Waar kunnen wij u mee helpen? How can we help you?
Search
Contact
Hoge Raad: een transitievergoeding kan ook verschuldigd zijn bij ontslag op staande voet

Hoge Raad: een transitievergoeding kan ook verschuldigd zijn bij ontslag op staande voet

Gepubliceerd: 06-apr-2018 08:00

Wanneer een werknemer op staande voet wordt ontslagen, betekent dit niet automatisch dat geen recht op een transitievergoeding bestaat. Dat heeft de Hoge Raad onlangs overwogen.

Alcoholgebruik

Werknemer was op 16 maart 2016 op staande voet ontslagen omdat hij na een officiële waarschuwing (weer) onder invloed van alcohol op zijn werk was verschenen. De kantonrechter is van oordeel dat er sprake was van ernstig verwijtbaarheid en heeft het verzoek van werknemer om de transitievergoeding toe te kennen, afgewezen. Het hof heeft de beschikking van de kantonrechter bekrachtigd, maar niets over de verwijtbaarheid en de eventuele aanspraak van werknemer op de transitievergoeding overwogen. Daartegen wordt door de werknemer cassatie in gesteld.

Transitievergoeding

In beginsel heeft een  werknemer recht op een transitievergoeding als hij minimaal 24 maanden in dienst is van werkgever en kort gezegd de werkgever het initiatief heeft genomen tot het eindigen (of niet voortzetten) van de arbeidsovereenkomst.

Wanneer het eindigen van de arbeidsovereenkomst echter het gevolg is van ernstig verwijtbaar handelen of nalaten van werknemer, is de transitievergoeding in beginsel niet verschuldigd, maar kán de rechter toch een deel of de volledige transitievergoeding toekennen als het niet toekennen hiervan naar maatstaven van redelijkheid en billijkheid onaanvaardbaar zou zijn.

Ernstig verwijtbaar handelen

De Hoge Raad overweegt in deze casus dat als algemene regel dient te gelden dat als er sprake is van een dringende reden voor ontslag op staande voet dat niet automatisch betekent dat er sprake is van een ernstig verwijtbaar handelen of nalaten door werknemer. Met andere woorden: voor ernstige verwijtbaarheid is meer nodig dan alleen een dringende reden. Dit kan dus betekenen dat een werknemer die op staande voet ontslagen is toch recht heeft op een transitievergoeding en dat dient uitdrukkelijk door de rechter getoetst te worden indien een werknemer om toekenning van de transitievergoeding verzoekt. Het hof had hierover evenwel niets opgenomen. En met die overweging verwijst de Hoge Raad de zaak dan ook terug naar het hof. Deze moet immers beoordelen én motiveren waarom werknemer in bovengenoemde zaak geen of juist wel recht op een transitievergoeding zou hebben.

NOVO’s tip:

Vaak wordt ernstig verwijtbaar handelen als uitgangspunt genomen als het gaat om ontslag op staande voet. Dit is uiteraard niet vreemd, omdat er ook vaak sprake is van ernstig verwijtbaar handelen en/of nalaten, waarmee werkgever een dringende reden heeft gekregen voor het geven van ontslag op staande voet. Er zijn echter situaties waar dit dus niet vanzelfsprekend is en er dus alsnog een transitievergoeding betaald zal moeten worden. Wilt u weten of u na het ontslag op staande voet een transitievergoeding verschuldigd bent, of wilt u weten of u daar recht op heeft? Neem vrijblijvend contact op met NOVO Advocaten te Breda, specialist in het arbeidsrecht op 076-2056040 of mail naar info@novo-advocaten.nl.

Disclaimer

De blogs en publicaties op deze website bevatten informatie van algemene informatieve aard. Afhankelijk van de feitelijke omstandigheden van een specifiek geval kan de informatie op bepaalde gevallen niet, dan wel verminderd van toepassing zijn. De informatie in de blogs/publicaties is niet bedoeld als, en dient niet te worden beschouwd als, juridisch advies van welke aard dan ook. NOVO Advocatuur en Mediation is dan ook niet aansprakelijk voor de gevolgen van het eventuele gebruik dat van de informatie wordt gemaakt, zonder dat deskundig juridisch advies is ingewonnen. Juridisch advies is altijd maatwerk. Wint u dus in een voorkomend geval altijd deskundig juridisch advies in.

Neem contact met ons op

Nieuwsbrief

Wekelijks worden de actualiteiten binnen het arbeidsrecht besproken. De belangrijkste of noemenswaardige uitspraken en artikelen passeren hier de revue.
Uiteraard mag u ook zelf ideeën aandragen. Wellicht ziet u het antwoord daarop hier op de site volgende week terug!
Wilt u niets missen? Meld u zich dan hieronder aan voor de maandelijkse nieuwsbrief!