nl-NLen-GB
Waar kunnen wij u mee helpen? How can we help you?
Search
Contact
Wat is de invloed van de #metoo-beweging op het Nederlandse arbeidsrecht?

Wat is de invloed van de #metoo-beweging op het Nederlandse arbeidsrecht?

Gepubliceerd: 10-mei-2021 08:00

Wat is de invloed van de #metoo-beweging op het Nederlandse arbeidsrecht?

De MeToo-beweging komt op tegen seksueel grensoverschrijdend gedrag en is in 2017 gestart met de inmiddels alom bekende #metoo op Social Media. Ook in Nederland is deze beweging bekend en inmiddels zijn er ook een aantal uitspraken geweest die (mede) door deze bekendheid en het overstijgen van grenzen om hierover naar buiten te treden een ander licht schijnen op de verantwoordelijkheden van de werkgever voor het creëren van een veilige werkomgeving, vrij van seksueel ongewenst gedrag. Recent is daar de uitspraak van de Kantonrechter te Amsterdam bij gekomen. Hierbij werd het Amsterdamse beursbedrijf Optiver veroordeeld tot betaling van maar liefst € 410.000 aan een van haar vrouwelijke handelaren (‘traders’). De kantonrechter stelde vast dat Optiver heeft gezorgd voor een onveilige en vrouwonvriendelijke werkvloer.

Traders

De situatie is als volgt. Op het hoofdkantoor van Optiver in Amsterdam werken ongeveer 470 mensen waaronder 75 vrouwelijke medewerkers. Elk half jaar komt er nieuwe lichting werknemers van de zogeheten STEM-studies (science, technology, engineering en mathematics). Traditioneel gezien studeren er meer mannen af aan deze studies dan vrouwen. Van de 119 traders, is er slechts één vrouwelijke trainee trader. Werkneemster in kwestie heeft een Britse nationaliteit en is sinds 2014 in dienst van Optiver als handelaar. In 2017 heeft zij vanwege een uitstekende score promotie gekregen. Na deze promotie zijn de eindejaarsevaluaties evenwel minder positief geworden.

Intimidatie en discriminatie

In januari 2020 gaat ze in gesprek met Optiver over een minnelijke regeling omdat zij vanwege intimidatie en discriminatie op basis van haar geslacht niet langer voor Optiver wenst te werken. Optiver geeft aan dat zij verlof kan opnemen met doorbetaling van het reguliere salaris en gaat verder niet in op het door werkneemster gestelde.   

Vorderingen

Werkneemster start daarop een procedure en vordert een billijke vergoeding van bijna zeven ton, een transitievergoeding van bijna € 62.000 en een schadevergoeding van bijna 1,3 miljoen euro. Tevens vordert zij dat er aan het bedongen concurrentie- en relatiebeding geen rechten ontleend kunnen worden en uitbetaling van de vakantiedagen. Hieraan legt werkneemster ten grondslag dat Optiver ernstig verwijtbaar heeft gehandeld en dat zij het slachtoffer is geworden van onder meer ongewenste betastingen, seksueel intimiderende gebaren, geluiden, opmerkingen en grappen en ook rechtstreeks intimiderend (pest)gedrag.

Uitspraak

De Amsterdamse kantonrechter oordeelt dat Optiver inderdaad ernstig verwijtbaar heeft gehandeld. Vastgesteld wordt dat er binnen Optiver een harde en competitieve bedrijfscultuur bestaat. De traders werken onder grote druk om een zo hoog mogelijk financieel resultaat te bereiken. Deze hoge werkdruk creëerde losse omgangsvormen. Seksueel geladen uitingen, een Whatsapp-groep waar naaktfoto’s van vrouwen werden gedeeld en bezoekjes aan stripclubs na bedrijfsuitjes worden als enkele voorbeelden genoemd.

Angst voor bedrijfscultuur leidt tot gemis aan potentiële klandizie

Een en ander heeft er voor werkneemster voor gezorgd dat zij niet meer naar bedrijfsuitjes en netwerkbijeenkomsten durfde omdat zij zich niet veilig voelde en als gevolg daarvan potentiele klanten misliep. Het ontbreken van een vertrouwenspersoon en een duidelijke klachtenprocedure van Optiver getuigt daarbij voorts van een passieve houding van Optiver. De rechter merkt in dit verband uitdrukkelijk op en verwijst wellicht naar de #metoo-beweging: “Geoordeeld wordt dat naar hedendaagse maatstaven geen enkele werkgever het zich kan permitteren om een dergelijke situatie lang te laten voortbestaan.”

De rechter wijst toe: een transitievergoeding van bijna € 64.000, een billijke vergoeding van € 350.000, uitbetaling van de openstaande vakantiedagen en Optiver kan geen rechten ontlenen aan de overeengekomen concurrentie- en relatiebeding. De gevorderde schadevergoeding wordt afgewezen.

NOVO’s tip

De uitspraak is te lezen als een reactie vanuit het Nederlandse arbeidsrecht op ongezonde werkculturen. Het actief voorkomen van incidenten op de werkvloer en het veranderen van een hele bedrijfscultuur is moeilijk, maar niets doen, is uit den boze. Wat iedere werkgever in ieder geval kan doen is een vertrouwenspersoon aanwijzen en een klachtenprocedure opzetten (maar bovenal uiteraard zorgen voor een veilige werkomgeving!). Vragen over dit artikel? Neem contact op met NOVO Advocatuur en Mediation te Breda, Specialist in Arbeidsrecht U unt ons bereiken via  info@novo-advocatuur.nl of 076-2056040. 

 

 

 

 

 

Rez Gaff

Zelfstandig jurist

"2020 was niet het meest ideale jaar om af te studeren (Ondernemingsrecht, Tilburg University) want veel advocatenkantoren durfden het vanzelfsprekend niet aan om een jurist aan te nemen. Ik merkte dat het aantal dossiers en nieuwe cliënten er niet minder op was geworden, alleen de vraag naar een fulltime jurist was afgenomen. Vandaar dat ik op ZZP-basis ben gaan werken als jurist ondernemingsrecht voor enkele advocatenkantoren, waaronder ook NOVO. 

Hiervoor heb ik stages gelopen in het bedrijfsleven en bij NOVO Advocatuur en gewerkt in de financiële sector. Het vertalen van complexe wetten en regels naar gewone-mensen-taal en zo mensen en bedrijven kunnen helpen met het behalen van hun doel geeft mij energie. Het adviseren van ondernemers biedt de mogelijkheid om in elke fase van de onderneming te kunnen fungeren als een vraagbaak en samen op zoek te gaan naar creatieve en efficiënte oplossingen."

 

Disclaimer

De blogs en publicaties op deze website bevatten informatie van algemene informatieve aard. Afhankelijk van de feitelijke omstandigheden van een specifiek geval kan de informatie op bepaalde gevallen niet, dan wel verminderd van toepassing zijn. De informatie in de blogs/publicaties is niet bedoeld als, en dient niet te worden beschouwd als, juridisch advies van welke aard dan ook. NOVO Advocatuur en Mediation is dan ook niet aansprakelijk voor de gevolgen van het eventuele gebruik dat van de informatie wordt gemaakt, zonder dat deskundig juridisch advies is ingewonnen. Juridisch advies is altijd maatwerk. Wint u dus in een voorkomend geval altijd deskundig juridisch advies in.

Neem contact met ons op

Nieuwsbrief

Wekelijks worden de actualiteiten binnen het arbeidsrecht besproken. De belangrijkste of noemenswaardige uitspraken en artikelen passeren hier de revue.
Uiteraard mag u ook zelf ideeën aandragen. Wellicht ziet u het antwoord daarop hier op de site volgende week terug!
Wilt u niets missen? Meld u zich dan hieronder aan voor de maandelijkse nieuwsbrief!