Waar kunnen wij u mee helpen? How can we help you?
Search
Contact
Corona en het proportionaliteitsbeginsel

Corona en het proportionaliteitsbeginsel

Gepubliceerd: 27-dec-2021 08:00

Corona en het proportionaliteitsbeginsel

Bijna twee jaar maakt Corona alweer deel uit van ons leven. Dat heeft inmiddels voor een flinke lading jurisprudentie gezorgd op arbeidsrechtgebied, ook deze uitspraken gaan daar over: de strenge coronamaatregelen zorgen er namelijk niet altijd voor dat overtreding daarvan op de werkvloer per definitie tot een ontslag leidt. Het proportionaliteitsbeginsel en de belangenafweging maakt dat een maatregel die de werkgever neemt te rechtvaardigen moet zijn in het licht van de gevolgen voor een werknemer. Hieronder twee voorbeelden van toepassing van het proportionaliteitsbeginsel en de belangenafweging.

Thuisquarantaine

Het eerste voorbeeld gaat over de schending van de thuisquarantaineregels. Werknemer is al sinds 1993 in dienst bij werkgever. Vanwege een integratie-traject waar werknemer in zit, voert hij aangepaste werkzaamheden uit. Tijdens zijn verlof is werknemer naar Kaapverdië afgereisd om zijn zieke vader te bezoeken, terwijl er voor Kaapverdië een code oranje afgegeven was. Werkgever heeft vóór vertrek van werknemer al haar werknemers ingelicht over de in acht te nemen thuisquarantaineperiode na een vakantie. De vrouw van werknemer heeft werkgever gebeld met het verzoek om zijn verlof met een week te verlengen. Werkgever heeft hier toestemming voor gegeven omdat zij ervan uit ging dat het ging om de (verplichte) quarantaineperiode na terugkomst uit een code oranje gebied.

Het tegendeel was evenwel het geval. Werknemer heeft Kaapverdië op 13 mei verlaten, is op 15 mei in Nederland aangekomen en is op 17 mei op werk verschenen, derhalve zonder inachtneming van de thuisquarantaine. 

Werkgever verzoekt de kantonrechter daarop om ontbinding van de arbeidsovereenkomst. De Haagse kantonrechter gaat hier evenwel niet in mee vanwege het 28-jarige dienstverband van werknemer. Ook heeft zijn aanwezigheid op de werkvloer niet tot besmettingen geleid, was hij negatief getest na thuiskomst en heeft werknemer een slechte positie op de arbeidsmarkt als hij ontslagen zou worden.

Wekelijke corona-testen

De Amsterdamse rechter was iets minder mild in het tweede voorbeeld. Werknemer is sinds 2006 in dienst bij werkgever als professionele danser. Werkgever heeft alle werknemers gevraagd om een wekelijkse corona-test af te nemen en in het geval deze positief is dit direct aan werkgever te melden. Werknemer in kwestie weigert. Aan de rechter werd de vraag voorgelegd of de door de danser gestelde inbreuk op de lichamelijke integriteit van de werknemer door het afnemen van een test gerechtvaardigd en proportioneel is.

 

Ja, oordeelt de rechter in deze kwestie. Werkgever mocht deze inbreuk maken omdat er onweersproken is vastgesteld dat alle werknemers van werkgever op minder dan 1,5 meter afstand werken en een alternatief middel dat minder ver strekt is niet genoemd en niet goed voorstelbaar.

NOVO’s tip

Zo zie je maar weer dat het opstellen van de juiste regels altijd maatwerk is en toegespitst dient te zijn op de werksfeer binnen de setting van werkgever. Ga secuur te werk bij het opstellen van een reglement en – zeker -  bij het opleggen van maatregelen in je organisatie. Informeer je werknemers goed over de maatregelen, het waarom, bij voorkeur ook wat je verder onderzocht hebt en ook de gevolgen en consequenties als de regels niet nageleefd worden. We helpen je graag met je interne regelingen en communicatie naar de werknemers toe. Je kunt daarvoor contact opnemen met NOVO Advocatuur en Mediation te Breda, Specialist in Arbeidsrecht via  info@novo-advocatuur.nl of 076-2056040.    

Disclaimer

De blogs en publicaties op deze website bevatten informatie van algemene informatieve aard. Afhankelijk van de feitelijke omstandigheden van een specifiek geval kan de informatie op bepaalde gevallen niet, dan wel verminderd van toepassing zijn. De informatie in de blogs/publicaties is niet bedoeld als, en dient niet te worden beschouwd als, juridisch advies van welke aard dan ook. NOVO Advocatuur en Mediation is dan ook niet aansprakelijk voor de gevolgen van het eventuele gebruik dat van de informatie wordt gemaakt, zonder dat deskundig juridisch advies is ingewonnen. Juridisch advies is altijd maatwerk. Wint u dus in een voorkomend geval altijd deskundig juridisch advies in.

Neem contact met ons op

Nieuwsbrief

Wekelijks worden de actualiteiten binnen het arbeidsrecht besproken. De belangrijkste of noemenswaardige uitspraken en artikelen passeren hier de revue.
Uiteraard mag u ook zelf ideeën aandragen. Wellicht ziet u het antwoord daarop hier op de site volgende week terug!
Wilt u niets missen? Meld u zich dan hieronder aan voor de maandelijkse nieuwsbrief!