Waar kunnen wij u mee helpen? How can we help you?
Search
Contact
Vingerscanautorisatiesysteem Manfield niet AVG-proof

Vingerscanautorisatiesysteem Manfield niet AVG-proof

Gepubliceerd: 23-aug-2019 08:00

Op 12 augustus heeft de Rechtbank te Amsterdam een bijzondere zaak gewezen waarin werkneemster en werkgever samen de Amsterdamse rechter verzochten om een beslissing te nemen over een vingerscanautorisatesysteem die schoenenzaak Manfield heeft ingevoerd. Werkneemster weigert haar vingerafdruk af te staan, waarop zowel werkgever als werkneemster willen weten of dit op de juiste gronden wordt geweigerd.

Vingerscan om fraude tegen te gaan

Manfield heeft een vingerscanautorisatiesysteem ingezet vanwege een fraude situatie waarbij werknemers kennelijk toegangs- en/of werknemerspassen (ongevraagd) van elkaar (uit)lenen. Dat is voor Manfield reden om de vingerscanauthorisatie in te voeren.

Werkneemster is van oordeel dat het verzamelen van biometrische gegevens (gegevens waarmee de identiteit van een persoon vast te stellen is; een vingerafdruk valt hieronder) alleen mag bij authenticatie- of beveiligingsdoeleinden.

Strijd met AVG

De Amsterdamse rechter oordeelt dat werkneemster het gebruik van de vingerscanautositatiesysteem mag weigeren omdat deze in strijd is met de AVG. Manfield kan niet aantonen dat het noodzakelijk dat er een vingerscan moet worden afgegeven en dat alternatieven zoals cijfercodes, werknemers- en/of toegangspassen voldoende zijn onderzocht en niet het doel bereiken dat Manfield voor ogen heeft met de beveiliging van de kassasystemen.

Het bedrijfsbelang (fraudebestrijding) moet plaatsmaken voor de bescherming van privacy van de werknemers van Manfield.

NOVO’s tip

Privacyrecht en arbeidsrecht zijn innig met elkaar verweven. Een werkgever heeft de privacy van haar werknemers te eerbiedigen; in bepaalde gevallen moet het bedrijfsbelang hiervoor wijken. Wilt u meer weten over de privacy op de werkvloer? Neem contact op met specialisten arbeidsrecht van NOVO Advocaten te Breda. Stuur een e-mail naar info@novo-advocaten.nl of bel naar 076-2056040, we staan je graag te woord.

Disclaimer

Onze blogs en publicaties op deze website bevatten informatie van algemene informatieve aard. Afhankelijk van de feitelijke omstandigheden van een specifiek geval kan de informatie op bepaalde gevallen niet, dan wel verminderd van toepassing zijn. De informatie in de blogs/publicaties is niet bedoeld als, en dient niet te worden beschouwd als, juridisch advies van welke aard dan ook. NOVO Advocaten is dan ook niet aansprakelijk voor de gevolgen van het eventuele gebruik dat van de informatie wordt gemaakt, zonder dat deskundig juridisch advies is ingewonnen. Juridisch advies is altijd maatwerk. Wint u dus in een voorkomend geval altijd deskundig juridisch advies in.

 

Disclaimer

De blogs en publicaties op deze website bevatten informatie van algemene informatieve aard. Afhankelijk van de feitelijke omstandigheden van een specifiek geval kan de informatie op bepaalde gevallen niet, dan wel verminderd van toepassing zijn. De informatie in de blogs/publicaties is niet bedoeld als, en dient niet te worden beschouwd als, juridisch advies van welke aard dan ook. NOVO Advocatuur en Mediation is dan ook niet aansprakelijk voor de gevolgen van het eventuele gebruik dat van de informatie wordt gemaakt, zonder dat deskundig juridisch advies is ingewonnen. Juridisch advies is altijd maatwerk. Wint u dus in een voorkomend geval altijd deskundig juridisch advies in.

Neem contact met ons op

Nieuwsbrief

Wekelijks worden de actualiteiten binnen het arbeidsrecht besproken. De belangrijkste of noemenswaardige uitspraken en artikelen passeren hier de revue.
Uiteraard mag u ook zelf ideeën aandragen. Wellicht ziet u het antwoord daarop hier op de site volgende week terug!
Wilt u niets missen? Meld u zich dan hieronder aan voor de maandelijkse nieuwsbrief!