Waar kunnen wij u mee helpen? How can we help you?
Search
Contact
Repeterend grensoverschrijdend gedrag leidt tot een geldig ontslag op staande voet

Repeterend grensoverschrijdend gedrag leidt tot een geldig ontslag op staande voet

Gepubliceerd: 06-sep-2021 08:00

Repeterend grensoverschrijdend gedrag leidt tot een geldig ontslag op staande voet

Helaas gebeurt het vaker dan je denkt dat er ook op de werkvloer ruzietjes zijn, korte woordenwisselingen of ander ongewenst gedrag. Maar wat als een werknemer keer op keer collega’s én directie onheus bejegent, uitscheldt of agressief te woord staat?

Ben je scheel ofzo

Dit was de kwestie die bij de kantonrechter te Arnhem aan de orde kwam.  Een werknemer, werkzaam in de dienstverlenende sector, is op 21 februari, 16 maart, 03 april en 16 april fors buiten zijn boekje gegaan in de wijze van communicatie met collega’s. Op 6 april heeft werknemer daar ook een officiële waarschuwing voor ontvangen. Evenwel blijft zijn gedrag onaangepast en gaat hij door met zijn grensoverschrijdende uitvallen. De laatste maal heeft hij daarbij tegen een collega “ben je scheel ofzo” geroepen.

Voor werkgever was hiermee de maat vol en werd een ontslag op staande voet gegeven. 

Verbetertraject?

Ter zitting gaf werknemer aan dat zijn opmerkingen geen reden voor ontslag op staande voet zijn, daar dit een té verstrekkende maatregel zou zijn. Naar zijn oordeel is er “slechts” sprake van disfunctioneren en dient daarbij een verbetertraject te worden aangeboden, maar is er geen grondslag voor ontslag op staande voet.

Repeterende grensoverschrijdende gedragingen

De kantonrechter gaat daar niet in mee en geeft aan dat de repeterende grensoverschrijdende gedragingen binnen zo’n korte tijd, zonder dat daarvoor een gegronde verklaring of rechtvaardiging bestaat, tot gevolg hebben dat werkgever op staande voet mocht ontslaan.

De rechter overweegt daarbij dat werknemer al meerdere keren gewaarschuwd was, zowel mondeling als schriftelijk, dat uitvallen tegen collega’s ongepast en onprofessioneel is, en al helemaal in een dienstverlenend beroep, dat de uitlatingen zich afgespeeld hebben binnen een kort tijdsbestek, terwijl het dienstverband nog niet lang was.

NOVO’s tip

Zo zie je maar. Ook ruzietjes of woordenwisselingen tussen collega’s kunnen – onder omstandigheden – verstrekkende gevolgen hebben. In dit geval heeft de werkgever op juiste wijze het proces van waarschuwingen en gesprekken doorlopen en heeft de rechter alle omstandigheden van het geval op de weegschaal gelegd om te toetsen of in dit geval een ontslag op staande voet gerechtvaardigd was. Wilt u weten hoe u om moet gaan met ruzie op de werkvloer? NOVO Advocatuur en Mediation te Breda, Specialist in Arbeidsrecht staat u graag te woord. U kunt ons bereiken telefonisch op 076-206040 en per mail via info@noo-advocatuur.nl

 

 

 

Disclaimer

De blogs en publicaties op deze website bevatten informatie van algemene informatieve aard. Afhankelijk van de feitelijke omstandigheden van een specifiek geval kan de informatie op bepaalde gevallen niet, dan wel verminderd van toepassing zijn. De informatie in de blogs/publicaties is niet bedoeld als, en dient niet te worden beschouwd als, juridisch advies van welke aard dan ook. NOVO Advocatuur en Mediation is dan ook niet aansprakelijk voor de gevolgen van het eventuele gebruik dat van de informatie wordt gemaakt, zonder dat deskundig juridisch advies is ingewonnen. Juridisch advies is altijd maatwerk. Wint u dus in een voorkomend geval altijd deskundig juridisch advies in.

Neem contact met ons op

Nieuwsbrief

Wekelijks worden de actualiteiten binnen het arbeidsrecht besproken. De belangrijkste of noemenswaardige uitspraken en artikelen passeren hier de revue.
Uiteraard mag u ook zelf ideeën aandragen. Wellicht ziet u het antwoord daarop hier op de site volgende week terug!
Wilt u niets missen? Meld u zich dan hieronder aan voor de maandelijkse nieuwsbrief!