klachten over grensoverschrijdend gedrag uiterst zorgvuldig te werk moet gaan. En daar zit de angel voor de hogeschool

Hoewel het gedrag van de docent, voor zover bewezen, grensoverschrijdend is, vindt de kantonrechter het onvoldoende voor ontslag wegens ernstig verwijtbaar handelen. Wel ontbindt de kantonrechter de arbeidsovereenkomst, omdat de arbeidsverhouding inmiddels ernstig en duurzaam is verstoord.

Transitievergoeding en billijke vergoeding

Enerzijds vindt de kantonrechter het gedrag van de docent niet ernstig verwijtbaar en kent deze hem een transitievergoeding van ruim € 55.000,= toe. Anderzijds straft de kantonrechter de hogeschool af voor haar onzorgvuldige onderzoek, door bovenop de transitievergoeding ook nog eens een billijke vergoeding van € 10.000,= toe te kennen!

De reden hiervoor was dat de hogeschool haar eigen klachtenregeling niet had gevolgd, door klachten van studenten niet als formele klachten door te geleiden naar de klachtencommissie. Verder heeft het externe onderzoeksbureau in strijd met de Regeling en het Klachtreglement van de hogeschool gehandeld, zowel qua samenstelling, werkwijze als haar conclusies. Zo waren in plaats van 3 klachtencommissieleden, maar 2 personen via het onderzoeksbureau ingezet. De onderzoeksopdracht was te vaag (‘de genoemde signalen onderzoeken’), er waren in strijd met het reglement anonieme klachten meegewogen, stukken waren niet vooraf aan de docent gestuurd, waardoor hij zich daarop niet had kunnen voorbereiden voor zijn verhoor, het onderzoeksbureau had niet volledig transparant gehandeld, door te communiceren met betrokkenen zonder de docent daarover te informeren én het was onduidelijk gebleven hoe het onderzoeksbureau aan bepaalde verklaringen was gekomen.

Door dit onzorgvuldige onderzoek heeft de hogeschool niet alleen de belangen van de docent geschaad maar ook die van de betrokken studenten. Dit onzorgvuldige onderzoek rekent de kantonrechter de hogeschool volledig aan, en daarvoor betaalt de hogeschool een hoge prijs.

NOVO ’s tip

Eerder gaven wij al de tip om beleid te maken, dat grensoverschrijdend gedrag consequenties zal hebben. Dat beleid moet dan natuurlijk wel correct worden uitgevoerd en nageleefd. Als een klachtenregeling onderdeel uitmaakt van dat beleid, zorg dan dat de procedures strikt volgens deze regeling worden gevolgd. Doe je dat niet, dan schaadt je daarmee niet alleen de belangen van de klagers en de beklaagde, maar ook je eigen positie als goed werkgever.

Wilt u meer weten over het opstellen van een personeelsbeleid, of meer specifiek over ontoelaatbaar gedrag, of wilt u weten wat uw rechten zijn in deze? Bel of mail NOVO Advocaten te Breda, Specialist in het Arbeidsrecht. U kunt ons bereiken op telefoonnummer 076-2056040 of per mail op info@novo-advocaten.nl

 

Disclaimer

De blogs en publicaties op deze website bevatten informatie van algemene informatieve aard. Afhankelijk van de feitelijke omstandigheden van een specifiek geval kan de informatie op bepaalde gevallen niet, dan wel verminderd van toepassing zijn. De informatie in de blogs/publicaties is niet bedoeld als, en dient niet te worden beschouwd als, juridisch advies van welke aard dan ook. NOVO Advocatuur en Mediation is dan ook niet aansprakelijk voor de gevolgen van het eventuele gebruik dat van de informatie wordt gemaakt, zonder dat deskundig juridisch advies is ingewonnen. Juridisch advies is altijd maatwerk. Wint u dus in een voorkomend geval altijd deskundig juridisch advies in.

Neem contact met ons op

Nieuwsbrief

Wekelijks worden de actualiteiten binnen het arbeidsrecht besproken. De belangrijkste of noemenswaardige uitspraken en artikelen passeren hier de revue.
Uiteraard mag u ook zelf ideeën aandragen. Wellicht ziet u het antwoord daarop hier op de site volgende week terug!
Wilt u niets missen? Meld u zich dan hieronder aan voor de maandelijkse nieuwsbrief!