Waar kunnen wij u mee helpen? How can we help you?
Search
Contact
Uitbreiding uren, nieuwe arbeidsovereenkomst?

Uitbreiding uren, nieuwe arbeidsovereenkomst?

Gepubliceerd: 17-jan-2022 08:00

Uitbreiding uren, nieuwe arbeidsovereenkomst?

In dit artikel gaan we in op de omstandigheid waarbij werknemer tijdelijk meer uren gaat werken vanwege vervanging bij ziekte of zwangerschapsverlof van een collega. Moet deze uitbreiding van uren dan worden gezien als een afzonderlijke, nieuwe arbeidsovereenkomst of een uitbreiding van de bestaande overeenkomst?

Ketenregeling

Waarom is dit van belang, vraag je je wellicht af. Nou, de ketenregeling bepaalt dat drie opeenvolgende arbeidsovereenkomsten (met een tussenpauze van niet meer dan 6 maanden) die voor een bepaalde tijd zijn aangegaan leiden tot een arbeidsovereenkomst tot onbepaalde tijd. Een afzonderlijke arbeidsovereenkomst terzake enkel een uitbreiding van de uren kan dan dus al leiden tot een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd. En dat risico moet uiteraard wel goed in beeld gebracht worden.

Kantonrechters

De laatste tijd hebben meerdere kantonrechters zich gebogen over deze voornoemde discussie. Kantonrechters in Apeldoorn, Heerlen en Maastricht waren van oordeel dat een tijdelijke uitbreiding niet leidt tot een afzonderlijke, nieuwe arbeidsovereenkomst. En daarmee behoudt de werkgever zijn zekerheid van het nog niet “vast zitten” aan een contract voor onbepaalde tijd.

De kantonrechter Zwolle wilde dat evenwel anders dan zijn collega’s, in het voordeel van de werknemer, nuanceren. Die oordeelde namelijk dat een uitbreiding van 10 uur bovenop een arbeidsovereenkomst van onbepaalde tijd van 24 uur per week, wél gezien kon worden als een nieuwe arbeidsovereenkomst. Dit, om de beschermingsgedachte achter de ketenregeling te respecteren. Anders zou een werkgever een werknemer immers in dienst kunnen nemen op basis van een geringe aantal uren en zo de uren steeds kunnen uitbreiden om een contract voor onbepaalde tijd te ontwijken voor die extra uren.

WW-rechten

De uitbreiding heeft ook gevolgen voor uitkeringen zoals de WW. Voor een recht op WW moet de werknemer immers (in ieder geval) in de laatste 36 weken ten minste 26 weken hebben gewerkt. Indien er alleen wordt uitgegaan van de uitgebreide uren, voldoet de werknemer minder snel aan de criteria. Indien er uitgegaan wordt van de oorspronkelijke uren plus de uitgebreide uren, komt de werknemer sneller in aanmerking voor een WW omdat alle uren meegeteld worden. 

NOVO’s tip

Het is dus zoals uit dit artikel moge blijken nog steeds casuïstisch hoe een rechtbank naar een uitbreiding van uren kijkt. Elke wijziging in een arbeidsovereenkomst heeft juridische gevolgen en die kunnen zomaar verstrekkend zijn. Neem daarom vooral tijdig contract met ons op om gewenste wijzigingen te bespreken en eventuele risico’s voor jou in kaart te brengen. We staan je graag terzijde. Onze gegevens zijn NOVO Advocatuur en Mediation te Breda, Specialist in Arbeidsrecht en we zijn bereikbaar via  info@novo-advocatuur.nl of 076-2056040.  

Disclaimer

De blogs en publicaties op deze website bevatten informatie van algemene informatieve aard. Afhankelijk van de feitelijke omstandigheden van een specifiek geval kan de informatie op bepaalde gevallen niet, dan wel verminderd van toepassing zijn. De informatie in de blogs/publicaties is niet bedoeld als, en dient niet te worden beschouwd als, juridisch advies van welke aard dan ook. NOVO Advocatuur en Mediation is dan ook niet aansprakelijk voor de gevolgen van het eventuele gebruik dat van de informatie wordt gemaakt, zonder dat deskundig juridisch advies is ingewonnen. Juridisch advies is altijd maatwerk. Wint u dus in een voorkomend geval altijd deskundig juridisch advies in.

Neem contact met ons op

Nieuwsbrief

Wekelijks worden de actualiteiten binnen het arbeidsrecht besproken. De belangrijkste of noemenswaardige uitspraken en artikelen passeren hier de revue.
Uiteraard mag u ook zelf ideeën aandragen. Wellicht ziet u het antwoord daarop hier op de site volgende week terug!
Wilt u niets missen? Meld u zich dan hieronder aan voor de maandelijkse nieuwsbrief!