Waar kunnen wij u mee helpen? How can we help you?
Search
Contact
Oproepkrachten en vaste contracten in tijden van Corona

Oproepkrachten en vaste contracten in tijden van Corona

Gepubliceerd: 15-feb-2021 08:00

Oproepkrachten en vaste contracten in tijden van Corona

In dit artikel bespreken we de situatie waarin een werkgever net voor de Corona-crisis een werknemer heeft aangenomen voor de duur van een jaar, maar de werknemer in kwestie niet van de beloofde werkuren kon voorzien.

Oproepovereenkomst als kok

De feiten zijn als volgt. Werknemer is als basiskok aangenomen op 2 maart 2020. De arbeidsovereenkomst zou 1 jaar duren, met een minimaal aantal uren van 4 uur per week. Vanwege de Corona-crisis sluit de onderneming medio maart 2020 haar deuren. Werknemer heeft dan drie keer voor werkgever gewerkt. In juni 2020 opent de onderneming haar deuren weer en wordt werknemer weer opgeroepen om te komen werken. Werknemer wordt wederom drie keer opgeroepen. Hierna laat werkgever in een gesprek met werknemer weten dat hij de samenwerking vroegtijdig wenst te beëindigen. Werkgever belooft werknemer uit te zoeken hoe een vroegtijdige beëindiging van het arbeidscontract vorm gegeven kan worden. Omdat werknemer heeft aangegeven beschikbaar te zijn voor arbeid, geeft werkgever aan dat hij hem zal oproepen indien nodig. Echter, werknemer wordt daarna niet meer oproepen.

Werknemer verzoekt daarop de Gelderse rechter om betaling van achterstallig loon, voor recht te verklaren dat werkgever ernstig verwijtbaar heeft gehandeld, betaling van een billijke vergoeding en ontbinding van de arbeidsovereenkomst.

Een redelijk oordeel

De rechter oordeelt allereerst dat er een noodzaak moet zijn om de arbeidsovereenkomst op de korts mogelijke termijn te eindigen. Voorts deelt de rechter de mening van werknemer dat er aan de zijde van de werkgever inderdaad sprake is van verwijtbaar handelen maar is de situatie niet zodanig dat er van ernstig verwijtbaar handelen gesproken kan worden. De rechter ziet dus geen aanleiding voor de toewijzing van een billijke vergoeding. De rechter rekent het de werkgever wel aan dat hij de gewerkte uren van werknemer onbetaald heeft gelaten. Zijn betalingsonmacht mag niet voor rekening van werknemer komen. De vier uren per week in de periode maart tot en met mei 2020 en juni 2020 tot aan einde dienstverband moeten derhalve alsnog worden betaald. Dat er in die periode niet genoeg werk was voor werknemer en hij niet is opgeroepen komt voor rekening van de werkgever.

NOVO’s tip

Een zure appel voor werkgever in deze financieel zware tijden. De werkgever kon begin maart natuurlijk nooit voorspellen dat een pandemie zijn onderneming zou komen verstoren. De onzekerheid die hij na maart 2020 ervaarde, speelt helaas in 2021 nog steeds voor vele ondernemingen.

Wilt u juridisch advies over de soorten arbeidsovereenkomsten die er zijn omdat u ook in de Corona-crisis uw arbeidspopulatie wilt/moet aanpassen? Neem contact op met NOVO Advocatuur en Mediation te Breda, Specialist in Arbeidsrecht via  info@novo-advocatuur.nl of 076-2056040.   

 

Disclaimer

De blogs en publicaties op deze website bevatten informatie van algemene informatieve aard. Afhankelijk van de feitelijke omstandigheden van een specifiek geval kan de informatie op bepaalde gevallen niet, dan wel verminderd van toepassing zijn. De informatie in de blogs/publicaties is niet bedoeld als, en dient niet te worden beschouwd als, juridisch advies van welke aard dan ook. NOVO Advocatuur en Mediation is dan ook niet aansprakelijk voor de gevolgen van het eventuele gebruik dat van de informatie wordt gemaakt, zonder dat deskundig juridisch advies is ingewonnen. Juridisch advies is altijd maatwerk. Wint u dus in een voorkomend geval altijd deskundig juridisch advies in.

Neem contact met ons op

Nieuwsbrief

Wekelijks worden de actualiteiten binnen het arbeidsrecht besproken. De belangrijkste of noemenswaardige uitspraken en artikelen passeren hier de revue.
Uiteraard mag u ook zelf ideeën aandragen. Wellicht ziet u het antwoord daarop hier op de site volgende week terug!
Wilt u niets missen? Meld u zich dan hieronder aan voor de maandelijkse nieuwsbrief!