Waar kunnen wij u mee helpen? How can we help you?
Search
Contact
Zwanger? ‘Dat maakt het wel anders’

Zwanger? ‘Dat maakt het wel anders’

Gepubliceerd: 26-feb-2019 08:00

Een opgenomen telefoongesprek waarin werkgever duidelijk maakt dat sollicitante wel was aangenomen als zij niet zwanger was geweest, is doorslaggevend om aan te nemen dat werkgever sollicitante heeft gediscrimineerd op basis van geslacht.

“Effe niet handig”

Werkneemster heeft in 2015 voor werkgever gewerkt via een uitzendbureau en haar hierna een positief getuigenschrift verstrekt. Zij stuurde een open sollicitatie naar dezelfde werkgever en werd vervolgens uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek. Hierna hebben sollicitante en werkgever nog een gesprek gehad. In dit gesprek deelt sollicitante mee dat zij zwanger is. Na dit gesprek belt sollicitante de werkgever, dit gesprek heeft zij opgenomen.

Hierin maakt werkgever duidelijk dat zij niet aangenomen is omdat ze zwanger is. “Dat betekent dat ik je als ik je inwerk, laat inwerken, want ik dacht laat haar inwerken maar vier maanden is lang en dan vergeet je alles weer. En eh dus ik vond het niet handig.” (…) “En… dus… Ik had zoiets van nou ja dat is gewoon effe niet handig om te doen. Euh ik wil het zo even (?) zo van nou zodra je bevallen bent en alles is goed gegaan – want je weet ook niet hoe dat gaat, gewoon als alles goed gaat dat je daarna weer contact met mij opneemt. Want je bent wel zover gekomen en ik dacht van nou ok prima maar ehm het is gewoon niet handig om nu in te werken. Want je krijgt echt heel veel informatie en dat is gewoon niet handig.” (…)

Werkgever vertelt sollicitante in dat gesprek ook dat zij na haar bevalling mag terugbellen voor een baan. Maar als sollicitante dat doet laat hij weten dat er sprake is van een personeelsstop.

Hierop heeft sollicitante een klacht ingediend bij het College voor de Rechten van de Mens. Het College oordeelt dat werkgever verboden onderscheid heeft gemaakt op grond van geslacht. Uitspraken van het College zijn echter niet bindend en om die reden moest de beklaagster naar de rechter voor een bindende uitspraak.

Wat is de schade als er geen arbeidsovereenkomst is?

In dit geval was nog geen sprake van een arbeidsovereenkomst en om die reden kan schadevergoeding alleen op grond van onrechtmatige daad worden gevorderd.

De kantonrechter in Den Haag is van oordeel dat sollicitante wel aangenomen was als zij niet zwanger was geweest. Dit leidt zij af aan de woorden “dit maakt de zaak wel anders”. Nergens blijkt dat sollicitant niet geschikt zou zijn voor de functie. Ook dat er na het telefoongesprek alsnog een baan aangeboden werd als zij na de bevalling nog interesse zou hebben.

Het bovenstaande leidt er volgens de kantonrechter toe dat werkgever onrechtmatig heeft gehandeld en de geleden schade dient te vergoeden.

Deze berekent de rechter aan de hand van de verwachte duur van de arbeidsovereenkomst en het aantal uur dat sollicitante zou gaan werken. Op basis hiervan wijst de kantonrechter een materiële schadebedrag toe van bijna €40.000.

NOVO’s tip:

Een veel voorkomende vraag in het arbeidsrecht is of geluidsfragmenten mogen worden gebruikt in een rechtszaak (zie ook ons laatste nieuwsbericht hierover). In deze uitspraak is het wederom duidelijk geworden dat dit doorslaggevend kan zijn in een procedure.

Ben je benieuwd welke vragen je wel en niet mag stellen bij een sollicitatieprocedure of hoe je een gesprek met een kandidaat moet inkleden? Of wil je de interne sollicitatieprocedure met ons bespreken? Neem daarvoor contact op met NOVO Advocaten te Breda, Specialisten in Arbeidsrecht. U kunt ons bereiken per mail op info@novo-advocaten.nl of telefonisch op nummer 076-2056040.

Disclaimer

Onze blogs en publicaties op deze website bevatten informatie van algemene informatieve aard. Afhankelijk van de feitelijke omstandigheden van een specifiek geval kan de informatie op bepaalde gevallen niet, dan wel verminderd van toepassing zijn. De informatie in de blogs/publicaties is niet bedoeld als, en dient niet te worden beschouwd als, juridisch advies van welke aard dan ook. NOVO Advocaten is dan ook niet aansprakelijk voor de gevolgen van het eventuele gebruik dat van de informatie wordt gemaakt, zonder dat deskundig juridisch advies is ingewonnen. Juridisch advies is altijd maatwerk. Wint u dus in een voorkomend geval altijd deskundig juridisch advies in.

Disclaimer

De blogs en publicaties op deze website bevatten informatie van algemene informatieve aard. Afhankelijk van de feitelijke omstandigheden van een specifiek geval kan de informatie op bepaalde gevallen niet, dan wel verminderd van toepassing zijn. De informatie in de blogs/publicaties is niet bedoeld als, en dient niet te worden beschouwd als, juridisch advies van welke aard dan ook. NOVO Advocatuur en Mediation is dan ook niet aansprakelijk voor de gevolgen van het eventuele gebruik dat van de informatie wordt gemaakt, zonder dat deskundig juridisch advies is ingewonnen. Juridisch advies is altijd maatwerk. Wint u dus in een voorkomend geval altijd deskundig juridisch advies in.

Neem contact met ons op

Nieuwsbrief

Wekelijks worden de actualiteiten binnen het arbeidsrecht besproken. De belangrijkste of noemenswaardige uitspraken en artikelen passeren hier de revue.
Uiteraard mag u ook zelf ideeën aandragen. Wellicht ziet u het antwoord daarop hier op de site volgende week terug!
Wilt u niets missen? Meld u zich dan hieronder aan voor de maandelijkse nieuwsbrief!