Waar kunnen wij u mee helpen? How can we help you?
Search
Contact
Rechter geeft vervangende toestemming Ondernemingsraad

Rechter geeft vervangende toestemming Ondernemingsraad

Gepubliceerd: 02-aug-2021 08:00

Rechter geeft vervangende toestemming Ondernemingsraad

Binnen een onderneming (met 50 of meer werknemers) behartigt de Ondernemingsraad de belangen van de onderneming. In het belang van de onderneming kan de Ondernemingsraad advies geven of zelfs in sommige gevallen toestemming geven (of weigeren) voor bepaalde besluiten van een werkgever. Indien de Ondernemingsraad geen toestemming wil geven, kan een werkgever de kantonrechter vragen om vervangende toestemming (artikel 27 lid 4 WOR) te geven. Wanneer dit (onder andere) mogelijk is, wordt in dit artikel uitgelegd aan de hand van een recente uitspraak van de kantonrechter. 

Gewijzigde roosters

De situatie is als volgt. In december 2020 vraagt werkgever, Qbuzz, aan de Ondernemingsraad om in te stemmen met het invoeren van gewijzigde buschauffeurroosters. De Ondernemingsraad verleent deze toestemming niet omdat de chauffeurs met de vernieuwde roosters 33 procent meer weekend- en late diensten moeten werken. Vóór het voorgenomen besluit voor het invoeren van de nieuwe roosters, dat aan de Ondernemingsraad werd voorgelegd, heeft Qbuzz meerdere alternatieve mogelijkheden voorgelegd aan de betrokken werknemers. Deze alternatieven werden allemaal geweigerd.

Belangenafweging

Nu de werknemers en nu ook de Ondernemingsraad geen toestemming willen verlenen voor de nodige wijzigingen, verzoekt Qbuzz de kantonrechter om vervangende toestemming. 

De Utrechtse kantonrechter maakt voor de beoordeling van het geschil een belangenafweging, waarbij alle omstandigheden worden meegewogen. Met andere woorden, wiens belangen wegen het zwaarst?

De rechter gaat bij het afwegen van de belangen uit van de volgende uitgangspunten. Qbuzz vindt dat zij genoodzaakt is de roosters te wijzigen als gevolg van de daling van het aantal reizigers vanwege de coronapandemie. Zij heeft als werkgever de lasten zo goed mogelijk willen verdelen over de werknemers. De gewijzigde roosters blijkt voor enkelen – maar niet alle werknemers – zwaar te zijn.

De Ondernemingsraad is van mening dat er onvoldoende onderzoek is gedaan naar alternatieve mogelijkheden waarbij werknemers minder belast werden met weekend- en late diensten.

De rechter oordeelt uiteindelijk dat de roosterwijzigingen vanuit bedrijfsorganisatorische en bedrijfssociaal optiek gerechtvaardigd was. Het belang van Qbuzz prevaleert en weegt in dit geval zwaarder.

NOVO’s tip

Belangrijk in deze casus is dat werkgever meerdere alternatieven heeft aangeboden aan de betrokken werknemers. Zowel de werknemers als de Ondernemingsraad is in de gelegenheid gesteld om hun zienswijze kenbaar te maken; een erg belangrijke afweging wil een verzoek om vervangende toestemming kans van slagen hebben. Hulp nodig bij het doorlopen van het nemen van een juridisch correct besluit of met communicatie met je ondernemingsraad? Wil je als Ondernemingsraad zelf meer weten over jullie rechten en plichten? Neem contact op met NOVO Advocatuur en Mediation te Breda, Specialist in Arbeidsrecht, via  info@novo-advocatuur.nl of 076-2056040.   

Disclaimer

De blogs en publicaties op deze website bevatten informatie van algemene informatieve aard. Afhankelijk van de feitelijke omstandigheden van een specifiek geval kan de informatie op bepaalde gevallen niet, dan wel verminderd van toepassing zijn. De informatie in de blogs/publicaties is niet bedoeld als, en dient niet te worden beschouwd als, juridisch advies van welke aard dan ook. NOVO Advocatuur en Mediation is dan ook niet aansprakelijk voor de gevolgen van het eventuele gebruik dat van de informatie wordt gemaakt, zonder dat deskundig juridisch advies is ingewonnen. Juridisch advies is altijd maatwerk. Wint u dus in een voorkomend geval altijd deskundig juridisch advies in.

Neem contact met ons op

Nieuwsbrief

Wekelijks worden de actualiteiten binnen het arbeidsrecht besproken. De belangrijkste of noemenswaardige uitspraken en artikelen passeren hier de revue.
Uiteraard mag u ook zelf ideeën aandragen. Wellicht ziet u het antwoord daarop hier op de site volgende week terug!
Wilt u niets missen? Meld u zich dan hieronder aan voor de maandelijkse nieuwsbrief!