Waar kunnen wij u mee helpen? How can we help you?
Search
Contact
Billijke vergoeding: € 628.000!!!!

Billijke vergoeding: € 628.000!!!!

Gepubliceerd: 17-mei-2018 08:00

Anders dan de kantonrechtersformule is het sinds de invoering van de WWZ altijd gokken wat de hoogte van een billijke vergoeding zal zijn. De Hoge Raad heeft zich inmiddels uitgelaten over welke factoren al dan niet mee wegen bij het bepalen van de hoogte van de billijke vergoeding. Tot op heden komen soms opmerkelijke bedragen voorbij. Zo heeft een kantonrechter in Haarlem onlangs besloten dat de werkgever dusdanig ernstig verwijtbaar had gehandeld dat dat gedrag slechts gecompenseerd kan worden met een billijke vergoeding van € 628.000!!!

 

Bedrijfseconomische omstandigheden en de verstoring van de arbeidsverhouding

De inmiddels 59 jarige werknemer is in 1983 in dienst getreden bij ATP Services en krijgt in maart 2017 te horen dat zijn functie c.q. arbeidsplaats wegens bedrijfseconomische omstandigheden zal komen te vervallen en hij wordt vrijgesteld van het verrichten van werk. Werknemer berust niet in deze mededeling en vraagt om uitleg. De hem voorgeschotelde vaststellingsovereenkomst tekent hij niet. In de periode van 7 juli t/m 11 augustus 2017 is werknemer  arbeidsongeschikt geweest. Hij heeft vanaf maart 2017 feitelijk niet meer gewerkt.

Naar aanleiding van de ontslagaanvraag van ATP Services en het verweer van werknemer, heeft het UWV op 7 november 2017 de ontslagaanvraag geweigerd omdat zij niet overtuigd is dat de door ATP Services gestelde werkvermindering noodzakelijkerwijs leidt tot verval van de functie van werknemer. Hierna hebben partijen nog overleg gevoerd, maar heeft ATP Services er uiteindelijk voor gekozen om een ontbindingsverzoek in te dienen op grond van bedrijfseconomische omstandigheden dan wel een verstoorde arbeidsverhouding.

Naar aanleiding van het ontbindingsverzoek van ATP Services hebben partijen uiteindelijk gezamenlijk de kantonrechter verzocht de arbeidsovereenkomst te ontbinden op grond van een verstoorde arbeidsverhouding. De kantonrechter ontbindt de arbeidsovereenkomst dan ook op die grond en oordeelt vervolgens over o.a. de in acht te nemen opzegtermijn, de uit te betalen maar niet genoten vakantiedagen én de billijke vergoeding.

 

Ernstig verwijtbaar handelen dan wel nalaten ATP Services

De kantonrechter is van oordeel dat ATP Services ernstig verwijtbaar heeft gehandeld dan wel nagelaten. Zij heeft vanaf 22 maart 2017 werknemer namelijk geen werk meer gegeven en de nieuwe teamleider, die de feitelijk leidinggevende van werknemer was geworden, heeft op geen enkele wijze meer met werknemer gecommuniceerd (behoudens een kennismakingsgesprek). Dit zelfs niet nadat de bedrijfsarts hem op 11 augustus 2017 arbeidsgeschikt achtte en ATP Services heeft geadviseerd om met adequate begeleiding samen met werknemer zich op een toekomstperspectief te oriënteren. ATP Services heeft deze begeleiding niet gegeven, sterker nog, zij heeft werknemer vanaf 15 september vrijgesteld van werkzaamheden, “ter vermijding van hernieuwde uitval”. ATP Services heeft hiermee werknemer op een zijspoor gezet en zich volledig onttrokken aan haar verplichtingen als goed werkgever.

ATP Services heeft naar het oordeel van de kantonrechter vanaf 22 maart 2017 enkel aangestuurd op de beëindiging van de arbeidsovereenkomst met werknemer. Zo bood zij werknemer een vaststellingsovereenkomst aan (juni 2017), heeft vervolgens een ontslagaanvraag ingediend bij het UWV (september 2017) en toen dat niet mocht baten, heeft zij een ontbindingsverzoek bij de kantonrechter ingediend.

De kantonrechter is van oordeel dat ATP Services een onjuiste voorstelling van zaken heeft gegeven in de UWV procedure en gedurende het adviestraject in het kader van de WOR. De kantonrechter begrijpt gezien voorgaande dat werknemer deze periode als fysiek en emotioneel belastend heeft ervaren en is van oordeel dat werknemer een billijke vergoeding toekomt om het ernstig verwijtbaar handelen dan wel nalaten van ATP Services te compenseren.

 

De berekening van de billijke vergoeding

Voor de berekening van de hoogte van de billijke vergoeding oordeelt de kantonrechter dat het niet onaannemelijk is dat werknemer gezien zijn staat van dienst, tot zijn pensioengerechtigde leeftijd in dienst zou blijven bij ATP Services. Om die reden heeft de kantonrechter voor de berekening van de hoogte van de billijke vergoeding aansluiting gezocht bij de inkomens- en pensioenschade die werknemer zal lijden tot aan zijn pensioengerechtigde leeftijd. Na wat plussen en minnen komt de kantonrechter dan uiteindelijk op een hoogte van € 628.000.

 

Totaalsom

Naast de billijke vergoeding van € 628.000 ontvangt werknemer onder meer een transitievergoeding van € 86.022 en een bedrag van € 46.534,50 aan niet genoten vakantiedagen. Uiteraard zijn dit bruto bedragen, maar dat neemt niet weg dat dit bij elkaar een bedrag van € 760.556,50 bruto is dat werkgever aan werknemer verschuldigd is.

 

 

NOVO’s tip

Zoals uit voorgaande uitspraak mag blijken, is het enkel aansturen op de beëindiging van de arbeidsovereenkomst ATP Services duur komen te staan. Had zij zich als goed werkgever bekommert om haar werknemer, dan had de kantonrechter op een lagere billijke vergoeding uitgekomen, of wellicht zelfs geconstateerd dat er geen sprake was van ernstig verwijtbaar handelen dan wel nalaten zijdens ATP Services. Wilt u voorkomen dat u als werkgever een dergelijke rekening krijgt gepresenteerd of wilt u als werknemer weten of u wel correct wordt behandeld door uw werkgever? Neem dan vrijblijvend contact op met NOVO Advocaten te Breda, specialist in het arbeidsrecht. U kunt mailen naar info@novo-advocaten.nl of bellen naar 076-2054060.

 
Onze blogs en publicaties op deze website bevatten informatie van algemene informatieve aard. Afhankelijk van de feitelijke omstandigheden van een specifiek geval kan de informatie op bepaalde gevallen niet, dan wel verminderd van toepassing zijn. De informatie in de blogs/publicaties is niet bedoeld als, en dient niet te worden beschouwd als, juridisch advies van welke aard dan ook. NOVO Advocaten is dan ook niet aansprakelijk voor de gevolgen van het eventuele gebruik dat van de informatie wordt gemaakt, zonder dat deskundig juridisch advies is ingewonnen. Juridisch advies is altijd maatwerk. Wint u dus in een voorkomend geval altijd deskundig juridisch advies in.

Disclaimer

De blogs en publicaties op deze website bevatten informatie van algemene informatieve aard. Afhankelijk van de feitelijke omstandigheden van een specifiek geval kan de informatie op bepaalde gevallen niet, dan wel verminderd van toepassing zijn. De informatie in de blogs/publicaties is niet bedoeld als, en dient niet te worden beschouwd als, juridisch advies van welke aard dan ook. NOVO Advocatuur en Mediation is dan ook niet aansprakelijk voor de gevolgen van het eventuele gebruik dat van de informatie wordt gemaakt, zonder dat deskundig juridisch advies is ingewonnen. Juridisch advies is altijd maatwerk. Wint u dus in een voorkomend geval altijd deskundig juridisch advies in.

Neem contact met ons op

Nieuwsbrief

Wekelijks worden de actualiteiten binnen het arbeidsrecht besproken. De belangrijkste of noemenswaardige uitspraken en artikelen passeren hier de revue.
Uiteraard mag u ook zelf ideeën aandragen. Wellicht ziet u het antwoord daarop hier op de site volgende week terug!
Wilt u niets missen? Meld u zich dan hieronder aan voor de maandelijkse nieuwsbrief!