Waar kunnen wij u mee helpen? How can we help you?
Search
Contact
De verstoorde arbeidsverhouding en alle omstandigheden van het geval

De verstoorde arbeidsverhouding en alle omstandigheden van het geval

Gepubliceerd: 18-okt-2021 08:00

Verstoorde arbeidsverhouding en de omstandigheden van het geval

Een verstoorde arbeidsverhouding betekent simpelweg dat partijen niet meer samen kunnen werken. Het is de zogenoemde ‘g-grond’ waarop een arbeidsovereenkomst kan worden ontbonden. Dat niet iedere situatie zich leent voor een dergelijke ontbinding blijkt uit de volgende uitspraak van de Haagse rechter.

Leiding

De situatie is als volgt. Werknemer is sinds 1 april 2015 in dienst bij werkgever als directeur behandelzaken en psychiater. Hij is 32 uur per week als directeur behandelzaken werkzaam en 8 uur per week als psychiater. Hij geeft leiding aan acht dertien managers.

Vertrouwen

In november 2020 krijgt hij een e-mail van twee managers en drie psychiaters waaraan hij leiding geeft of nauw mee werkt. De reden van de e-mail is: “onze zorgen omtrent jouw functioneren”. Tijdens dit gesprek hebben deze vijf medewerkers aangegeven niet meer met werknemer te kunnen werken. Bij brief van 9 november 2020 aan de raad van bestuur hebben de vijf medewerkers vervolgens het vertrouwen in werknemer opgezegd. Hierna volgde een aantal gesprekken tussen de raad van bestuur, werknemer, de betreffende medewerkers en de clustermanager HR. Later zijn deze actoren een mediationtraject aangegaan, maar dit bleek niet te helpen. Naar aanleiding van alle gesprekken en het mediationtraject, besluit de raad van bestuur bij brief van 24 november 2020 om werknemer te ontheffen van zijn werkzaamheden als directeur.

Verbetertraject

Werkgever verzoekt de kantonrechter om een beëindiging van de arbeidsovereenkomst op grond van een verstoorde arbeidsverhouding. De Haagse kantonrechter is evenwel van oordeel dat er (nog) geen sprake is van een verstoorde arbeidsverhouding. Het opzeggen van het vertrouwen is daarbij voor werknemer als donderslag bij heldere hemel gekomen. Namelijk, uit de feedbackrapportages van zes andere collega’s blijkt juist dat hij wél collegiaal en prettig is om mee te werken. Werknemer is voor de gesprekken van november 2020 daarenboven nooit op zijn functioneren aangesproken. Voorts zijn de kritieken van de medewerkers niet onderbouwd of gemotiveerd en is werknemer evenmin in de gelegenheid gesteld om zijn functioneren te verbeteren. Werkgever heeft direct aangestuurd op een ontslag. Een verbetertraject of herplaatsing waren mogelijkheden geweest die onderzocht hadden moeten worden, aldus de kantonrechter.

NOVO’s tip

Dat een verstoorde arbeidsverhouding per geval moet worden gekeken en beoordeeld, blijkt uit het feit dat een andere kantonrechter (rechtbank Noord-Holland) juist wél oordeelde dat er sprake was van een verstoorde arbeidsverhouding. In die casus weigerde werknemer herhaaldelijk te voldoen aan de mondkapjesplicht op de werkvloer. Uit die weigering waren andere conflicten ontstaan waardoor partijen niet meer samen konden werken. De arbeidsovereenkomst werd ontbonden op grond van een aannemelijk geachte verstoorde arbeidsverhouding. Heeft u hulp nodig bij het onderzoeken van de (on)mogelijkheden voor ontbinding van de arbeidsovereenkomst of weet u niet goed op welke grond? Neem contact op met NOVO Advocatuur en Mediation te Breda, Specialist in Arbeidsrecht via  info@novo-advocatuur.nl of 076-2056040.  

 

 

 

 

Disclaimer

De blogs en publicaties op deze website bevatten informatie van algemene informatieve aard. Afhankelijk van de feitelijke omstandigheden van een specifiek geval kan de informatie op bepaalde gevallen niet, dan wel verminderd van toepassing zijn. De informatie in de blogs/publicaties is niet bedoeld als, en dient niet te worden beschouwd als, juridisch advies van welke aard dan ook. NOVO Advocatuur en Mediation is dan ook niet aansprakelijk voor de gevolgen van het eventuele gebruik dat van de informatie wordt gemaakt, zonder dat deskundig juridisch advies is ingewonnen. Juridisch advies is altijd maatwerk. Wint u dus in een voorkomend geval altijd deskundig juridisch advies in.

Neem contact met ons op

Nieuwsbrief

Wekelijks worden de actualiteiten binnen het arbeidsrecht besproken. De belangrijkste of noemenswaardige uitspraken en artikelen passeren hier de revue.
Uiteraard mag u ook zelf ideeën aandragen. Wellicht ziet u het antwoord daarop hier op de site volgende week terug!
Wilt u niets missen? Meld u zich dan hieronder aan voor de maandelijkse nieuwsbrief!