Waar kunnen wij u mee helpen? How can we help you?
Search
Contact
Hoe vast is een vaststellingsovereenkomst?

Hoe vast is een vaststellingsovereenkomst?

Gepubliceerd: 09-mei-2018 08:00

Deze vraag stond centraal in twee recente uitspraken. In de ene zaak wilde werkgever alsnog af van de vaststellingsovereenkomst; in de andere zaak werknemer.

 

Afstand van recht en wilsgebreken

In beide zaken hadden werkgever en werknemer een vaststellingsovereenkomst gesloten om het dienstverband te beëindigen. Ook was er finale kwijting overeengekomen, of te wel er was bepaald dat partijen niets meer van elkaar konden vorderen behalve nakoming van de afspraken in de vaststellingsovereenkomst. En partijen hadden afgesproken afstand te doen van het recht de overeenkomst te ontbinden of te vernietigen. Met zo’n afspraak zit je in principe vast aan de overeenkomst. Zonder zo’n afstand van recht kun je nog van de overeenkomst af (vernietigen of ontbinden) als er sprake is van een wilsgebrek: bedreiging, bedrog, dwaling of misbruik van omstandigheden. Of in het uiterste geval vanwege onaanvaardbaarheid, naar maatstaven van redelijkheid en billijkheid.

 

Bedenktermijn

Overigens houdt werknemer steeds het recht om binnen 14 dagen na ondertekening de vaststellingsovereenkomst te ontbinden. Dit wettelijk recht kun je niet weg contracteren.

 

Dwaling?

In de eerste zaak ontdekte werkgever, dat werknemer nog tijdens het dienstverband concurrerende nevenactiviteiten had verricht. Werkgever vorderde daarom een schadevergoeding van werknemer. Maar in de vaststellingsovereenkomst was finale kwijting afgesproken. En partijen hadden afstand gedaan van het recht de overeenkomst te ontbinden of te vernietigen. Werkgever beriep zich op dwaling: als hij had geweten van de nevenactiviteiten, dan had hij geen finale kwijting afgesproken. Echter, zowel de kantonrechter, als het hof in hoger beroep, oordeelden dat de werkgever gebonden was aan de afspraken. Werkgever had zijn beroep op dwaling prijsgegeven, door afstand te hebben gedaan van het recht de overeenkomst te ontbinden of te vernietigen. Ook het beroep van werkgever op de uitzondering, dat het naar maatstaven van redelijkheid en billijkheid onaanvaardbaar zou zijn als hij geen beroep zou kunnen doen op dwaling, slaagde niet. Werkgever had immers zelf de vaststellingsovereenkomst opgesteld en daarin de afspraak opgenomen dat partijen afstand deden van het recht de overeenkomst te ontbinden of te vernietigen. Daarnaast vond het hof relevant dat de nevenactiviteiten gering waren en niet echt concurrerend met die van werkgever. Werkgever zat dus vast aan de overeenkomst.

 

Misbruik van omstandigheden en dwaling?

In de andere zaak vorderde werkgever terugbetaling van het aantal min-uren dat in de vaststellingsovereenkomst was genoemd. Werknemer vond dat hij niet aan de terugbetalingsafspraak gehouden kon worden. Hij deed een beroep op misbruik van omstandigheden en dwaling.

Anders dan in de eerste zaak, verwees de kantonrechter in deze tweede zaak niet eenvoudig naar de afspraak dat partijen afstand hadden gedaan van het recht zich op een wilsgebrek te beroep. De kantonrechter oordeelde toch inhoudelijk, of er sprake was van misbruik van omstandigheden of dwaling. Daarvan was echter geen sprake. Het feit dat werkgever wist dat werknemer behoefte had aan rust, leverde geen misbruik op. Er was niet gebleken dat werknemer de onderhandelingen niet aankon of werkgever hem onder druk had gezet. Ook wist werknemer, dat hij juridisch advies had kunnen inwinnen. Verder had werknemer actief onderhandeld over het aantal min-uren, dus van dwaling was geen sprake. Volgens de kantonrechter was er ook geen sprake van dwaling bij werknemer over het feit dat geen ontslagvergoeding was overeengekomen. Bij een beëindigingsregeling bestaat er geen wettelijk recht op een ontslagvergoeding; dat is alleen het geval wanneer werkgever de arbeidsovereenkomst niet verlengt, opzegt of laat ontbinden. Over dit punt kon werknemer dus niet onjuist zijn ingelicht. Tot slot had werknemer geen omstandigheden aangevoerd voor een geslaagd beroep op de werking van de redelijkheid en billijkheid.
En in dit geval zat werknemer dus vast aan de overeenkomst.

 

NOVO’s tip

In principe geldt: afspraak is afspraak. Dat blijkt wel weer uit deze uitspraken. Sta dan ook uitdrukkelijk stil bij de vraag of je als partij wel gebonden wilt zijn aan de afspraak dat je afstand doet van het recht op ontbinding of vernietiging van de vaststellingsovereenkomst. Want maak je zo’n afspraak dan zit je vast aan de vaststellingsovereenkomst. Wil je meer weten? Neem contact op met NOVO Advocaten te Breda, Specialist in Arbeidsrecht. Je kunt ons bereiken per mail op: info@novo-advocaten.nl of telefonisch via telefoonnummer 076 – 2056040.

 

Onze blogs en publicaties op deze website bevatten informatie van algemene informatieve aard. Afhankelijk van de feitelijke omstandigheden van een specifiek geval kan de informatie op bepaalde gevallen niet, dan wel verminderd van toepassing zijn. De informatie in de blogs/publicaties is niet bedoeld als, en dient niet te worden beschouwd als, juridisch advies van welke aard dan ook. NOVO Advocaten is dan ook niet aansprakelijk voor de gevolgen van het eventuele gebruik dat van de informatie wordt gemaakt, zonder dat deskundig juridisch advies is ingewonnen. Juridisch advies is altijd maatwerk. Wint u dus in een voorkomend geval altijd deskundig juridisch advies in.

Disclaimer

De blogs en publicaties op deze website bevatten informatie van algemene informatieve aard. Afhankelijk van de feitelijke omstandigheden van een specifiek geval kan de informatie op bepaalde gevallen niet, dan wel verminderd van toepassing zijn. De informatie in de blogs/publicaties is niet bedoeld als, en dient niet te worden beschouwd als, juridisch advies van welke aard dan ook. NOVO Advocatuur en Mediation is dan ook niet aansprakelijk voor de gevolgen van het eventuele gebruik dat van de informatie wordt gemaakt, zonder dat deskundig juridisch advies is ingewonnen. Juridisch advies is altijd maatwerk. Wint u dus in een voorkomend geval altijd deskundig juridisch advies in.

Neem contact met ons op

Nieuwsbrief

Wekelijks worden de actualiteiten binnen het arbeidsrecht besproken. De belangrijkste of noemenswaardige uitspraken en artikelen passeren hier de revue.
Uiteraard mag u ook zelf ideeën aandragen. Wellicht ziet u het antwoord daarop hier op de site volgende week terug!
Wilt u niets missen? Meld u zich dan hieronder aan voor de maandelijkse nieuwsbrief!