Waar kunnen wij u mee helpen? How can we help you?
Search
Contact
Wijziging standplaats leidt tot verplichting compensatie

Wijziging standplaats leidt tot verplichting compensatie

Gepubliceerd: 18-jul-2018 08:00

Veelal is in een arbeidsovereenkomst opgenomen dat werkgever – in alle redelijkheid – de standplaats van werknemer mag wijzigen. De WW-richtlijnen geven voorts aan dat een wijziging in de reisafstand tot 1 uur enkele reis reëel geacht kan worden. In de kwestie die hieronder besproken wordt, wijzigde de reisafstand voor de werknemers van gemiddeld 30 naar 130 kilometer. Het Gerechtshof te Den Bosch diende zich uit te laten over de vraag of dat nog wel reëel genoemd kan worden.

Overgang van Onderneming

Twee werknemers stapten namelijk naar de rechter om deze vraag beantwoord te krijgen. Zij waren in dienst van de rechtsvoorganger van Comserve op de serviceafdeling. Per 01 april 2015 is sprake van overgang van onderneming door Comserve die de werknemers direct vrijstelt van werk en waarbij alle rechten en verplichtingen door Comserve worden overgenomen, waaronder een netto reiskostenvergoeding van circa € 150, gebaseerd op een enkele reisafstand woon-werk van ongeveer 30 kilometer.

Wijziging standplaats

Met ingang van 22 april 2015 worden werknemers door Comserve tewerkgesteld op een andere standplaats, waarbij het woon-werkverkeer van 30 naar 130 km enkele reis verandert. Werknemers ontvangen ter compensatie daarvan gedurende 6 maanden een reiskostenvergoeding van € 360 in plaats van de hiervoor genoemde € 150. Na verloop van deze 6 maanden, ontvangen beide werknemers nog slechts een reiskostenvergoeding van € 180, zijnde de maximale reiskostenvergoeding die bij Comserve geldt. De werknemers vorderen in eerste aanleg volledige compensatie van de reiskosten.

Toekenning reiskostencompensatie

De kantonrechter gaat – deels – met de werknemers mee en wijst een langere compensatieregeling toe, lopende van oktober 2015 tot en met april 2019, waarin dan jaarlijks een trapsgewijze afbouw plaatsvindt tot aan voornoemd maximaal te vergoeden bedrag van € 180.

Eenzijdige wijziging en goed werkgeverschap

De werknemers laten het hier niet bij en stellen hoger beroep in bij het Gerechtshof waarbij zij hun vorderingen aanvullen met vergoeding van de met het reizen gemoeide reistijd alsook vorderen zij toekenning van een jaarlijkse bonus ter compensatie van de maximale reiskotenvergoeding die bij Comserve geldt.

Het Gerechtshof constateert dat de eenzijdige standplaatswijziging dient te worden getoetst aan het criterium van goed werkgeverschap (7:611BW). De Standplaatswijziging leidt in dit geval tot een ruime verviervoudiging van de enkele reisafstand en ligt geheel in de risicosfeer van Comserve waardoor de werknemers met forse extra kosten worden geconfronteerd.  Van Comserve mag in die lijn dan verwacht worden dat zij hier een passende compensatie voor biedt. De aangeboden regeling van 6 maanden wordt daarbij als onvoldoende beschouwd. De door de kantonrechter opgelegde gefaseerde afbouw in een tijdsbestek van bijna 5 jaar is daarbij alleszins redelijk.

 Toekenning tegemoetkoming extra reisuren

De werknemers hebben voorts een maandelijks tegemoetkoming gevorderd van 20 uur reistijd. Door de toename van de reisafstand is de reistijd van de werknemers met 40 tot 60 uur per maand toegenomen. Het Gerechtshof oordeelt dat de werknemers voltijd werken, de standplaatswijziging in de risicosfeer van werkgever ligt en de reistijdtoename op 2 uur per dag, minimaal 40 uur per maand. Van Comserve mag als goed werkgever worden verwacht dat zij de werknemers gedurende enige tijd tegemoetkomt voor deze extra reistijd en acht daarbij een jaarlijkse afbouw van 15, naar 10, naar 5 uur te verlonen uren per werknemer per maand redelijk.

Toekenning bonus?

Er is ook winst voor Comserve in deze: de door de werknemers gevorderde bonus wordt door het Gerechtshof afgewezen. Het feit dat deze onverplichte bonus als arbeidsvoorwaarde zou dienen te gelden, wordt door het Gerechtshof niet mee overgenomen. Lees voor meer informatie over het al dan niet aannemen van een arbeidsvoorwaarde dit artikel.

NOVO’s tip

Het vraagstuk omtrent wijziging van standplaats is een in de praktijk veel voorkomend discussiepunt. Wat kan en mag wel en niet en waar liggen de grenzen? Het Gerechtshof heeft daar met deze uitspraak (iets) meer duidelijkheid in gegeven. Een adequate afbouwregeling en het in gesprek gaan met de werknemers is daarbij essentieel om als goed werkgever te acteren. Wilt u weten waar uw mogelijkheden hierbij liggen of wat juist niet kan? Neem dan vrijblijvend contact op met NOVO Advocaten te Breda, specialist in het arbeidsrecht. U kunt contact opnemen via info@novo-advocaten.nl of bellen naar 076-2056040.

Disclaimer

Onze blogs en publicaties op deze website bevatten informatie van algemene informatieve aard. Afhankelijk van de feitelijke omstandigheden van een specifiek geval kan de informatie op bepaalde gevallen niet, dan wel verminderd van toepassing zijn. De informatie in de blogs/publicaties is niet bedoeld als, en dient niet te worden beschouwd als, juridisch advies van welke aard dan ook. NOVO Advocaten is dan ook niet aansprakelijk voor de gevolgen van het eventuele gebruik dat van de informatie wordt gemaakt, zonder dat deskundig juridisch advies is ingewonnen. Juridisch advies is altijd maatwerk. Wint u dus in een voorkomend geval altijd deskundig juridisch advies in.

Disclaimer

De blogs en publicaties op deze website bevatten informatie van algemene informatieve aard. Afhankelijk van de feitelijke omstandigheden van een specifiek geval kan de informatie op bepaalde gevallen niet, dan wel verminderd van toepassing zijn. De informatie in de blogs/publicaties is niet bedoeld als, en dient niet te worden beschouwd als, juridisch advies van welke aard dan ook. NOVO Advocatuur en Mediation is dan ook niet aansprakelijk voor de gevolgen van het eventuele gebruik dat van de informatie wordt gemaakt, zonder dat deskundig juridisch advies is ingewonnen. Juridisch advies is altijd maatwerk. Wint u dus in een voorkomend geval altijd deskundig juridisch advies in.

Neem contact met ons op

Nieuwsbrief

Wekelijks worden de actualiteiten binnen het arbeidsrecht besproken. De belangrijkste of noemenswaardige uitspraken en artikelen passeren hier de revue.
Uiteraard mag u ook zelf ideeën aandragen. Wellicht ziet u het antwoord daarop hier op de site volgende week terug!
Wilt u niets missen? Meld u zich dan hieronder aan voor de maandelijkse nieuwsbrief!