Waar kunnen wij u mee helpen? How can we help you?
Search
Contact
Communicatie rondom toekenning leaseauto

Communicatie rondom toekenning leaseauto

Gepubliceerd: 01-nov-2021 08:00

Communicatie rondom toekenning leaseauto

Werknemer in kwestie geniet al bijna 14 jaar van een leaseauto, maar toch oordeelt het hof dat dit niet een arbeidvoorwaarde is geworden. Werkgever mocht de leaseauto dus (na al die jaren!) innemen.

Zakelijke kilometers

De situatie is als volgt. Werknemer werkt al sinds 1985 voor Ericsson. Vanaf juli 2005 beschikt bij over een leaseauto omdat hij meer dan 12.000 zakelijke kilometers zou gaan rijden. Na de overname van Ericsson door Vodafone is schriftelijk vastgesteld dat werknemer zijn recht op de leaseauto zou behouden.

Overname en fusie

Na afloop van het toen lopende leasecontract zou opnieuw beoordeeld worden of werknemer in aanmerking komt voor een leaseauto. Hetzelfde is vastgesteld bij de fusie tussen Vodafone en Ziggo. In november 2018 (nadat werknemer dus al 13 jaar een leaseauto tot zijn beschikking had)  laat VodafoneZiggo aan werknemer weten dat hij niet meer in aanmerking komt voor een leaseauto. Er geldt voor hem een overgangsregeling, waarbij werknemer nog tot oktober 2025 financieel gecompenseerd zal worden, vanwege het vervallen van de leaseauto.

Feitelijk komt dit neer op een bedrag van 800 euro bruto per maand. Werknemer is het hier mee eens en verzoekt het hof voor recht te laten verklaren dat de leaseauto een arbeidsvoorwaarde is geworden en de arbeidsvoorwaarde niet eenzijdig gewijzigd mag worden.

Communicatie  

Het hof oordeelt als volgt. De werknemer heeft de leaseauto in eerste instantie toegekend gekregen omdat hij meer dan 12.000 zakelijke kilometers reed. Deze voorwaarde is nog steeds van kracht, ondanks dat Ericsson toentertijd slechts twee keer gecontroleerd heeft of werknemer hieraan voldeed. Bij de fusie met Ziggo en overname door Vodafone is het kilometercriterium nog enkele keren bevestigd aan werknemer. Er is herhaaldelijk gecommuniceerd met werknemer over de voorwaarden van de leaseauto.

Instemming OR

Voorts hecht het hof veel waarde aan de goedkeuring van de ondernemingsraad aan het nieuwe mobiliteitsbeleid, waar werknemer ook onder valt.

Concluderend komt het hof tot het oordeel dat de leaseauto geen onvoorwaardelijke arbeidsvoorwaarde is geworden.

NOVO’s tip

Het primaire doel van een leaseauto is veelal om te voorzien in en het faciliteren van woon-werk- en zakelijk verkeer van een werknemer. Het toekennen van een leaseauto onder voorwaarde is een goede manier om jaarlijkse controles te kunnen uitvoeren over het zakelijke verbruik van een leaseauto van de werknemer op basis van functionaliteit. Zorg dat de communicatie rondom de voorwaarden duidelijk en ondubbelzinnig zijn. Heeft u vragen over een eventuele leaseauto voor uzelf of een van uw werknemers? Neem contact op met NOVO Advocatuur en Mediation te Breda, Specialist in Arbeidsrecht via  info@novo-advocatuur.nl of 076-2056040.

 

 

Disclaimer

De blogs en publicaties op deze website bevatten informatie van algemene informatieve aard. Afhankelijk van de feitelijke omstandigheden van een specifiek geval kan de informatie op bepaalde gevallen niet, dan wel verminderd van toepassing zijn. De informatie in de blogs/publicaties is niet bedoeld als, en dient niet te worden beschouwd als, juridisch advies van welke aard dan ook. NOVO Advocatuur en Mediation is dan ook niet aansprakelijk voor de gevolgen van het eventuele gebruik dat van de informatie wordt gemaakt, zonder dat deskundig juridisch advies is ingewonnen. Juridisch advies is altijd maatwerk. Wint u dus in een voorkomend geval altijd deskundig juridisch advies in.

Neem contact met ons op

Nieuwsbrief

Wekelijks worden de actualiteiten binnen het arbeidsrecht besproken. De belangrijkste of noemenswaardige uitspraken en artikelen passeren hier de revue.
Uiteraard mag u ook zelf ideeën aandragen. Wellicht ziet u het antwoord daarop hier op de site volgende week terug!
Wilt u niets missen? Meld u zich dan hieronder aan voor de maandelijkse nieuwsbrief!